Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NS neemt alle aanbevelingen over naar aanleiding van onderzoek IT-storing

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
NS neemt alle aanbevelingen over naar aanleiding van onderzoek IT-storing
NS gaat alle aanbevelingen overnemen naar aanleiding van het onderzoek naar de IT-storing op 3 april. Op die dag ontstond een storing in cruciale IT-systemen van onze bijsturing en reisinformatie waardoor NS geen zicht meer had op waar personeel en treinen zich bevonden. Toen hierop een bovenleidingbreuk bij Hoofddorp volgde, moest NS het treinverkeer vanaf het middaguur stilleggen. De rest van de dag heeft er nagenoeg geen trein meer gereden. Dat meldt de NS.

NS heeft door drie partijen onafhankelijk onderzoek laten doen. De conclusies zijn stevig, maar ook helder. Zo was NS onvoldoende voorbereid op een IT-storing van deze duur en omvang. Ook was NS te optimistisch, er werd te lang vanuit gegaan dat de geraakte IT-systemen snel weer zouden werken zoals bij eerdere storingen. Hierdoor werd de crisisorganisatie van NS niet snel genoeg opgeschaald.

Excuses 

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS: “Op 3 april hebben wij als NS een slechte beurt gemaakt bij onze reizigers. Zij moesten lang wachten voordat duidelijk werd hoelang de verstoring duurde en zij moesten uiteindelijk zelf vervoer regelen. Dat was ook enorm frustrerend voor onze collega’s, want er is geen enkele NS’er die de reiziger wil laten staan. We hebben daarom excuses aangeboden aan alle reizigers en onze collega’s. Wij realiseren ons dat de gebeurtenissen onze collega’s in het hart hebben geraakt. Dit geldt zeker voor onze collega's die dagelijks in contact staan met reizigers, de collega’s op de trein en het station, en voor de collega’s van bijsturing. Daarom is het belangrijk dat we leren van de storing van 3 april om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen.”

Onderzoeken 

Op verzoek van NS heeft het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderzoek gedaan naar het verloop van de storing en de crisisorganisatie van NS. Ook zijn er twee verdiepende onderzoeken gedaan. Railistics heeft een NS-onderzoek naar de mogelijkheden voor een pendeldienst gevalideerd en Bell Labs heeft onderzoek gedaan naar de IT-systemen

Pendeldienst 

Het COT bevestigt dat het beheerst stilleggen van het treinverkeer die dag de enige optie was. Er lag echter geen plan klaar voor een eventueel minimaal alternatief reisaanbod, zoals een pendeldienst. Volgens het COT is navolgbaar dat NS dit niet op de dag zelf zonder plan alsnog verantwoord kon organiseren, maar het COT vindt dat NS wel een plan had moeten klaarliggen zodat besloten kon worden om dit wel of niet in te zetten. De inzet van bussen is wat betreft het COT geen passend alternatief. Daarnaast was de communicatie aan collega’s en reizigers niet op orde. Zo heeft het te lang geduurd voordat er gecommuniceerd werd over een compensatieregeling voor reizigers. 

Railistics bevestigt dat een pendelplan een mogelijk reisalternatief is voor een deel van de reizigers tijdens een storing zoals die van 3 april. De onderzoekers geven aan dat hiervoor wel nadere uitwerking nodig is, onder andere samen met ProRail. Gezien de complexiteit verwacht Railistics dat de uitwerking hiervan circa één tot twee jaar kan duren. 

Storing in planningsysteem

Bell Labs concludeert dat de storing is ontstaan in het planningsysteem waardoor NS geen zicht meer had op waar personeel en treinen zich in het land bevonden. Ook kon er geen actuele reisinformatie op borden getoond worden. De IT-systemen van NS konden de storing niet automatisch vaststellen, waardoor geen automatische back-up is gestart. Het beheer van de IT-systemen is in handen van vaste externe partijen die veel onderzoektijd nodig hadden om te constateren wat de oorzaak van de verstoring was. Ook is door deze partijen onvoldoende snel opgeschaald. De onderzoekers doen daarom aanbevelingen om meer indicatoren voor een storing in te bouwen, IT-collega’s bij een storing sneller op te schalen en scenario’s, voor het geval IT-systemen uitvallen, uit te breiden. Ook is het advies om vaker te oefenen met het scenario waarin een systeem uitvalt en een overschakeling naar een ander systeem nodig is. 

Door: Nationale Transportgids 

01 februari '23 ( 8:11)

TreinTrainPakket voor mensen met licht verstandelijke beperking

De NS heeft een pakket ontwikkeld dat hulp biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking bij treinreizen, meldt de spoorwegmaatschappij dinsdag.

01 februari '23 ( 8:00)

Medewerkers kleinste streekvervoer-cao staken donderdag al

Een deel van de medewerkers in het streekvervoer gaat donderdag al staken. Dat kondigt vakbond FNV aan. Het gaat om medewerkers van de kleinste streekvervoer-cao. Onder deze zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis.

31 januari '23 (13:52)

Meeste treinreizigers NS checken nog niet meteen in met bankpas

De meeste treinreizigers gebruiken nog geen bankpas of creditcard om in- en uit te checken, maar doen dit volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) nog steeds met een ov-chipkaart. Dinsdagochtend was het voor het eerst dat NS-reizigers met hun bankpas door de poortjes konden. Een woordvoerster van de NS zegt dat de invoering van de betaaloptie zonder problemen verliep.

31 januari '23 ( 4:02)

Vanaf nu kunnen treinreizigers landelijk inchecken met bankpas

Reizigers met de trein kunnen vanaf dinsdag inchecken met hun bankpas of creditcard. Die mogelijkheid, met de naam OV Pay, wordt door de Nederlandse Spoorwegen aangezet in heel het land. Dat gebeurt na eerdere tests. Ook QBuzz gaat de bankpasjes aanzetten voor zijn treinen in de regio Dordrecht. Arriva doet dat voor de Limburgse treinen.

27 januari '23 (12:44)

Wereldprimeur voor Amsterdam Centraal met twee ondergrondse fietsenstallingen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft woensdag 25 januari 2023 twee nieuwe ondergrondse fietsenstallingen bij station Amsterdam Centraal geopend. Dat deed zij samen met wethouder Melanie van der Horst van de gemeente Amsterdam en Wouter Koolmees (president-directeur van NS). Dit meldt NS.

25 januari '23 (12:14)

Strukton en ProRail pakken emplacement station Leeuwarden grondig aan

Strukton Rail Nederland gaat samen met spoorwegbeheerder ProRail de komende twee jaar het huidige emplacementopstelterrein van station Leeuwarden grondig verbouwen. Donderdag 19 januari 2023 zetten de CEO's van beide partijen hun handtekeningen onder het contract voor de gezamenlijke uitvoering van het project 'Ombouw emplacement Leeuwarden'. Dit meldt ProRail.

25 januari '23 ( 9:00)

Streekvervoerders ultimatum gesteld door CNV

Vakbond CNV gaat werkgevers in het stads- en streekvervoer een ultimatum stellen voor een betere cao. Dat besluit volgt na ledenraadplegingen die maandag en dinsdag zijn gehouden. Gaan de vervoerders hier niet op in, dan gaat het CNV samen met de FNV "op grote schaal acties voorbereiden", aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.

24 januari '23 (20:41)

Personeel regionale treinen gaat binnenkort weer staken

TILBURG (ANP) - Medewerkers van regionale treinen gaan binnenkort opnieuw staken voor betere arbeidsvoorwaarden in de kleinere cao voor het streekvervoer. Dat meldt vakbond VVMC. De bond voerde de afgelopen tijd gesprekken met de werkgevers, maar het loonbod dat daaruit volgde was niet "noemenswaardig" en "nog steeds te laag", laat een woordvoerster van VVMC weten. Wanneer de nieuwe stakingen gaan plaatsvinden is nog niet bekend, maar volgens de bond zal dat in meerdere regio's tegelijkertijd zijn.

20 januari '23 (13:54)

NS gaat kantoren en gebouwen verder verduurzamen

NS bezit meer dan dertig kantoren en 137 gebouwen. Deze wil de spoorwegmaatschappij zo duurzaam mogelijk maken. Sinds 1 januari 2023 hebben alle verhuurde kantoren van NS minimaal energielabel C. Daarmee voldoet NS aan de wettelijke verplichting voor kantoren die geldt per 1 januari 2023. Dat meldt NS.

20 januari '23 (13:47)

Vanavond eerste nachttrein van Arriva van Groningen naar Schiphol

De eerste nachttrein van vervoerder Arriva vertrekt in de nacht van 20 op 21 januari 2023 vanuit Groningen naar Schiphol. Het wordt een muzikale rit. Dit meldt Arriva.