Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Loonkostenstijging NS zorgt voor langere periode van verliezen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Loonkostenstijging NS zorgt voor langere periode van verliezen
Nederlandse Spoorwegen (NS) houden door kostenstijgingen voor onder andere salarissen rekening met een langere periode van verliezen. Het ov-bedrijf zal daarmee verder interen op het eigen vermogen van circa 2,5 miljard euro, meldt een woordvoerder. NS kan de meest gangbare treinkaartjes niet onbeperkt in prijs verhogen omdat hierover afspraken met de overheid zijn gemaakt.

Vakbondsleden stemden dinsdag in met een nieuwe cao voor personeel, dat daarmee een structurele loonsverhoging van gemiddeld ruim 9 procent krijgt. Ook komt er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie en gaan de laagste lonen bij de spoorwegmaatschappij omhoog naar 14 euro per uur.

"We zullen verder interen op het eigen vermogen. Ook accepteren we dat NS mogelijk langer verlieslatend zal zijn", antwoordt een woordvoerder op de vraag hoe NS die hogere kosten opvangt.

Nieuwe tarieven

NS is nog bezig met het bepalen van de nieuwe tarieven van treinkaartjes. In het vaststellen van de prijzen voor de vaakst verkochte treinkaartjes of abonnementen is NS aan afspraken gebonden die zijn gemaakt rond de concessie om te mogen rijden op het hoofdrailnet. De prijzen volgen daar in grote lijnen de inflatie. Buiten die "beschermde producten" zijn er ook tickets waarbij de NS vrijer is in het bepalen van de prijs, zoals kaartjes voor de 1e klas.

"Maar we beseffen ook dat drastische prijsverhogingen niet helpen om mensen terug in de trein te krijgen", legt een woordvoerder uit. Hij benadrukt dat er nog een besluit genomen moet worden over de nieuwe ticketprijzen en NS daarover nu in gesprek is met reizigersorganisaties. "Daar wil ik nu alle ruimte aan geven. Ik kan nog niet vooruitlopen op de tarieven."

Reizigersafname

NS was zonder overheidssteun nog zwaar verlieslatend in de eerste helft van het jaar. Naast kostenstijgingen en personeelstekorten heeft het bedrijf ook nog altijd last van lagere reizigersaantallen. Vergeleken met de periode voor de coronapandemie pakken zo'n 20 procent minder reizigers de trein.

Door: ANP

27 maart '23 (10:20)

Vandaag beslissing vakbonden over mogelijke stakingen streekvervoer

De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

27 maart '23 ( 9:52)

ProRail positief over spoorherstel Brabant, dassen lijken verkast

Spoorbeheerder ProRail is "een flink stuk opgeschoten" met de werkzaamheden aan het spoor bij het Brabantse Esch, waar al dagen geen treinen kunnen rijden doordat dassen er een burcht hebben gegraven. "Ze hadden behoorlijk huisgehouden, er zijn ongeveer 25 pijpen aangetroffen, zoals je de gangen noemt", vertelt een woordvoerder van ProRail.

24 maart '23 (12:41)

Geheugensteuntje in fietsenstalling station Den Bosch

In de fietsenstalling op station Den Bosch horen reizigers sinds woensdag 22 maart 2023 geregeld een luidsprekerstem. Deze stem attendeert hen op het slot van de OV-fiets, dat gesloten moet worden voordat zij de stalling verlaten. Dat meldt NS.

24 maart '23 (10:37)

Das die in spoordijk Molkwerum woont stopt treinverkeer tot en met 23 april

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

24 maart '23 ( 6:07)

Gestart met herstelwerkzaamheden spoor bij Esch

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

22 maart '23 (13:10)

Op 40 locaties dassen bij en onder spoor, worden volgens ProRail waarschijnlijk meer

Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

22 maart '23 ( 9:44)

Dassenburcht verhinderd treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch zeker tot en met maandag

Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch, vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

21 maart '23 (11:12)

Grotere fietsenstalling op station Sassenheim

Maandag 20 maart 2023 is begonnen met de bouw van een bewaakte fietsenstalling op station Sassenheim. Maar liefst 1.542 reizigers kunnen na het voltooien van de bouwwerkzaamheden hun fiets op dit station stallen. De fietsenstalling wordt bewaakt met hekken, bewakingscamera’s en toezichthouders. Dit meldt ProRail.

20 maart '23 (11:07)

In nasleep van treinramp ontslaat Griekenland het hoofd van de politie

In Griekenland is het hoofd van de politie ontslagenna kritiek op het politieoptreden tijdens de grote demonstraties na de dodelijke treinramp van eind februari.

17 maart '23 (13:15)

Handtekeningenactie van Rover voor beter openbaar vervoer

Met een handtekeningenactie wil Rover goed en betaalbaar openbaar vervoer in het vizier van provinciale besturen krijgen. Deze spelen een prominente rol bij het invullen van plaatselijk openbaar vervoer. Dit meldt Rover.