Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bonden hebben vraagtekens bij het inzetten van kantoorpersoneel op treinen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Niet alle vakbonden vinden het inzetten van kantoorpersoneel van de Nederlandse Spoorwegen op treinen als assistent-conducteurs vanwege het personeelstekort een goed idee. Vakbond VVMC zegt vraagtekens te hebben en deze ook bij de NS te hebben neergelegd.

"Want hoe gaan deze mensen bijvoorbeeld om met agressie op de trein, een zelfdoding (bijna dagelijkse kost), een evacuatie in een tunnel en wat er nog meer allemaal op zo'n dag in het leven van een conducteur of machinist komt kijken?" vraagt de Vereniging van Machinisten en Conducteurs (VVMC) zich af. Volgens de bond wordt er "te makkelijk gedacht over de functie van conducteur" en "dat iemand er wel met een paar uurtjes training is", zegt een woordvoerster.

De NS wil dat de kantoormedewerkers, die op vrijwillige basis op de trein zullen zitten, een paar uur per week als assistent-conducteur gaan werken. Zij krijgen een verkorte cursus en werken samen met ervaren conducteurs. Begin 2023 wil de NS hiermee starten. Uiteindelijk hoopt het spoorbedrijf een paar honderd assistent-conducteurs te kunnen inzetten.

FNV-spoor

In de avonduren wil het bedrijf particuliere beveiligers inhuren om het werk van conducteurs te verlichten. Met deze maatregelen hoopt de NS meer treinuitval te voorkomen.

FNV-spoor zegt "zeker niet tegen" de maatregel van de NS te zijn om kantoorpersoneel in te zetten in de treinen. "Maar veiligheid moet altijd bovenaan staan", aldus een woordvoerder van de vakbond. "De opleiding en begeleiding moet goed zijn." Volgens de vakbond wordt het best een uitdaging. "Kantoorpersoneel heeft het ook druk."

Tijdelijke noodmaatregelen

De NS kampt met duizenden vacatures die open staan. Sinds september rijden door het grote personeelstekort minder treinen. Per 7 november wordt de dienstregeling verder versoberd. De treinuitval leidt tot veel klachten van reizigers. Volgens de NS gaat het om tijdelijke noodmaatregelen, totdat er genoeg nieuwe medewerkers zijn. De aanmeldingen voor banen zoals conducteur en machinist zijn de afgelopen tijd verdrievoudigd, aldus een woordvoerder.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC zeiden begrip te hebben voor de ingreep, maar herhaalden andermaal dat op langere termijn maatregelen nodig zijn die zorgen voor uitbreiding van de dienstregeling in plaats van inkrimping.

Door: ANP

27 maart '23 (10:20)

Vandaag beslissing vakbonden over mogelijke stakingen streekvervoer

De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

27 maart '23 ( 9:52)

ProRail positief over spoorherstel Brabant, dassen lijken verkast

Spoorbeheerder ProRail is "een flink stuk opgeschoten" met de werkzaamheden aan het spoor bij het Brabantse Esch, waar al dagen geen treinen kunnen rijden doordat dassen er een burcht hebben gegraven. "Ze hadden behoorlijk huisgehouden, er zijn ongeveer 25 pijpen aangetroffen, zoals je de gangen noemt", vertelt een woordvoerder van ProRail.

24 maart '23 (12:41)

Geheugensteuntje in fietsenstalling station Den Bosch

In de fietsenstalling op station Den Bosch horen reizigers sinds woensdag 22 maart 2023 geregeld een luidsprekerstem. Deze stem attendeert hen op het slot van de OV-fiets, dat gesloten moet worden voordat zij de stalling verlaten. Dat meldt NS.

24 maart '23 (10:37)

Das die in spoordijk Molkwerum woont stopt treinverkeer tot en met 23 april

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

24 maart '23 ( 6:07)

Gestart met herstelwerkzaamheden spoor bij Esch

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

22 maart '23 (13:10)

Op 40 locaties dassen bij en onder spoor, worden volgens ProRail waarschijnlijk meer

Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

22 maart '23 ( 9:44)

Dassenburcht verhinderd treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch zeker tot en met maandag

Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch, vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

21 maart '23 (11:12)

Grotere fietsenstalling op station Sassenheim

Maandag 20 maart 2023 is begonnen met de bouw van een bewaakte fietsenstalling op station Sassenheim. Maar liefst 1.542 reizigers kunnen na het voltooien van de bouwwerkzaamheden hun fiets op dit station stallen. De fietsenstalling wordt bewaakt met hekken, bewakingscamera’s en toezichthouders. Dit meldt ProRail.

20 maart '23 (11:07)

In nasleep van treinramp ontslaat Griekenland het hoofd van de politie

In Griekenland is het hoofd van de politie ontslagenna kritiek op het politieoptreden tijdens de grote demonstraties na de dodelijke treinramp van eind februari.

17 maart '23 (13:15)

Handtekeningenactie van Rover voor beter openbaar vervoer

Met een handtekeningenactie wil Rover goed en betaalbaar openbaar vervoer in het vizier van provinciale besturen krijgen. Deze spelen een prominente rol bij het invullen van plaatselijk openbaar vervoer. Dit meldt Rover.