Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meedenken over het openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Meedenken over het openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein
De komende jaren komen er in de regio Utrecht nieuwe woningen en banen bij. Het wordt drukker op de weg en in het OV. Om toch goed bereikbaar te blijven, en een fijne leefomgeving te houden, zetten we in op beter OV. Hoe kun je straks met goed openbaar vervoer je nieuwe huis of je werk op Utrecht Science Park bereiken? En hoe voorkomen we overbelasting rond Utrecht Centraal en het centrum? Dat meldt de provincie Utrecht. 

De eerste ideeën over hoe we dat kunnen doen zijn er. Deze laten we je graag zien. Na de zomer besluiten bestuurders welke mogelijke oplossingen verder onderzocht worden, dus laat als inwoner nú horen wat je vindt en of je nog andere ideeën hebt.

Openbaar vervoer 

Op woensdagavond 8 juni presenteren we in U Ned verband onze voorstellen voor het openbaar vervoer. Het gaat hierbij specifiek om verbindingen tussen Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone, Nieuwegein en het Utrecht Science Park (voorheen de Uithof). We zijn benieuwd naar jullie mening en horen graag welke aandachtspunten jullie hebben.

Woensdagavond 8 juni van 18.30 tot 21.30 uur
Stadskantoor Utrecht, stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht

Meld je op de site van U Ned aan voor deze avond. Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging met alle informatie.

Onderzoek 

Dit onderzoek naar het openbaar vervoer in onze regio heet de MIRT-verkenning OV en Wonen. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Dat is een manier waarop het rijk samen met provincies en gemeenten werkt aan de inrichting van Nederland. Bijvoorbeeld de bouw van huizen, wegen of spoorlijnen.

Tijdens een MIRT-verkenning onderzoek je alle mogelijkheden en werk je samen met belanghebbenden stapsgewijs naar een concreet voorstel toe. Ook bij de MIRT-verkenning OV en Wonen vragen we bewoners, belangenorganisaties en experts om mee te denken. Eerder was dat om te bepalen welke punten we het beste kunnen verbinden. Nu gaat het om wat daarvoor nodig is en hoe we dat goed kunnen doen. Doen we dat met een bus, tram of metro? En via welke route?

U Ned 

Rijk, provincie en gemeenten werken onder de naam U Ned samen aan gezonde groei en een beter bereikbare regio Utrecht. U Ned onderzoekt hoe openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein kan bijdragen aan betere bereikbaarheid en woningbouw. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van U Ned.

Door: Nationale Transportgids 

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.

20 september '22 (16:18)

Lessen Nederlandse taal op Zeeuws station Kapelle-Biezelinge

Sinds maandag 19 september 2022 isstation Kapelle-Biezelinge in Zeeland het thuisstation van Taalpunt Kapelle.Dit is een van de maatschappelijke initiatieven die NS en ProRail ondersteunen.Gisteren ontving Taalpunt Kapelle de sleutel en werd de lesruimte ingericht metde eerste meubels. Dit meldt NS.

03 oktober '22 (10:20)

Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet

Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort. Dat meldt de NS.

28 september '22 (10:38)

Vanaf 2025 gaat er eindelijk weer een trein van Coevorden naar Bad Bentheim

Vanaf 2025 is het voor treinreizigers mogelijk om in Coevorden op de trein te stappen en naar Bad Bentheim af te reizen. De provincie Drenthe en het Duitse spoorwegbedrijf Bentheimer Eisenbahn verwachten dat iedere dag duizend reizigers die trein in zullen stappen. De Bondsregering in Berlijn en deelstaatregering Nedersaksen hebben hiervoor 29 miljoen euro klaarliggen. Er is nog 6 miljoen euro nodig dat beschikbaar gesteld moet worden door de gemeente Coevorden, provincie Drenthe en Duitse lokale overheden. Dit meldt RTV Drenthe.

26 september '22 (15:26)

NS roept op om 1 oktober alternatief vervoer te zoeken naar ArenA-gebied

Op 1 oktober speelt Ajax in de Johan Cruijf Arena (55.000 bezoekers) en vindt er ook een concert plaats in Ziggo Dome (15.000). Tegelijkertijd is slechts 1 spoor tussen Amsterdam en Utrecht beschikbaar vanwege werkzaamheden. Hierdoor is er geen treincapaciteit beschikbaar voor de bezoekers. Daarom heeft NS moeten besluiten om van 16.00 uur tot het einde van de dag geen treinen te laten stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. NS neemt de maatregel met pijn in het hart om te voorkomen dat er zeer onveilige situaties ontstaan. NS is inmiddels met de partners in het ArenA-gebied in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dat meldt de NS. 

26 september '22 (12:23)

FNV: 'Doodsteek voor het ov als concurrentieplannen spoor doorgaan'

FNV roept Tweede Kamerleden op zich uit te spreken tegen de plannen van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat om meer concurrentie op het spoor toe te laten. De staatssecretaris is van plan meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van de NS en op het hoofdrailnet naast NS nieuwe partijen toe te laten. Dat meldt de FNV. 

26 september '22 ( 9:47)

NS bang dat internationale treinen in de toekomst niet meer zo frequent rijden

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn bang dat de internationale treinen naar bijvoorbeeld Brussel in de toekomst niet meer zo frequent zullen rijden als afspraken over de verbindingen met het buitenland uit de concessie voor het hoofdrailnet worden gehaald. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de NS na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.