Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse Spoorwegen verheugd over investeringen duurzame bereikbaarheid

Door Johanne Levinsky
schedule 11 min
location_on [xx]km
Nederlandse Spoorwegen verheugd over investeringen duurzame bereikbaarheid
NS is verheugd over de door het kabinet aangekondigde investeringen in de bereikbaarheid van Nederland. Met miljardeninvesteringen in de Oude Lijn en Zuidasdok en veel geld voor bijvoorbeeld het spoor rondom Eindhoven, kunnen we Nederland duurzaam bereikbaar houden en nieuwe woningen aansluiten op het openbaar vervoer. Dat meldt de NS.

De investeringen in het openbaar vervoer zijn maandag bekend gemaakt door Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

Mobiliteitshubs 

In en rond Eindhoven worden in de komende jaren zo'n 62.000 woningen gebouwd en worden extra 72.000 banen verwacht. Bij die getallen hoort duurzaam openbaar vervoer. Wij zijn blij dat er nu wordt geïnvesteerd in mobiliteit en het openbaar vervoer om dit mogelijk te maken. Door de capaciteit van het spoor te vergroten en in te zetten op mobiliteitshubs bij stations.

CitySprinter 

Langs het spoor tussen Dordrecht en Leiden (Oude Lijn) komen 170.000 nieuwe woningen. De spoorverbinding wordt daarmee nog meer de slagader van Zuid-Holland. De afgelopen jaren zijn er al fors meer treinen gaan rijden en die frequentie gaat verder omhoog. De ambitie van NS is om uiteindelijk iedere vijf minuten een CitySprinter te rijden. Daarom zijn we verheugd met de  eerste stap om dit mogelijk te maken. De investering  van 1,5 miljard euro maakt het mogelijk om tussen Delft en Schiedam vier sporen te maken en een aantal bestaande stationsgebieden langs de lijn te verbeteren. In de buurt van nieuwbouwlocaties komen vier nieuwe stations (Rijswijk Buiten, Schiedam Kethel, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark). Het evenementenstation bij de Kuip wordt verbouwd tot station Stadionpark voor dagelijks gebruik.

Zuidasdok 

Met 4,1 miljard euro bijdrage van het Rijk en 1,3 miljard van gezamenlijke partijen kan het project Zuidasdok doorgang vinden. Alleen met een verbouwd station Amsterdam Zuid zijn de Nederlandse (inter-) nationale spoorambities waar te maken. Zonder deze ingreep hebben veel gerealiseerde en geplande infrastructuur op andere plekken in Nederland - zoals bijvoorbeeld een versnelling naar Noord Nederland - geen zin. 

Het project Zuidasdok betreft voor het openbaar vervoer het aanleggen van een station voor trein, metro, tram en bus. De A10 wordt in het hart van Zuidas over ongeveer een kilometer en in beide richtingen ondergronds gebracht om ruimte te maken voor een groter station. Met bovenstaande investeringen zal ook de Noord/Zuidlijn (op termijn) naar Schiphol en Hoofddorp doorrijden - waardoor er in de Schipholtunnel ruimte vrijkomt voor Intercity's- en wordt de metro Ringlijn verlengd voor het bereikbaar maken van nieuwe woonwijken.

Regio Groningen-Assen 

Het Rijk draagt in totaal 242 miljoen euro bij aan de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen. Dat is een mooie impuls voor de regio. De investeringen leiden tot nieuwe woonwijken die duurzaam bereikbaar zijn met het OV onder andere door de komst van een nieuw station in het suikeruniegebied. Ook in Zwolle wordt breed geïnvesteerd in mobiliteit, waaronder in de Zwolse spoorzone en het station. Zwolle is sterk verbonden met andere grote steden in Nederland en de Zwolse Spoorzone Zwolle is één van de belangrijkste ontwikkellocaties voor Zwolle en de regio. 

De Rijksoverheid wil de bereikbaarheid, veiligheid en ruimtelijke inrichting van Nederland beter maken. Hiervoor worden projecten en programma’s besproken in het zogenoemde Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). Het Rijk werkt hierbij samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten, vervoerregio’s en waterschappen, maar in sommige gevallen ook met vervoerders (zoals GVB, RET en NS) en netwerkbeheerders (zoals RWS en ProRail).

Door: Nationale Transportgids 

26 maart '24 ( 8:24)

Unieke circulaire producten te koop in de NS Upcycle Shop

Op Rotterdam Centraal is maandag 25 maart 2024 de NS Upcycle Shop weer geopend. Treinfans kunnen er tot en met zaterdag 30 maart unieke items kopen. Bijvoorbeeld onderzetters of dienblaadjes die zijn gemaakt van oude gele informatieborden van stations. Dat meldt NS.

26 maart '24 ( 8:15)

Treinen van en naar Amsterdam-Zuid rijden weer volgens dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid rijdt weer volgens dienstregeling. Dat meldt de NS, enkele uren nadat het station werd getroffen door een plofkraak. Daardoor konden treinen weliswaar langs het station rijden, maar daar niet stoppen.

26 maart '24 ( 6:15)

Geen treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid vanwege plofkraak

Door een plofkraak in Amsterdam-Zuid is er op last van de politie geen treinverkeer van en naar het treinstation mogelijk, meldt de NS. Op dit moment is de prognose dat de overlast duurt tot zeker 06.30 uur.

22 maart '24 ( 7:39)

Zes dagen lang werkzaamheden aan spoor bij 't Harde

In opdracht van spoorwegbeheerder ProRail gaat aannemer Swietelsky aan het spoor bij 't Harde werken. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Dat meldt ProRail.

20 maart '24 ( 9:45)

Minder internationale treinen naar Berlijn

Door een beperking aan materieel rijden er vandaag minder internationale treinen naar Berlijn. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten.

20 maart '24 ( 9:11)

Wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol verholpen

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

20 maart '24 ( 8:34)

Door wisselstoring treinverkeer Schiphol bijna helemaal plat

Door een wisselstoring ligt het treinverkeer rond Schiphol woensdagochtend vrijwel helemaal plat. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

19 maart '24 ( 9:28)

Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven tot 21:00 vandaag

Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

19 maart '24 ( 7:10)

Rover-Limburg pleit voor maatregelen tegen vertragingen in Heerlen

De afdeling Limburg van reizigersvereniging Rover pleit voor een kleine aanpassing aan een perron op station Heerlen. Die aanpassing zou ervoor moeten zorgen dat treinen meer ruimte hebben om langs het perron te halteren en zou het toenemende aantal vertragingen rond Heerlen kunnen beperken. Dat meldt Rover.

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.