Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stakingen NS gaan door; bonden praten zaterdag pas weer verder

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Stakingen NS gaan door; bonden praten zaterdag pas weer verder
De vakbonden en NS zijn na cao-onderhandelingen donderdag zonder resultaat uit elkaar gegaan. Dat betekent dat de stakingen die FNV, CNV en VVMC aankondigden definitief doorgaan. Zaterdag praten de bonden en het vervoersbedrijf verder.

NS-medewerkers houden vrijdag een regionale staking in het westen en noordwesten van het land. Omdat de meeste treinen door heel Nederland rijden, legt de NS het treinverkeer uit voorzorg in heel Nederland stil. Alleen Schiphol moet ondanks de acties bereikbaar blijven.

De NS kwam na eerdere regiostakingen met een nieuw cao-bod. Daarop besloten de vakbonden weer in gesprek te gaan met het openbaarvervoersbedrijf, hoewel ze aangaven dat de NS nog extra stappen moest zetten voor een akkoord.

Grote verschillen

"Vandaag zijn vragen gesteld over die brief en de nodige opmerkingen gemaakt. Dat nam veel tijd in beslag", zegt CNV-bestuurder Jerry Piqué over de gesprekken van donderdag. FNV-bestuurder Henri Janssen laat weten dat de verschillen tussen het voorstel van de NS en de eisen van de vakbond "nog heel erg groot zijn".

"De staking van morgen gaat dus helaas door. Maar we hebben de afspraak gemaakt om zaterdag en zondag door te gaan met de verkenning, dus is er hoop dat de stakingen van dinsdag en donderdag kunnen worden voorkomen", zegt Janssen.

Reactie NS

De NS toont zich in een reactie vooral blij dat de gesprekken over een cao zijn hervat, maar betreurt de werkonderbreking. Het bedrijf stelde dinsdag een loonsverhoging van 7,5 procent in twee stappen voor. Ook zei de directie zorgen over de inflatie onder het personeel te willen aanpakken.

De bonden eisen een automatische correctie voor de stijgende prijzen in het salaris, maar volgens FNV weigert de NS dit vooralsnog. Ook willen FNV, CNV en VVMC meer toezeggingen op het gebied van de aanpak van de werkdruk en het ziekteverzuim bij de NS.

Door: ANP

03 februari '23 (12:32)

Geen extra drukte in trein door staking streekvervoer verwacht bij NS

De Nederlandse Spoorwegen verwachten geen extra drukte volgende week als het streekvervoer staakt. Volgens een woordvoerder is er maar een heel beperkte overlap tussen bus- en spoorlijnen van andere vervoerders en die van NS. "De ervaring leert dat we geen extra materieel hoeven in te zetten."

03 februari '23 (11:13)

Grondige verbouwing deel stationsgebouw Amsterdam Centraal

Spoorwegbeheerder ProRail start deze week met de renovatie van de centrale hal en de Oostvleugel van het monumentale stationsgebouw van station Amsterdam Centraal. Dit meldt NS.

03 februari '23 (10:24)

Meest gewaardeerde treinstation is opnieuw Klimmen-Ransdaal

Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.

03 februari '23 (10:03)

Voetganger om het leven gekomen door ongeval met tram in Amsterdam

Een voetganger is donderdagavond om het leven gekomen door een ongeval met een tram in Amsterdam. Het ongeluk gebeurde rond 22.45 uur op de Kingsfordweg, in de buurt van station Sloterdijk. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

02 februari '23 (17:54)

VVMC dreigt ook met landelijke staking streekvervoer

Treinpersoneel in het streekvervoer gaat volgende week opnieuw enkele dagen staken als een reactie van vervoerders Arriva en Keolis na de staking van donderdag uitblijft. Dat meldt een woordvoerster van vakbond VVMC. Daarmee zouden treinmedewerkers, die vallen onder de kleine cao in het streekvervoer zich aansluiten bij de al aangekondigde stakingen voor volgende week door buschauffeurs in het streekvervoer. Onder die cao vallen zo’n 1300 medewerkers.

01 februari '23 (13:42)

Boete voor Tilburg en NedTrain om blootstelling medewerkers aan chroom-6

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een kwart miljoen euro boete betalen, omdat ze bijstandsgerechtigden die oude treinstellen opknapten, hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. De rechtbank in Rotterdam heeft de straf woensdag opgelegd. De rechtbank spreekt van "een onaanvaardbaar gezondheidsrisico".

01 februari '23 ( 8:11)

TreinTrainPakket voor mensen met licht verstandelijke beperking

De NS heeft een pakket ontwikkeld dat hulp biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking bij treinreizen, meldt de spoorwegmaatschappij dinsdag.

01 februari '23 ( 8:00)

Medewerkers kleinste streekvervoer-cao staken donderdag al

Een deel van de medewerkers in het streekvervoer gaat donderdag al staken. Dat kondigt vakbond FNV aan. Het gaat om medewerkers van de kleinste streekvervoer-cao. Onder deze zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis.

01 februari '23 ( 4:18)

Rechter bepaalt of Tilburg en NedTrain strafbaar waren in chroom-6-zaak

De rechtbank in Rotterdam bepaalt woensdag of de gemeente Tilburg en treinonderhoudsbedrijf NedTrain strafbaar zijn omdat ze deelnemers aan een werkproject voor mensen met een bijstandsuitkering hebben blootgesteld aan chroom-6. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt van wel en eiste tijdens de behandeling van de zaak geldboetes van 317.000 euro tegen Tilburg en Nedtrain.

31 januari '23 (13:52)

Meeste treinreizigers NS checken nog niet meteen in met bankpas

De meeste treinreizigers gebruiken nog geen bankpas of creditcard om in- en uit te checken, maar doen dit volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) nog steeds met een ov-chipkaart. Dinsdagochtend was het voor het eerst dat NS-reizigers met hun bankpas door de poortjes konden. Een woordvoerster van de NS zegt dat de invoering van de betaaloptie zonder problemen verliep.