Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bonden hebben vraagtekens bij het inzetten van kantoorpersoneel op treinen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Niet alle vakbonden vinden het inzetten van kantoorpersoneel van de Nederlandse Spoorwegen op treinen als assistent-conducteurs vanwege het personeelstekort een goed idee. Vakbond VVMC zegt vraagtekens te hebben en deze ook bij de NS te hebben neergelegd.

"Want hoe gaan deze mensen bijvoorbeeld om met agressie op de trein, een zelfdoding (bijna dagelijkse kost), een evacuatie in een tunnel en wat er nog meer allemaal op zo'n dag in het leven van een conducteur of machinist komt kijken?" vraagt de Vereniging van Machinisten en Conducteurs (VVMC) zich af. Volgens de bond wordt er "te makkelijk gedacht over de functie van conducteur" en "dat iemand er wel met een paar uurtjes training is", zegt een woordvoerster.

De NS wil dat de kantoormedewerkers, die op vrijwillige basis op de trein zullen zitten, een paar uur per week als assistent-conducteur gaan werken. Zij krijgen een verkorte cursus en werken samen met ervaren conducteurs. Begin 2023 wil de NS hiermee starten. Uiteindelijk hoopt het spoorbedrijf een paar honderd assistent-conducteurs te kunnen inzetten.

FNV-spoor

In de avonduren wil het bedrijf particuliere beveiligers inhuren om het werk van conducteurs te verlichten. Met deze maatregelen hoopt de NS meer treinuitval te voorkomen.

FNV-spoor zegt "zeker niet tegen" de maatregel van de NS te zijn om kantoorpersoneel in te zetten in de treinen. "Maar veiligheid moet altijd bovenaan staan", aldus een woordvoerder van de vakbond. "De opleiding en begeleiding moet goed zijn." Volgens de vakbond wordt het best een uitdaging. "Kantoorpersoneel heeft het ook druk."

Tijdelijke noodmaatregelen

De NS kampt met duizenden vacatures die open staan. Sinds september rijden door het grote personeelstekort minder treinen. Per 7 november wordt de dienstregeling verder versoberd. De treinuitval leidt tot veel klachten van reizigers. Volgens de NS gaat het om tijdelijke noodmaatregelen, totdat er genoeg nieuwe medewerkers zijn. De aanmeldingen voor banen zoals conducteur en machinist zijn de afgelopen tijd verdrievoudigd, aldus een woordvoerder.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC zeiden begrip te hebben voor de ingreep, maar herhaalden andermaal dat op langere termijn maatregelen nodig zijn die zorgen voor uitbreiding van de dienstregeling in plaats van inkrimping.

Door: ANP

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.

21 mei '24 ( 9:32)

Tentoonstelling De Wandeling ook op station Nijmegen

Sinds vrijdag 17 mei 2024 is De Mix van Nederland 'De Wandeling' toegankelijk voor publiek. Een dag eerder werd deze tentoonstelling met fotografie van Paul den Hollander en Erik van Cusk officieel geopend op station Nijmegen. Dat meldt NS.

19 mei '24 (19:30)

Blikseminslagen zorgden zondagavond voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.