Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet
Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort. Dat meldt de NS.

Op het station komen reizigers al helemaal in de sfeer van Leidens Ontzet. In de stationshal zijn de rood-witte kleuren van de stad volop te zien. De opening van het stationspoort werd onder toeziend oog van Burgemeester Van der Werf en drie hongerige Leidenaren gedaan, gespeeld door toneelvereniging Tot Ieders Genoegen. Zij vertellen het verhaal over de burgemeester die tijdens de belegering van de Spaanjaarden de hongerige bevolking toesprak.

Traditionele hutspot 

De burgemeester leidt de reizigers naar de traditionele hutspot, die op zaterdag en maandag gratis wordt uitgedeeld door NS voor het station. “Samen met de 3 October Vereeniging willen we Leidens Ontzet al op het station laten starten”, zegt Stationsmanager Hidde Barneveld. En dan ook nog met een link naar de gebeurtenissen in 1574 door de Koepoort weer een plek in de stad te geven en de legendarische burgemeester Van der Werf weer tot leven te wekken.”

Pleintaptoe 

Zondag 2 oktober geeft Drumfanfare FBL de aftrap van de Pleintaptoe op het Centraal station. Vanaf 11.30 uur zal de Franciscus Band Leiden ook de akoestiek van het station zelf testen.

Koepoort 

De Koepoort is een voormalige stadspoort en werd vlak voor het beleg van Leiden in 1572 met aarde gevuld en buiten gebruik gesteld. In de nacht van 2 op 3 oktober verzwakte een deel van de Leidse stadsmuur bij de Koepoort. Door de doorgestoken dijken steeg het water, waarop de Spanjaarden in paniek vluchtten. Na het Leidens Ontzet is de poort weer in gebruik genomen.

Vlakbij de Koepoort varen de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd!

In 1671 besloot het stadsbestuur de Koepoort geheel te slopen en opnieuw op te bouwen naar een ontwerp van Willem van der Helm. Nadat in 1861 de Koepoortsgracht gedempt was en hernoemd werd tot Doezastraat werd in 1864 de Koepoort gesloopt.

Langere treinen en extra Sprinters 

NS maakt verschillende treinen langer zodat bezoekers van Leidens Ontzet ook weer thuis kunnen komen. Daarnaast rijdt er in de nacht van 1 op 2 oktober en de nacht van 3 op 4 oktober extra Sprinters naar Rotterdam en een Intercity naar Utrecht.

Door: Nationale Transportgids 

 

26 juli '24 (12:15)

Eurostar vraagt reizigers treinrit waar mogelijk uit te stellen

Eurostar vraagt aan alle reizigers hun treinreis indien mogelijk uit te stellen. Het treinverkeer in Frankrijk is flink ontregeld door sabotage op het Franse spoor. Internationale treinen tussen Nederland en de Franse hoofdstad Parijs doen er vrijdag anderhalf uur langer over, omdat ze omgeleid worden.

26 juli '24 ( 9:30)

Eurostar-treinen van en naar Frankrijk omgeleid of geannuleerd

Internationale treinen van Eurostar tussen Nederland en de Franse hoofdstad Parijs doen er vrijdag 1,5 uur langer over door brandstichtingen langs het Franse spoor. Meerdere treinen zijn geannuleerd, meldt een woordvoerder van het spoorwegbedrijf.

26 juli '24 ( 8:10)

Ook komend weekend bijna geen treinen tussen Den Haag en Rotterdam

De werkzaamheden aan het spoor tussen Den Haag en Rotterdam gaan uitlopen. Gevolg daarvan is dat ook komend weekend bijna geen treinen tussen beide steden rijden. Volgens spoorwegbeheerder ProRail duren de werkzaamheden minimaal tot en met zondag 28 juli 2024. Daarover bericht NS.

25 juli '24 (11:30)

NS: uitloop werk aan spoor leidt tot forse drukte Zomercarnaval

De werkzaamheden aan het spoor tussen Den Haag HS en Schiedam-Centrum lopen uit en daarom rijden daar tot zeker maandagochtend geen treinen, meldt ProRail. Van 13 tot en met 26 juli zouden er geen treinen rijden tussen Den Haag en Rotterdam vanwege werkzaamheden, maar nu blijkt dat het treinverkeer alleen tussen Schiedam en Rotterdam op tijd kan worden opgestart. De NS verwacht hierdoor "forse drukte" op zaterdag als het Zomercarnaval plaatsvindt in Rotterdam.

23 juli '24 ( 9:10)

NS voert kleine aanpassingen door in dienstregeling HSL

De dienstregeling van de treinen op de Hogesnelheidslijn (HSL) wordt enigszins aangepast. NS doet dat naar aanleiding van de verdere beperking van de maximumsnelheid op een groot deel van deze lijn. Die snelheid gaat op verschillende plekken van 120 naar 80 kilometer per uur, wat ertoe leidt dat een reis gemiddeld circa drie minuten langer duurt. Daarover bericht NS.

22 juli '24 (18:15)

Vanavond start herstel spoor in Zuid-Limburg

Spoorbeheerder ProRail hoopt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht in de loop van dinsdagochtend weer normaal kan rijden. Door de zware regenval ontstond zondagochtend een verzakking, waardoor er schade aan het spoor is ontstaan. Daardoor rijden sinds zondag minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

22 juli '24 (10:30)

Ook vandaag minder treinen tussen Sittard en Maastricht door verzakt spoor

De verzakking die zondagochtend door zware regenval ontstond bij het spoor tussen Sittard en Maastricht is nog niet verholpen. Een woordvoerster van ProRail laat maandag weten dat de schade "best wel groot" is en dat momenteel met een ingenieursbureau en een aannemer wordt gekeken hoe en wanneer die kan worden hersteld.

19 juli '24 ( 9:10)

Schade door brand op station Groningen

Het station van Groningen is woensdag 17 juli 2024 getroffen door brand. Vlak voor 09.00 uur brak brand uit in een gebouw op het station. Daarover bericht ProRail.

18 juli '24 (12:30)

Verbouwing perron Utrecht Centraal start na zomervakantie

Op Utrecht Centraal verbreedt ProRail na de zomervakantie het perron bij spoor 5. Daar stopt de trein op het traject tussen Arnhem en Amsterdam Schiphol en wachten volgens de spoorbeheerder dagelijks duizenden reizigers. Om die drukte beter aan te kunnen, wordt het perron verbouwd.

16 juli '24 ( 8:20)

Koninklijk rijtuig maakt laatste stop in Spoorwegmuseum

Vrijdag 12 juli 2024 is het koninklijk rijtuig op feestelijke wijze overgedragen aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. De levensduur van dit bijzondere rijtuig is ten einde. Dat meldt NS.