Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Onenigheid werkgevers en FNV over impact staking streekvervoer

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
Onenigheid werkgevers en FNV over impact staking streekvervoer
Tijdens de tweede dag van de driedaagse landelijke staking in het streekvervoer rijdt het merendeel van het ov donderdagochtend gewoon, stelt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). Vakbond FNV, dat de staking organiseert, zegt daarentegen dat 65 procent van de dienstregeling van vervoersbedrijven "geraakt wordt", aldus woordvoerder Marijn van der Gaag.

VWOV noemt de impact van de staking landelijk gezien "vooralsnog beperkt" en zegt dat dit hetzelfde beeld is als op woensdag, de eerste dag van de driedaagse staking. Volgens de vereniging kan gemiddeld zo'n 70 procent tot 80 procent van de dienstregelingen worden uitgevoerd. "CNV-leden en niet-vakbondsleden rijden wel, en onder FNV-leden lijkt de stakingsbereidheid geen gegeven."

FNV stelt daar tegenover dat de deelname van leden groter is "dan tijdens de landelijke stakingsdag op 16 september", aldus de zegsman.

Betere cao

De buschauffeurs die staken, doen dat voor een betere cao. Ook trambestuurders, verkeersleiders en treinmachinisten die onder de cao vallen doen mee. Hoewel de VWOV zegt dat de impact van de staking beperkt is, baalt voorzitter van de vereniging Fred Kagie van de overlast die er wel is. "Mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, voor werk, school en andere afspraken. Als 80 procent wel rijdt, maar jouw bus toch net niet, dan is dat natuurlijk ongelooflijk vervelend."

De werkgevers roepen FNV op om aan tafel te komen om te praten over een nieuwe cao voor 2023. Zij zeggen meerdere malen aangegeven te hebben dat zij niet met FNV in gesprek willen gaan over de cao over 2021-2022, die nog tot eind dit jaar van kracht is. "De werkgevers hebben samen met vakbond CNV een contract getekend voor de cao OV 2021-2022", aldus de VWOV.

Door: ANP

06 december '22 (14:32)

Na bijna acht decennia weer een treinstation bij Stroe?

De kans bestaat dat Stroe weer een treinstation krijgt. Dat is al een tijdje geleden. Van 1881 tot 1944 had het Gelderse dorp een station aan het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit meldt Veluwe FM.

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.