Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Na tien jaar gaat verbouwing op en rond Amsterdam Centraal van start

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
Na tien jaar gaat verbouwing op en rond Amsterdam Centraal van start
Vandaag is het officiële startsein gegeven voor de omvangrijke verbouwing op en in de omgeving van station Amsterdam Centraal. Staatssecretaris Vivianne Heijnen zette haar bouwhelm op en trok haar veiligheidsschoenen aan om met een graafmachine op de Dijksgracht in Amsterdam de eerste berg zand te verplaatsen. Met deze symbolische handeling gaf ze het startschot voor de bouw van het project dat meer ruimte moet maken voor treinen, goederen en reizigers. Dat meldt ProRail.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “We hebben een van de meest intensief gebruikte en complexe spoornetwerken in de wereld. In Amsterdam kun je die complexiteit goed zien. Het is letterlijk passen en meten om onze ambities rondom het Centraal station waar te maken. Meer reizigers en treinen kunnen als alles klaar is, gebruik maken van Amsterdam Centraal. Het is belangrijk dat we het spoor rondom Amsterdam Centraal nu aanpakken, want de prognoses laten zien dat op de lange termijn het aantal reizigers zal toenemen. Door nu te investeren zorgen we dat we klaar zijn voor de toekomst.”

De aanloop naar de bouw heeft tien jaar geduurd. Jaren waarin is onderzocht, bestudeerd, ontworpen en voorbereid. De grote vragen waren: hoe kunnen we de verwachte groei van 30 procent meer reizigers en 50 procent meer goederenvervoer aan? Hoe gaan we binnen de bestaande ruimte uitbouwen op station Amsterdam Centraal en er omheen? Wat gaat de omgeving merken en hoe zorgen we dat reizigers veilig gebruik kunnen blijven maken van het station tijdens de bouwperiode?

Duurzaam reizen 

Mirjam van Velthuizen (CFO van ProRail): “Het is een complexe puzzel. Er is weinig ruimte om te bouwen, dus moeten we heel slim en innovatief zijn. Het is zo mooi om te zien hoeveel partijen zich hiervoor inzetten. We gaan er dan ook gezamenlijk vanuit dat de realisatie van dit project heel veel gaat betekenen voor het spoor van morgen: meer treinen, meer reizigers, meer goederenvervoer. Want duurzaam reizen is de toekomst.”

Oude opstelterrein 

De bouw van de vrije kruising op het oude opstelterrein bij de Dijksgracht is het eerste bouwproject dat van start gaat. Het terrein is al volledig vrij gemaakt van sporen, wissels, seinen en bovenleiding. Er komen niet alleen sporen maar er is ook veel ruimte voor groen. Wanneer de kruising er is, hoeven treinen niet meer op elkaar te wachten. Zo kunnen meer treinen het station in en uit rijden.

Station met extra voorzieningen 

Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van de NS, geeft aan dat Amsterdam een cruciale schakel is in het spoornetwerk van Nederland: “Deze grootschalige spoorverbouwing is hard nodig met het oog op de verwachte toekomstige groei van het aantal treinreizigers. Zo kan NS meer treinen rijden en krijgen onze reizigers meer ruimte op het station met extra voorzieningen.” 

Ook het centraal station gaat vanaf eind 2023 ingrijpend verbouwd worden. Zo komt er een fietsenstalling voor bijna 9.000 fietsen, een nieuwe Oosttunnel met winkels, worden de perrons verbreed en verlengd, en de sporen vernieuwd. De vijf spoorbruggen ten oosten van Amsterdam Centraal Station worden vervangen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. In deze korte film vertellen we wat we gaan doen en wanneer. De verbouwing duurt zeker tot 2030.

Groei van Amsterdam 

Ook voor de stad Amsterdam is de verbouwing belangrijk, geeft wethouder Melanie van der Horst aan: “De groei van de stad betekent ook meer reizigers. Goede treinverbindingen helpen ons het auto- en vliegverkeer terug te dringen en daar worden het station en het spoor nu op aangepast. Daarbij wil ik wel samen met ProRail kijken naar het belang van de omwonenden van het spoor, door afspraken te maken over het verminderen van de geluidsoverlast en het vergroenen van de omgeving rond het spoor.”

Door: Nationale Transportgids 

20 september '22 (16:18)

Lessen Nederlandse taal op Zeeuws station Kapelle-Biezelinge

Sinds maandag 19 september 2022 isstation Kapelle-Biezelinge in Zeeland het thuisstation van Taalpunt Kapelle.Dit is een van de maatschappelijke initiatieven die NS en ProRail ondersteunen.Gisteren ontving Taalpunt Kapelle de sleutel en werd de lesruimte ingericht metde eerste meubels. Dit meldt NS.

26 september '22 (15:26)

NS roept op om 1 oktober alternatief vervoer te zoeken naar ArenA-gebied

Op 1 oktober speelt Ajax in de Johan Cruijf Arena (55.000 bezoekers) en vindt er ook een concert plaats in Ziggo Dome (15.000). Tegelijkertijd is slechts 1 spoor tussen Amsterdam en Utrecht beschikbaar vanwege werkzaamheden. Hierdoor is er geen treincapaciteit beschikbaar voor de bezoekers. Daarom heeft NS moeten besluiten om van 16.00 uur tot het einde van de dag geen treinen te laten stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. NS neemt de maatregel met pijn in het hart om te voorkomen dat er zeer onveilige situaties ontstaan. NS is inmiddels met de partners in het ArenA-gebied in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dat meldt de NS. 

26 september '22 (12:23)

FNV: 'Doodsteek voor het ov als concurrentieplannen spoor doorgaan'

FNV roept Tweede Kamerleden op zich uit te spreken tegen de plannen van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat om meer concurrentie op het spoor toe te laten. De staatssecretaris is van plan meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van de NS en op het hoofdrailnet naast NS nieuwe partijen toe te laten. Dat meldt de FNV. 

26 september '22 ( 9:47)

NS bang dat internationale treinen in de toekomst niet meer zo frequent rijden

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn bang dat de internationale treinen naar bijvoorbeeld Brussel in de toekomst niet meer zo frequent zullen rijden als afspraken over de verbindingen met het buitenland uit de concessie voor het hoofdrailnet worden gehaald. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de NS na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

26 september '22 ( 9:37)

Ontsporing trein Limburg kwam vermoedelijk door aanrijding met spoorstaaf

De ontsporing van het voorste deel van een intercity met daarin zo’n 250 passagiers in de nacht van zaterdag op zondag bij het Limburgse dorp Leveroy kwam door een aanrijding met vermoedelijk een los stuk spoorstaaf. Hoe de spoorstaaf daar terecht is gekomen, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. De landelijke eenheid van de politie doet technisch onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing.

21 september '22 (14:44)

ProRail werkt bij Maastricht en Sittard aan het spoor

Van vrijdag 23 september tot maandag 26 september voert ProRail bij Maastricht en Sittard spoorwerkzaamheden uit. In plaats van treinen rijden er op verschillende plekken bussen. ProRail gaat onder meer de overwegen saneren, het spoor onderhouden en op sommige plekken komt er nieuwbouw. De spoorbrug in Sittard die op 15 juli werd aangereden wordt ook hersteld. Dit meldt ProRail.

21 september '22 ( 7:45)

4.000 treinritten van Arriva geschrapt in Groningen om personeelstekort

In de provincie Groningen vallen door personeelstekort veel meer treinritten uit dan vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2022 zijn ongeveer 4000 ritten om die reden niet doorgegaan, meldt de provincie dinsdag. Die kijkt of spoorbedrijf Arriva daar financieel voor gestraft kan worden.

20 september '22 (15:15)

Treinaanrander die drie vrouwen betastte, veroordeeld tot 5 maanden cel

Een 24-jarige treinaanrander is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden. Hij randde twee vrouwen kort na elkaar in dezelfde trein aan op 12 augustus 2021. Dit meldt De Telegraaf.

20 september '22 (14:24)

Lof voor machinist die groep passagiers toch veilig naar station bracht

Een NS-machinist krijgt lof door een passagier vanwege zijn actie afgelopen weekend. De machinist zorgde ervoor dat een groep passagiers toch nog veilig ‘s nachts naar station Groningen werd gebracht. Dit meldt Sikkom.

20 september '22 (13:50)

Geen treinen tussen Arnhem en Zevenaar door aanrijding met persoon

Vanwege een aanrijding met een persoon rijden er geen treinen tussen Arnhem en Zevenaar. Dit meldt Gelrenieuws.