Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Sneltram verbindt Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over gehele traject

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Sneltram verbindt Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over gehele traject
Reizigers kunnen sinds 11 juli zonder overstap over de gehele lijn gebruik maken van de tram. In opdracht van de provincie Utrecht is in het centrum van Nieuwegein een nieuwe trambaan en halte gebouwd. De sneltram verbindt nu Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over het gehele traject. Dit meldt de provincie Utrecht. 

Met de afronding van de werkzaamheden in Nieuwegein en het Stationsgebied Utrecht CS is een megaproject - de bouw van een compleet nieuwe Utrechtse tramlijn - op het eindpunt aangekomen. Nadat sinds 2016 een geheel nieuwe tramlijn werd gebouwd tussen het Utrechtse Centraal Station en Science Park ging in 2020 de oude regionale trambaan op de schop in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Niet alleen werd daar een deel van de trambaan gemoderniseerd, ook alle haltes werden verlaagd en verlengd zodat deze aansluiten op het formaat van de nieuwe trams.

Het sluitstuk op al dit werk kwam dit jaar met de vernieuwing van de trambaan en halte in Nieuwegein en de koppeling van de tramlijnen in het Stationsgebied. Er is vanaf nu één doorgaande tramlijn met veel pluspunten voor de reizigers.

Coproductie provincie en Nieuwegein

De tramhalte Nieuwegein City werd op 9 juli feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Arne Schaddelee samen met de wethouders van Nieuwegein, Utrecht en IJsselstein. Het ov-knooppunt is een coproductie van de provincie met de gemeente die van City Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland wil maken. De tramhalte ligt vlakbij ruim 460 nieuwe woningen, de winkels van Cityplaza en is goed te bereiken voor fietsers en voetgangers.

Aan de overzijde van het spoor richting Zuidstedeweg komt in 2025 nog een nieuw busstation. Voor de werkzaamheden aan het spoor en de tramhalte tekende aannemer Dura Vermeer. Projectdirecteur Frank Heijerman vertelde hoe het bouwbedrijf deze ingewikkelde klus klaarde. Directeur Gerrit Spijksma van het vervoersbedrijf U-OV ging in op het werk achter de schermen aan de nieuwe dienstregeling voor de doorgaande tramlijn.

Door: Nationale Transportgids
Afbeelding: 
Rick Huisinga

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.

20 september '22 (16:18)

Lessen Nederlandse taal op Zeeuws station Kapelle-Biezelinge

Sinds maandag 19 september 2022 isstation Kapelle-Biezelinge in Zeeland het thuisstation van Taalpunt Kapelle.Dit is een van de maatschappelijke initiatieven die NS en ProRail ondersteunen.Gisteren ontving Taalpunt Kapelle de sleutel en werd de lesruimte ingericht metde eerste meubels. Dit meldt NS.

05 oktober '22 (11:36)

NS kiest volgens reizigersorganisatie te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen. Zo stelt de reizigersorganisatie onder meer voor om kantoor- en winkelpersoneel te laten helpen als vertrekassistent. Dat zijn werknemers die helpen bij het vertrek van treinen.

03 oktober '22 (10:20)

Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet

Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort. Dat meldt de NS.

28 september '22 (10:38)

Vanaf 2025 gaat er eindelijk weer een trein van Coevorden naar Bad Bentheim

Vanaf 2025 is het voor treinreizigers mogelijk om in Coevorden op de trein te stappen en naar Bad Bentheim af te reizen. De provincie Drenthe en het Duitse spoorwegbedrijf Bentheimer Eisenbahn verwachten dat iedere dag duizend reizigers die trein in zullen stappen. De Bondsregering in Berlijn en deelstaatregering Nedersaksen hebben hiervoor 29 miljoen euro klaarliggen. Er is nog 6 miljoen euro nodig dat beschikbaar gesteld moet worden door de gemeente Coevorden, provincie Drenthe en Duitse lokale overheden. Dit meldt RTV Drenthe.

26 september '22 (15:26)

NS roept op om 1 oktober alternatief vervoer te zoeken naar ArenA-gebied

Op 1 oktober speelt Ajax in de Johan Cruijf Arena (55.000 bezoekers) en vindt er ook een concert plaats in Ziggo Dome (15.000). Tegelijkertijd is slechts 1 spoor tussen Amsterdam en Utrecht beschikbaar vanwege werkzaamheden. Hierdoor is er geen treincapaciteit beschikbaar voor de bezoekers. Daarom heeft NS moeten besluiten om van 16.00 uur tot het einde van de dag geen treinen te laten stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. NS neemt de maatregel met pijn in het hart om te voorkomen dat er zeer onveilige situaties ontstaan. NS is inmiddels met de partners in het ArenA-gebied in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dat meldt de NS. 

26 september '22 (12:23)

FNV: 'Doodsteek voor het ov als concurrentieplannen spoor doorgaan'

FNV roept Tweede Kamerleden op zich uit te spreken tegen de plannen van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat om meer concurrentie op het spoor toe te laten. De staatssecretaris is van plan meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van de NS en op het hoofdrailnet naast NS nieuwe partijen toe te laten. Dat meldt de FNV.