Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Loonkostenstijging NS zorgt voor langere periode van verliezen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Loonkostenstijging NS zorgt voor langere periode van verliezen
Nederlandse Spoorwegen (NS) houden door kostenstijgingen voor onder andere salarissen rekening met een langere periode van verliezen. Het ov-bedrijf zal daarmee verder interen op het eigen vermogen van circa 2,5 miljard euro, meldt een woordvoerder. NS kan de meest gangbare treinkaartjes niet onbeperkt in prijs verhogen omdat hierover afspraken met de overheid zijn gemaakt.

Vakbondsleden stemden dinsdag in met een nieuwe cao voor personeel, dat daarmee een structurele loonsverhoging van gemiddeld ruim 9 procent krijgt. Ook komt er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie en gaan de laagste lonen bij de spoorwegmaatschappij omhoog naar 14 euro per uur.

"We zullen verder interen op het eigen vermogen. Ook accepteren we dat NS mogelijk langer verlieslatend zal zijn", antwoordt een woordvoerder op de vraag hoe NS die hogere kosten opvangt.

Nieuwe tarieven

NS is nog bezig met het bepalen van de nieuwe tarieven van treinkaartjes. In het vaststellen van de prijzen voor de vaakst verkochte treinkaartjes of abonnementen is NS aan afspraken gebonden die zijn gemaakt rond de concessie om te mogen rijden op het hoofdrailnet. De prijzen volgen daar in grote lijnen de inflatie. Buiten die "beschermde producten" zijn er ook tickets waarbij de NS vrijer is in het bepalen van de prijs, zoals kaartjes voor de 1e klas.

"Maar we beseffen ook dat drastische prijsverhogingen niet helpen om mensen terug in de trein te krijgen", legt een woordvoerder uit. Hij benadrukt dat er nog een besluit genomen moet worden over de nieuwe ticketprijzen en NS daarover nu in gesprek is met reizigersorganisaties. "Daar wil ik nu alle ruimte aan geven. Ik kan nog niet vooruitlopen op de tarieven."

Reizigersafname

NS was zonder overheidssteun nog zwaar verlieslatend in de eerste helft van het jaar. Naast kostenstijgingen en personeelstekorten heeft het bedrijf ook nog altijd last van lagere reizigersaantallen. Vergeleken met de periode voor de coronapandemie pakken zo'n 20 procent minder reizigers de trein.

Door: ANP

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.