Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meerderheid FNV-leden bij NS stemt in met nieuwe cao bij het bedrijf

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Meerderheid FNV-leden bij NS stemt in met nieuwe cao bij het bedrijf
Een grote meerderheid van de FNV-leden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft ingestemd met de nieuwe cao bij het bedrijf. Vakbonden en het vervoersbedrijf kwamen pas na dagen van stakingen tot een principeakkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn nu definitief van de baan, zegt FNV.

Van de geraadpleegde leden bij FNV stemde 81 procent voor en 18 procent tegen. 1 procent onthield zich van stemming.

Stakingen

Door de stakingen kwam het treinverkeer op bepaalde dagen in vrijwel heel Nederland stil te liggen. NS zegde op 11 september na zes dagen van stakingen onder andere een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent en uitkeringen van twee keer 1000 euro. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.

Leden hebben het laatste woord

Onderhandelaars van de vakbonden FNV, CNV en VVMC konden zich vinden in dat verbeterde cao-bod, maar leden hebben het laatste woord. Bij FNV en CNV konden leden tot middernacht stemmen. Bij VVMC ging de raadpleging nog tot dinsdagochtend door.

Hoge werkdruk

Een groot pijnpunt bij conducteurs, machinisten en ander personeel is de hoge werkdruk. FNV schrijft aan de achterban te beseffen dat het cao-akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."

Door: ANP

14 juni '24 ( 9:23)

NS-plannen voor extra nachttrein naar Oostenrijk

Ook in 2026 wil NS een nachttrein vanaf Amsterdam Centraal naar Wenen en Innsbruck laten rijden. Momenteel rijdt één trein via Duitsland naar beide bestemmingen. NS wil daar twee aparte treinen van maken: één naar Wenen en één naar Innsbruck. Dat meldt NS.

13 juni '24 ( 9:15)

Geen treinen van en naar Leiden door defecte bovenleiding

Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

12 juni '24 (18:00)

Oversteken spoorwegovergang Roermond kost fietser het leven

Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Dit gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan de Parallelweg, niet ver van station Roermond. De identiteit van de persoon is nog onbekend, de fietser overleed ter plaatse.

11 juni '24 (15:15)

Komende week geen treinen vanaf Den Bosch naar Boxtel en Tilburg

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdag 18 juni tot en met zondag 23 juni geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel en tussen Den Bosch en Tilburg, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij zet bussen in. Reizigers moeten daardoor rekening houden met gemiddeld zo'n dertig minuten extra reistijd.

11 juni '24 ( 8:31)

150-jarig jubileum Oosterspoorlijn gevierd

Zaterdag 8 juni 2024 was het om 10.45 uur precies 150 jaar geleden dat de eerste stoomtrein van Baarn richting Hilversum spoorde. De hele dag werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij dit jubileum van de Oosterspoorlijn. Dat meldt NS.

07 juni '24 (11:30)

Leeuwarden ruim drie weken niet met trein bereikbaar

Leeuwarden is van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli niet met de trein bereikbaar. Het treinverkeer tussen de Friese hoofdstad en Harlingen Haven, Stavoren en Akkrum ligt plat, omdat aan het spoor wordt gewerkt. In de richting Hurdegaryp, de verbinding met Groningen, rijden van 17 tot en met 20 juni geen treinen en op 9 juli evenmin.

07 juni '24 ( 8:35)

Tientallen wensen vervuld tijdens Spoorwensdagen

Dinsdag 4 juni en woensdag 5 juni 2024 zijn tijdens de zeventiende editie van de Spoorwensdagen ruim 85 trein- en spoorwensen in vervulling gegaan. Circa 250 vrijwilligers van NS, ProRail en verschillende andere bedrijven uit de spoorbranche maakten dit mogelijk. Daarover bericht NS.

06 juni '24 (10:30)

Europese verkiezingen: stembureaus op stations goed bezocht

De stembureaus op stations worden volgens de NS goed bezocht. "Hier en daar stond een rij, maar over het algemeen liep het lekker door. Nu nemen de rijen af, dat is gebruikelijk als de spits voorbij is", zegt een woordvoerster. Aantallen stemmers heeft het vervoersbedrijf niet.

06 juni '24 ( 9:00)

Treinstoring Utrecht heeft ook vandaag nog gevolgen

Treinreizigers ondervinden donderdagochtend nog de gevolgen van de storing van een verkeersleidingspost bij Utrecht Centraal, die woensdag het treinverkeer van en naar het belangrijkste station van het land platlegde. Sinds woensdagavond rijden de treinen wel weer volgens de normale dienstregeling, maar reizigers kunnen nog te maken hebben met kortere treinstellen.

05 juni '24 (13:45)

Storing: geen treinen van en naar Utrecht Centraal

Door een storing bij de verkeersleidingspost in Utrecht is er woensdagmiddag geen treinverkeer van en naar Utrecht Centraal mogelijk. Dat meldt ProRail. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de storing, aldus de spoorbeheerder.