Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Proef KLM en Thalys van start voor transferpassagiers Amsterdam - Brussel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Proef KLM en Thalys van start voor transferpassagiers Amsterdam - Brussel
Onlangs zijn sKLM en Thalys gestart met de samenwerking waarbij KLM stoelen inkoopt bij Thalys op het traject Schiphol-Brussel (vv) voor transferpassagiers. Hierdoor is één dagelijkse vlucht niet meer nodig. Doel is om het aantal klanten dat met de trein van Brussel naar Schiphol (v.v.) reist om daar over te stappen op een KLM-vlucht, te vergroten. Op dit traject zijn vrijwel alle passagiers transferpassagiers. Dit meldt KLM.

Met de samenwerking is een eerste belangrijke stap gezet in de uitvoering van de Actieagenda Trein en Luchtvaart door KLM. Eind 2020 is deze Actieagenda in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld door Schiphol, ProRail, KLM en NS. In de agenda staan acties en maatregelen om van de internationale trein op afstanden tot 700 kilometer een logische keuze te maken als alternatief voor en in aanvulling op het vliegverkeer. KLM biedt al langer de mogelijkheid om het traject Brussel-Schiphol met de hogesnelheidstrein Thalys af te leggen om vervolgens over te stappen op het vliegtuig (en vice versa). Voor de coronacrisis koos 20 tot 25 procent van de transferreizigers hiervoor, wat neerkomt op circa 36.000 klanten per jaar.  Deze proef is gericht op het verbeteren van de klantervaring.

KLM onderzoekt daarnaast samen met de Nederlandse Spoorwegen en andere Europese treinmaatschappijen de mogelijkheden om dit ‘high speed’ en comfortabele transferproduct uit te breiden met andere bestemmingen.

Lijkt op air/air transferervaring

Het bijzondere van het air/rail product zoals dat wordt geboden, is dat deze vanuit de passagiers gezien erg lijkt op de air/air transferervaring waaraan ze gewend zijn. Zo kunnen passagiers nu via KLM inchecken voor hun gehele reis. Dat houdt in dat de boardingpass geldig is voor zowel trein als vliegtuig. Daarbij houdt KLM haar passagiers op de hoogte van actuele reisinformatie. Tevens geeft het de reiziger de mogelijkheid om duurzamer te reizen.

De proef is nu tot 29 oktober 2022. Na afloop van deze periode vindt een uitgebreide evaluatie plaats en zal gekeken worden hoe het air/rail product verder kan worden ontwikkeld.

Treinschema

Het schema van de treinen waarop het nieuwe KLM air/rail product wordt aangeboden is als volgt:
- BRU-AMS: TH9357 dagelijks behalve zaterdag, TH 9351 op zaterdag
  ma/di/wo/do/vr/zo v. 16:52 a. 18:25; za v. 15:52 a. 17:25
- AMS-BRU: TH9376 dagelijks behalve zaterdag, TH9382 op zaterdag ma/di/wo/do/vr/zo v. 17:34 a. 19:08; za v. 18:34 a. 20:08de Nederlandse Spoorwegen en andere Europese treinmaatschappijen de mogelijkheden om dit ‘high speed’ en comfortabele transferproduct uit te breiden met andere bestemmingen.

Door: Nationale Transportgids

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.

20 september '22 (16:18)

Lessen Nederlandse taal op Zeeuws station Kapelle-Biezelinge

Sinds maandag 19 september 2022 isstation Kapelle-Biezelinge in Zeeland het thuisstation van Taalpunt Kapelle.Dit is een van de maatschappelijke initiatieven die NS en ProRail ondersteunen.Gisteren ontving Taalpunt Kapelle de sleutel en werd de lesruimte ingericht metde eerste meubels. Dit meldt NS.

05 oktober '22 (11:36)

NS kiest volgens reizigersorganisatie te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen. Zo stelt de reizigersorganisatie onder meer voor om kantoor- en winkelpersoneel te laten helpen als vertrekassistent. Dat zijn werknemers die helpen bij het vertrek van treinen.

03 oktober '22 (10:20)

Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet

Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort. Dat meldt de NS.

28 september '22 (10:38)

Vanaf 2025 gaat er eindelijk weer een trein van Coevorden naar Bad Bentheim

Vanaf 2025 is het voor treinreizigers mogelijk om in Coevorden op de trein te stappen en naar Bad Bentheim af te reizen. De provincie Drenthe en het Duitse spoorwegbedrijf Bentheimer Eisenbahn verwachten dat iedere dag duizend reizigers die trein in zullen stappen. De Bondsregering in Berlijn en deelstaatregering Nedersaksen hebben hiervoor 29 miljoen euro klaarliggen. Er is nog 6 miljoen euro nodig dat beschikbaar gesteld moet worden door de gemeente Coevorden, provincie Drenthe en Duitse lokale overheden. Dit meldt RTV Drenthe.

26 september '22 (15:26)

NS roept op om 1 oktober alternatief vervoer te zoeken naar ArenA-gebied

Op 1 oktober speelt Ajax in de Johan Cruijf Arena (55.000 bezoekers) en vindt er ook een concert plaats in Ziggo Dome (15.000). Tegelijkertijd is slechts 1 spoor tussen Amsterdam en Utrecht beschikbaar vanwege werkzaamheden. Hierdoor is er geen treincapaciteit beschikbaar voor de bezoekers. Daarom heeft NS moeten besluiten om van 16.00 uur tot het einde van de dag geen treinen te laten stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. NS neemt de maatregel met pijn in het hart om te voorkomen dat er zeer onveilige situaties ontstaan. NS is inmiddels met de partners in het ArenA-gebied in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dat meldt de NS. 

26 september '22 (12:23)

FNV: 'Doodsteek voor het ov als concurrentieplannen spoor doorgaan'

FNV roept Tweede Kamerleden op zich uit te spreken tegen de plannen van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat om meer concurrentie op het spoor toe te laten. De staatssecretaris is van plan meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van de NS en op het hoofdrailnet naast NS nieuwe partijen toe te laten. Dat meldt de FNV.