Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Universiteit Twente geeft reizen met de trein een stimulans

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Universiteit Twente geeft reizen met de trein een stimulans
Universiteit Twente wil haar CO2-uitstoot door vliegreizen verminderen. Om die reden heeft de universiteit de Train Zone Map geïntroduceerd. Dankzij deze kaart met bestemmingen kunnen reizen met de trein en reizen met het vliegtuig eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Dit meldt Universiteit Twente.

Behalve de CO2-uitstoot kunnen met de Train Zone Map de totale reisduur en het aantal overstappen worden vergeleken. Met deze tool wil Universiteit Twente haar medewerkers en studenten aanmoedigen om waar mogelijk de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig. Op de korte afstand (binnen 800 kilometer) vindt de universiteit de trein de norm.

Minder CO2-uitstoot

Vliegreizen veroorzaakten in 2019, het laatste jaar vóór corona, circa 13% van de totale CO2-voetafdruk van Universiteit Twente. In 2020 en 2021 daalde het aantal internationale reizen naar bijna nul. Maar nu reizen weer mogelijk is, gaan meer medewerkers en studenten naar het buitenland. Reizen per trein veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan reizen per vliegtuig

Dynamische versie

De informatie op de Train Zone Map biedt een indicatie van welke steden goed per trein te bereizen zijn. In aanvulling op de huidige Train Zone Map werkt Universiteit Twente momenteel aan een dynamische versie van de kaart. Daarop staan meer functies en meer steden.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres
 

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.