Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote treinprojecten buiten Randstad: veel partijen positief

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grote treinprojecten buiten Randstad: veel partijen positief
Negen politieke partijen in de Tweede Kamer noemen de grote treinprojecten Lelylijn en Nedersaksenlijn in hun verkiezingsprogramma. De Stichting Nedersaksenlijn vindt het positief dat de plannen zo vaak in de programma's staan. Initiatiefgroep Lelylijn zegt dat de plannen wel wat concreter mogen.

De Lelylijn moet vanuit Noord-Holland via Friesland naar Groningen gaan, de meest waarschijnlijke route lijkt via de Noordoostpolder en het Friese dorp Drachten. Zo worden Noord-Flevoland, het zuidoosten van Friesland en Groningen nauwer verbonden met de Randstad. De Nedersaksenlijn moet van Groningen naar Enschede lopen en onder meer Veendam en Emmen met elkaar verbinden. Daarnaast moeten beide lijnen worden doorgetrokken naar Duitsland.

Concrete plannen

JA21 en GroenLinks-PvdA hebben de meest concrete plannen voor de treinverbindingen in hun verkiezingsprogramma. JA21 schrijft dat de treinlijnen "nieuwe dynamiek" opleveren in het noorden van het land, maar dat daarvoor wel de hulp van Den Haag nodig is. GroenLinks-PvdA noemt ook de verbinding met Duitsland en Scandinavië voor de Lelylijn en dat onderzocht moet worden welke uitbreidingen kunnen worden toegevoegd aan de Nedersaksenlijn.

Beide lijnen

De partijen die over beide lijnen schrijven zijn PvdD, D66, CDA, ChristenUnie, NSC en SP. BBB, VVD en Volt noemen alleen de Lelylijn in hun programma. Deze partijen benoemen allemaal het belang van de verbindingen, maar zeggen niet wat het bijvoorbeeld kan opleveren.

"We worden concreet genoemd in de plannen van meerdere partijen, zij willen allemaal dat de Nedersaksenlijn er komt", zegt woordvoerder Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn. "Als je ziet waar we een paar jaar geleden stonden, dan is dit heel mooi."

Totale kosten

Johan Goos van de initiatiefgroep Lelylijn, een lobbyvereniging voor de treinverbinding, vindt de aandacht die er voor is ook mooi, maar hij had liever gezien dat er concretere plannen waren geweest bij de partijen. "Het kan ons niet duidelijk genoeg."

Barkhof ziet het voor de Nedersaksenlijn niet als een probleem dat er geen bedragen worden genoemd. "Het totaalkostenplaatje is 1,2 tot 1,25 miljard euro, daar valt de politiek niet van achterover." Hij denkt dat de relatief lage kosten voor het realiseren van de verbinding een voordeel zijn. Barkhof had zelf ook al een paar mogelijke coalities gemaakt en "in alle gevallen is een meerderheid voor de Nedersaksenlijn".

08 december '23 ( 9:30)

Dinsdag weer treinen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan

Dinsdag 12 december 2023 wordt het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan hervat. Na incidenten rondom de detectie van treinen, die vooral werden veroorzaakt door vuil en bladeren op de rails, lag dit sinds 8 novermber 2023 stil. Dat meldt ProRail.

07 december '23 (11:00)

NS: vrijdag geen internationale treinen naar Duitsland door spoorstaking

Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

07 december '23 ( 9:45)

Duitse treinstaking: geen Arriva-trein tussen Heerlen en Aken

De Arriva-treinen tussen Heerlen en de Duitse stad Aken rijden vanaf donderdagavond 22.00 uur ongeveer een dag niet door een treinstaking op het Duitse spoor. Dat zegt vervoerder Arriva. Vanaf zaterdagochtend wordt de dienstregeling op het traject weer hervat, laat een woordvoerder van de vervoerder weten.

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.