Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Station Roermond krijgt verdwenen historische kenmerken terug na verbouwing

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Station Roermond krijgt verdwenen historische kenmerken terug na verbouwing
De verbouwing van station Roermond vordert gestaag. De ruimte waar de nieuwe StationsHuiskamer in moet komen, is bijna klaar. Waar vroeger een wachtruimte en een restauratie zaten, zijn nog prachtige tekenen van weleer te zien, zoals de grote deuren en ramen. Die zijn in volle glorie hersteld. En buiten wordt al volop geschilderd. Het station krijgt de originele kleur weer terug. De verbouwing begon in februari. Tijdens de werkzaamheden blijft het station gewoon open. Dat meldt de NS.

De StationsHuiskamer wordt binnenkort ingericht en is zo ontworpen dat het helemaal past in het historische station. “De mooie grote deuren en ramen geven je echt weer het historische gevoel”, aldus stationsontwikkelaar René Zirkzee. “De vroegere wachtruimte en restauratie zijn jaren niet toegankelijk geweest, maar heeft prachtige identieke zuilen en kozijnen. Die zijn in ere hersteld. Ook de ornamenten aan het plafond zijn weer zichtbaar. Die krijgen nog hun originele groenblauwe kleur."

StationsHuiskamer

De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Er zijn warme dranken te koop, met iets lekkers erbij. Daarnaast zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals stopcontacten, gratis wifi en een toilet. De Kiosk op station Roermond gaat verdwijnen.

Bloemist 

In de volgende fase wordt de doorgang vanuit de bussen naar het station aangepakt. Die doorgang wordt breder, zodat de reiziger meer ruimte heeft. Om die ruimte te maken verdwijnen de Kiosk en de bloemist op hun huidige plek. De bloemist moet naast de nieuwe StationsHuiskamer terugkomen. Zirkzee: “Helaas is de bloemist failliet gegaan. Dus we zoeken een nieuwe exploitant, liefst weer een bloemist.” Meer informatie over de ruimte is binnenkort hier te vinden.

Eén van de oudste stations van Nederland

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. “En dat is juist beter te zien na de verbouwing", zegt Zirkzee.

Een mooi voorbeeld daarvan is de entree, die in 1993 in de huidige vorm is verbouwd. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terug brengt. Uitgangspunt is nu dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht wordt.” De verbouwing van de entree begint binnenkort. “Want we zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, aldus Zirkzee. Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties.

Tekort aan bouwmaterialen 

Hoe lang de werkzaamheden gaan duren is lastig te zeggen door het tekort aan materialen in de bouw. NS hoopt de werkzaamheden eind dit jaar af te ronden.

Door: Nationale Transportgids

22 juli '24 (18:15)

Vanavond start herstel spoor in Zuid-Limburg

Spoorbeheerder ProRail hoopt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht in de loop van dinsdagochtend weer normaal kan rijden. Door de zware regenval ontstond zondagochtend een verzakking, waardoor er schade aan het spoor is ontstaan. Daardoor rijden sinds zondag minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

22 juli '24 (10:30)

Ook vandaag minder treinen tussen Sittard en Maastricht door verzakt spoor

De verzakking die zondagochtend door zware regenval ontstond bij het spoor tussen Sittard en Maastricht is nog niet verholpen. Een woordvoerster van ProRail laat maandag weten dat de schade "best wel groot" is en dat momenteel met een ingenieursbureau en een aannemer wordt gekeken hoe en wanneer die kan worden hersteld.

19 juli '24 ( 9:10)

Schade door brand op station Groningen

Het station van Groningen is woensdag 17 juli 2024 getroffen door brand. Vlak voor 09.00 uur brak brand uit in een gebouw op het station. Daarover bericht ProRail.

18 juli '24 (12:30)

Verbouwing perron Utrecht Centraal start na zomervakantie

Op Utrecht Centraal verbreedt ProRail na de zomervakantie het perron bij spoor 5. Daar stopt de trein op het traject tussen Arnhem en Amsterdam Schiphol en wachten volgens de spoorbeheerder dagelijks duizenden reizigers. Om die drukte beter aan te kunnen, wordt het perron verbouwd.

16 juli '24 ( 8:20)

Koninklijk rijtuig maakt laatste stop in Spoorwegmuseum

Vrijdag 12 juli 2024 is het koninklijk rijtuig op feestelijke wijze overgedragen aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. De levensduur van dit bijzondere rijtuig is ten einde. Dat meldt NS.

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.