Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meerderheid FNV-leden bij NS stemt in met nieuwe cao bij het bedrijf

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
Meerderheid FNV-leden bij NS stemt in met nieuwe cao bij het bedrijf
Een grote meerderheid van de FNV-leden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft ingestemd met de nieuwe cao bij het bedrijf. Vakbonden en het vervoersbedrijf kwamen pas na dagen van stakingen tot een principeakkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn nu definitief van de baan, zegt FNV.

Van de geraadpleegde leden bij FNV stemde 81 procent voor en 18 procent tegen. 1 procent onthield zich van stemming.

Stakingen

Door de stakingen kwam het treinverkeer op bepaalde dagen in vrijwel heel Nederland stil te liggen. NS zegde op 11 september na zes dagen van stakingen onder andere een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent en uitkeringen van twee keer 1000 euro. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.

Leden hebben het laatste woord

Onderhandelaars van de vakbonden FNV, CNV en VVMC konden zich vinden in dat verbeterde cao-bod, maar leden hebben het laatste woord. Bij FNV en CNV konden leden tot middernacht stemmen. Bij VVMC ging de raadpleging nog tot dinsdagochtend door.

Hoge werkdruk

Een groot pijnpunt bij conducteurs, machinisten en ander personeel is de hoge werkdruk. FNV schrijft aan de achterban te beseffen dat het cao-akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."

Door: ANP

06 december '22 (14:32)

Na bijna acht decennia weer een treinstation bij Stroe?

De kans bestaat dat Stroe weer een treinstation krijgt. Dat is al een tijdje geleden. Van 1881 tot 1944 had het Gelderse dorp een station aan het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit meldt Veluwe FM.

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.