Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meedenken over het openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meedenken over het openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein
De komende jaren komen er in de regio Utrecht nieuwe woningen en banen bij. Het wordt drukker op de weg en in het OV. Om toch goed bereikbaar te blijven, en een fijne leefomgeving te houden, zetten we in op beter OV. Hoe kun je straks met goed openbaar vervoer je nieuwe huis of je werk op Utrecht Science Park bereiken? En hoe voorkomen we overbelasting rond Utrecht Centraal en het centrum? Dat meldt de provincie Utrecht. 

De eerste ideeën over hoe we dat kunnen doen zijn er. Deze laten we je graag zien. Na de zomer besluiten bestuurders welke mogelijke oplossingen verder onderzocht worden, dus laat als inwoner nú horen wat je vindt en of je nog andere ideeën hebt.

Openbaar vervoer 

Op woensdagavond 8 juni presenteren we in U Ned verband onze voorstellen voor het openbaar vervoer. Het gaat hierbij specifiek om verbindingen tussen Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone, Nieuwegein en het Utrecht Science Park (voorheen de Uithof). We zijn benieuwd naar jullie mening en horen graag welke aandachtspunten jullie hebben.

Woensdagavond 8 juni van 18.30 tot 21.30 uur
Stadskantoor Utrecht, stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht

Meld je op de site van U Ned aan voor deze avond. Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging met alle informatie.

Onderzoek 

Dit onderzoek naar het openbaar vervoer in onze regio heet de MIRT-verkenning OV en Wonen. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Dat is een manier waarop het rijk samen met provincies en gemeenten werkt aan de inrichting van Nederland. Bijvoorbeeld de bouw van huizen, wegen of spoorlijnen.

Tijdens een MIRT-verkenning onderzoek je alle mogelijkheden en werk je samen met belanghebbenden stapsgewijs naar een concreet voorstel toe. Ook bij de MIRT-verkenning OV en Wonen vragen we bewoners, belangenorganisaties en experts om mee te denken. Eerder was dat om te bepalen welke punten we het beste kunnen verbinden. Nu gaat het om wat daarvoor nodig is en hoe we dat goed kunnen doen. Doen we dat met een bus, tram of metro? En via welke route?

U Ned 

Rijk, provincie en gemeenten werken onder de naam U Ned samen aan gezonde groei en een beter bereikbare regio Utrecht. U Ned onderzoekt hoe openbaar vervoer in Utrecht en Nieuwegein kan bijdragen aan betere bereikbaarheid en woningbouw. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van U Ned.

Door: Nationale Transportgids 

15 juni '24 (16:30)

NS verwacht verbetering door nieuwe treinen Amsterdam-Frankfurt

Reizigers tussen Amsterdam en Frankfurt reizen vanaf deze zaterdag met nieuwe ICE-treinen. De snelle treinen van Deutsche Bahn (DB) lijken aan de buitenkant sterk op hun voorganger: ze zijn wit met een rode streep en hebben een gestroomlijnde neus. Toch zijn ze volgens de NS, die de dienstregeling samen met DB onderhoudt, "sterk verbeterd", zowel in technisch opzicht als qua comfort.

14 juni '24 ( 9:23)

NS-plannen voor extra nachttrein naar Oostenrijk

Ook in 2026 wil NS een nachttrein vanaf Amsterdam Centraal naar Wenen en Innsbruck laten rijden. Momenteel rijdt één trein via Duitsland naar beide bestemmingen. NS wil daar twee aparte treinen van maken: één naar Wenen en één naar Innsbruck. Dat meldt NS.

13 juni '24 ( 9:15)

Geen treinen van en naar Leiden door defecte bovenleiding

Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

12 juni '24 (18:00)

Oversteken spoorwegovergang Roermond kost fietser het leven

Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Dit gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan de Parallelweg, niet ver van station Roermond. De identiteit van de persoon is nog onbekend, de fietser overleed ter plaatse.

11 juni '24 (15:15)

Komende week geen treinen vanaf Den Bosch naar Boxtel en Tilburg

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdag 18 juni tot en met zondag 23 juni geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel en tussen Den Bosch en Tilburg, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij zet bussen in. Reizigers moeten daardoor rekening houden met gemiddeld zo'n dertig minuten extra reistijd.

11 juni '24 ( 8:31)

150-jarig jubileum Oosterspoorlijn gevierd

Zaterdag 8 juni 2024 was het om 10.45 uur precies 150 jaar geleden dat de eerste stoomtrein van Baarn richting Hilversum spoorde. De hele dag werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij dit jubileum van de Oosterspoorlijn. Dat meldt NS.

07 juni '24 (11:30)

Leeuwarden ruim drie weken niet met trein bereikbaar

Leeuwarden is van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli niet met de trein bereikbaar. Het treinverkeer tussen de Friese hoofdstad en Harlingen Haven, Stavoren en Akkrum ligt plat, omdat aan het spoor wordt gewerkt. In de richting Hurdegaryp, de verbinding met Groningen, rijden van 17 tot en met 20 juni geen treinen en op 9 juli evenmin.

07 juni '24 ( 8:35)

Tientallen wensen vervuld tijdens Spoorwensdagen

Dinsdag 4 juni en woensdag 5 juni 2024 zijn tijdens de zeventiende editie van de Spoorwensdagen ruim 85 trein- en spoorwensen in vervulling gegaan. Circa 250 vrijwilligers van NS, ProRail en verschillende andere bedrijven uit de spoorbranche maakten dit mogelijk. Daarover bericht NS.

06 juni '24 (10:30)

Europese verkiezingen: stembureaus op stations goed bezocht

De stembureaus op stations worden volgens de NS goed bezocht. "Hier en daar stond een rij, maar over het algemeen liep het lekker door. Nu nemen de rijen af, dat is gebruikelijk als de spits voorbij is", zegt een woordvoerster. Aantallen stemmers heeft het vervoersbedrijf niet.

06 juni '24 ( 9:00)

Treinstoring Utrecht heeft ook vandaag nog gevolgen

Treinreizigers ondervinden donderdagochtend nog de gevolgen van de storing van een verkeersleidingspost bij Utrecht Centraal, die woensdag het treinverkeer van en naar het belangrijkste station van het land platlegde. Sinds woensdagavond rijden de treinen wel weer volgens de normale dienstregeling, maar reizigers kunnen nog te maken hebben met kortere treinstellen.