Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlandse Spoorwegen verheugd over investeringen duurzame bereikbaarheid

Door Johanne Levinsky
schedule 11 min
Nederlandse Spoorwegen verheugd over investeringen duurzame bereikbaarheid
NS is verheugd over de door het kabinet aangekondigde investeringen in de bereikbaarheid van Nederland. Met miljardeninvesteringen in de Oude Lijn en Zuidasdok en veel geld voor bijvoorbeeld het spoor rondom Eindhoven, kunnen we Nederland duurzaam bereikbaar houden en nieuwe woningen aansluiten op het openbaar vervoer. Dat meldt de NS.

De investeringen in het openbaar vervoer zijn maandag bekend gemaakt door Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

Mobiliteitshubs 

In en rond Eindhoven worden in de komende jaren zo'n 62.000 woningen gebouwd en worden extra 72.000 banen verwacht. Bij die getallen hoort duurzaam openbaar vervoer. Wij zijn blij dat er nu wordt geïnvesteerd in mobiliteit en het openbaar vervoer om dit mogelijk te maken. Door de capaciteit van het spoor te vergroten en in te zetten op mobiliteitshubs bij stations.

CitySprinter 

Langs het spoor tussen Dordrecht en Leiden (Oude Lijn) komen 170.000 nieuwe woningen. De spoorverbinding wordt daarmee nog meer de slagader van Zuid-Holland. De afgelopen jaren zijn er al fors meer treinen gaan rijden en die frequentie gaat verder omhoog. De ambitie van NS is om uiteindelijk iedere vijf minuten een CitySprinter te rijden. Daarom zijn we verheugd met de  eerste stap om dit mogelijk te maken. De investering  van 1,5 miljard euro maakt het mogelijk om tussen Delft en Schiedam vier sporen te maken en een aantal bestaande stationsgebieden langs de lijn te verbeteren. In de buurt van nieuwbouwlocaties komen vier nieuwe stations (Rijswijk Buiten, Schiedam Kethel, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark). Het evenementenstation bij de Kuip wordt verbouwd tot station Stadionpark voor dagelijks gebruik.

Zuidasdok 

Met 4,1 miljard euro bijdrage van het Rijk en 1,3 miljard van gezamenlijke partijen kan het project Zuidasdok doorgang vinden. Alleen met een verbouwd station Amsterdam Zuid zijn de Nederlandse (inter-) nationale spoorambities waar te maken. Zonder deze ingreep hebben veel gerealiseerde en geplande infrastructuur op andere plekken in Nederland - zoals bijvoorbeeld een versnelling naar Noord Nederland - geen zin. 

Het project Zuidasdok betreft voor het openbaar vervoer het aanleggen van een station voor trein, metro, tram en bus. De A10 wordt in het hart van Zuidas over ongeveer een kilometer en in beide richtingen ondergronds gebracht om ruimte te maken voor een groter station. Met bovenstaande investeringen zal ook de Noord/Zuidlijn (op termijn) naar Schiphol en Hoofddorp doorrijden - waardoor er in de Schipholtunnel ruimte vrijkomt voor Intercity's- en wordt de metro Ringlijn verlengd voor het bereikbaar maken van nieuwe woonwijken.

Regio Groningen-Assen 

Het Rijk draagt in totaal 242 miljoen euro bij aan de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken in de regio Groningen-Assen. Dat is een mooie impuls voor de regio. De investeringen leiden tot nieuwe woonwijken die duurzaam bereikbaar zijn met het OV onder andere door de komst van een nieuw station in het suikeruniegebied. Ook in Zwolle wordt breed geïnvesteerd in mobiliteit, waaronder in de Zwolse spoorzone en het station. Zwolle is sterk verbonden met andere grote steden in Nederland en de Zwolse Spoorzone Zwolle is één van de belangrijkste ontwikkellocaties voor Zwolle en de regio. 

De Rijksoverheid wil de bereikbaarheid, veiligheid en ruimtelijke inrichting van Nederland beter maken. Hiervoor worden projecten en programma’s besproken in het zogenoemde Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). Het Rijk werkt hierbij samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten, vervoerregio’s en waterschappen, maar in sommige gevallen ook met vervoerders (zoals GVB, RET en NS) en netwerkbeheerders (zoals RWS en ProRail).

Door: Nationale Transportgids 

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.