Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bedrijfsleven: staatssecretaris moet IT-problemen douane oplossen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bedrijfsleven: staatssecretaris moet IT-problemen douane oplossen
Staatssecretaris Aukje de Vries, die de douane onder haar hoede heeft, moet de verstoringen van de IT-systemen van de dienst "op korte termijn oplossen". Daartoe roept ondernemersorganisatie evofenedex op. Al weken kampt de douane met IT-problemen. Die zorgen voor extra werk bij bedrijven die goederen willen exporteren.

De problemen doen zich volgens evofenedex niet voor in het aangiftesysteem, maar in systemen van de douane die ook gebruik maken van dezelfde infrastructuur als de Belastingdienst. Die dienst kampt ook al langer met IT-problemen en stuurde onlangs daarover brieven naar burgers dat hun aangiften daardoor langer duren.

De douane heeft volgens evofenedex maatregelen genomen om de eigen systemen "robuuster" te maken, zoals het bijplaatsen van extra hardware, maar de dienst "kan niet uitsluiten dat (ver)storingen opnieuw optreden".

Niet optimaal

Sinds november vorig jaar is de beschikbaarheid van de systemen gedaald, zegt een woordvoerster van de douane. Onduidelijk is nog waarom. Dat onderzoekt de dienst momenteel. De extra hardware "werpt zijn vruchten af, de systemen zijn de afgelopen periode stabieler", maar de dienst kon nog niet zeggen wanneer de systemen weer optimaal zullen werken.

De woordvoerster benadrukte dat de overlast "situationeel" is en dat de systemen er niet volledig uit liggen. Bovendien is er altijd een noodprocedure beschikbaar. "Dat zijn meer administratieve handelingen, dus omslachtiger en ingewikkelder, maar betekent niet dat er helemaal geen aangifte gedaan kan worden." Overigens maken volgens haar ook bedrijven die niet per se een noodprocedure nodig hebben, gebruik van dit systeem.

In een recent overleg tussen de partijen is afgesproken dat bekeken wordt waar de huidige noodprocedure nog verder verbeterd kan worden, aldus de woordvoerster. Ook worden eventuele knelpunten opgelost en onderzocht of er op een andere manier gewerkt kan worden die minder "belastend" is, schrijft evofenedex.

Evofenedex doet de oproep ook namens onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, transportbranchevereniging Transport & Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie Fenex.

Door: ANP

26 maart '24 ( 8:24)

Unieke circulaire producten te koop in de NS Upcycle Shop

Op Rotterdam Centraal is maandag 25 maart 2024 de NS Upcycle Shop weer geopend. Treinfans kunnen er tot en met zaterdag 30 maart unieke items kopen. Bijvoorbeeld onderzetters of dienblaadjes die zijn gemaakt van oude gele informatieborden van stations. Dat meldt NS.

26 maart '24 ( 8:15)

Treinen van en naar Amsterdam-Zuid rijden weer volgens dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid rijdt weer volgens dienstregeling. Dat meldt de NS, enkele uren nadat het station werd getroffen door een plofkraak. Daardoor konden treinen weliswaar langs het station rijden, maar daar niet stoppen.

26 maart '24 ( 6:15)

Geen treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid vanwege plofkraak

Door een plofkraak in Amsterdam-Zuid is er op last van de politie geen treinverkeer van en naar het treinstation mogelijk, meldt de NS. Op dit moment is de prognose dat de overlast duurt tot zeker 06.30 uur.

22 maart '24 ( 7:39)

Zes dagen lang werkzaamheden aan spoor bij 't Harde

In opdracht van spoorwegbeheerder ProRail gaat aannemer Swietelsky aan het spoor bij 't Harde werken. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Dat meldt ProRail.

20 maart '24 ( 9:45)

Minder internationale treinen naar Berlijn

Door een beperking aan materieel rijden er vandaag minder internationale treinen naar Berlijn. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten.

20 maart '24 ( 9:11)

Wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol verholpen

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

20 maart '24 ( 8:34)

Door wisselstoring treinverkeer Schiphol bijna helemaal plat

Door een wisselstoring ligt het treinverkeer rond Schiphol woensdagochtend vrijwel helemaal plat. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

19 maart '24 ( 9:28)

Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven tot 21:00 vandaag

Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

19 maart '24 ( 7:10)

Rover-Limburg pleit voor maatregelen tegen vertragingen in Heerlen

De afdeling Limburg van reizigersvereniging Rover pleit voor een kleine aanpassing aan een perron op station Heerlen. Die aanpassing zou ervoor moeten zorgen dat treinen meer ruimte hebben om langs het perron te halteren en zou het toenemende aantal vertragingen rond Heerlen kunnen beperken. Dat meldt Rover.

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.