Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding
OV-bedrijven kunnen in heel 2022 rekenen op een vergoeding van het Rijk om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft het kabinet besloten. De vergoeding was al toegezegd tot september van dit jaar, maar wordt nu doorgetrokken tot het einde van het jaar. Dit meldt Rijksoverheid.  

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer neemt gestaag toe nu de reisbeperkingen en de mondkapjesplicht zijn opgeheven, maar is nog niet terug op het niveau van 2019. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het aantal reizigers in 2022 gemiddeld op 88 procent ten opzichte van 2019 uitkomt.

Ov is keihard nodig

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Het openbaar vervoer zullen we ook in de toekomst keihard nodig hebben. Het openbaar vervoer zorgt ervoor dat dorpen en steden op een duurzame wijze voor iedereen bereikbaar zijn. De ov-bedrijven hebben er tijdens de coronacrisis aan bijgedragen dat ons land in beweging bleef. Mensen met een vitaal beroep, zoals verpleegkundigen, leerkrachten en politieagenten, konden op hun werk komen omdat het openbaar vervoer is blijven rijden. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, zien we dat steeds meer reizigers het openbaar vervoer weer weten te vinden. Met dit besluit is er voor de reizigers en vervoerders zekerheid dat het OV-aanbod het hele jaar op peil kan blijven.”

Openbaar vervoer van groot belang

Toen in 2020 de coronapandemie uitbrak, liepen de reizigersaantallen in het openbaar vervoer snel terug en daardoor daalden de inkomsten voor ov-bedrijven drastisch. Omdat grote groepen mensen voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, heeft de overheid vervoersbedrijven toen gevraagd zoveel mogelijk hun gewone dienstregeling te blijven rijden. De vervoerders krijgen daarvoor een beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk.

Reizigers keren terug

Dankzij deze regeling krijgen ov-bedrijven hun kosten grotendeels vergoed en blijft het fijnmazige ov-netwerk voor de reiziger behouden. De regeling ‘ademt mee’ met de reizigersinkomsten. Dat betekent dat de vervoersbedrijven een hogere vergoeding krijgen als er minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer en een lagere als er meer mensen met het openbaar vervoer reizen.

In 2020 hebben vervoerders 1,2 miljard euro aan vergoeding gekregen en in 2021 1,4 miljard euro. Omdat reizigers nu weer steeds vaker voor het openbaar vervoer kiezen, is de verwachting dat er dit jaar zo’n 140 miljoen euro nodig is om de kosten van ov-bedrijven te vergoeden. Daarnaast kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de sector naar acties om reizigers opnieuw voor het openbaar vervoer te winnen.

De voorspelling van het KiM is dat in 2023 het aantal reizigers in het openbaar vervoer op 97 procent van het aantal in 2019 uitkomt. Een nieuwe prognose van het KiM wordt in juni verwacht.

Door: Nationale Transportgids 

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.

20 september '22 (16:18)

Lessen Nederlandse taal op Zeeuws station Kapelle-Biezelinge

Sinds maandag 19 september 2022 isstation Kapelle-Biezelinge in Zeeland het thuisstation van Taalpunt Kapelle.Dit is een van de maatschappelijke initiatieven die NS en ProRail ondersteunen.Gisteren ontving Taalpunt Kapelle de sleutel en werd de lesruimte ingericht metde eerste meubels. Dit meldt NS.

03 oktober '22 (10:20)

Historische burgemeester ontvangt sleutel voor opening Leidens Ontzet

Leidens Ontzet begint op Leiden Centraal. Het station is letterlijk de poort naar het evenement, want de ingang aan de centrumzijde wordt omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. Zaterdag 1 oktober is voor het station het startsein gegeven voor Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging heeft samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van NS de poort geopend. Vervolgens barstte de kermis los. Er was ook een speciale gast: de legendarische burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf (1529 – 1604). Hij kreeg de sleutel van de poort. Dat meldt de NS.

28 september '22 (10:38)

Vanaf 2025 gaat er eindelijk weer een trein van Coevorden naar Bad Bentheim

Vanaf 2025 is het voor treinreizigers mogelijk om in Coevorden op de trein te stappen en naar Bad Bentheim af te reizen. De provincie Drenthe en het Duitse spoorwegbedrijf Bentheimer Eisenbahn verwachten dat iedere dag duizend reizigers die trein in zullen stappen. De Bondsregering in Berlijn en deelstaatregering Nedersaksen hebben hiervoor 29 miljoen euro klaarliggen. Er is nog 6 miljoen euro nodig dat beschikbaar gesteld moet worden door de gemeente Coevorden, provincie Drenthe en Duitse lokale overheden. Dit meldt RTV Drenthe.

26 september '22 (15:26)

NS roept op om 1 oktober alternatief vervoer te zoeken naar ArenA-gebied

Op 1 oktober speelt Ajax in de Johan Cruijf Arena (55.000 bezoekers) en vindt er ook een concert plaats in Ziggo Dome (15.000). Tegelijkertijd is slechts 1 spoor tussen Amsterdam en Utrecht beschikbaar vanwege werkzaamheden. Hierdoor is er geen treincapaciteit beschikbaar voor de bezoekers. Daarom heeft NS moeten besluiten om van 16.00 uur tot het einde van de dag geen treinen te laten stoppen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. NS neemt de maatregel met pijn in het hart om te voorkomen dat er zeer onveilige situaties ontstaan. NS is inmiddels met de partners in het ArenA-gebied in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dat meldt de NS. 

26 september '22 (12:23)

FNV: 'Doodsteek voor het ov als concurrentieplannen spoor doorgaan'

FNV roept Tweede Kamerleden op zich uit te spreken tegen de plannen van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat om meer concurrentie op het spoor toe te laten. De staatssecretaris is van plan meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van de NS en op het hoofdrailnet naast NS nieuwe partijen toe te laten. Dat meldt de FNV. 

26 september '22 ( 9:47)

NS bang dat internationale treinen in de toekomst niet meer zo frequent rijden

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn bang dat de internationale treinen naar bijvoorbeeld Brussel in de toekomst niet meer zo frequent zullen rijden als afspraken over de verbindingen met het buitenland uit de concessie voor het hoofdrailnet worden gehaald. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de NS na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.