Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding
OV-bedrijven kunnen in heel 2022 rekenen op een vergoeding van het Rijk om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft het kabinet besloten. De vergoeding was al toegezegd tot september van dit jaar, maar wordt nu doorgetrokken tot het einde van het jaar. Dit meldt Rijksoverheid.  

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer neemt gestaag toe nu de reisbeperkingen en de mondkapjesplicht zijn opgeheven, maar is nog niet terug op het niveau van 2019. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het aantal reizigers in 2022 gemiddeld op 88 procent ten opzichte van 2019 uitkomt.

Ov is keihard nodig

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Het openbaar vervoer zullen we ook in de toekomst keihard nodig hebben. Het openbaar vervoer zorgt ervoor dat dorpen en steden op een duurzame wijze voor iedereen bereikbaar zijn. De ov-bedrijven hebben er tijdens de coronacrisis aan bijgedragen dat ons land in beweging bleef. Mensen met een vitaal beroep, zoals verpleegkundigen, leerkrachten en politieagenten, konden op hun werk komen omdat het openbaar vervoer is blijven rijden. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, zien we dat steeds meer reizigers het openbaar vervoer weer weten te vinden. Met dit besluit is er voor de reizigers en vervoerders zekerheid dat het OV-aanbod het hele jaar op peil kan blijven.”

Openbaar vervoer van groot belang

Toen in 2020 de coronapandemie uitbrak, liepen de reizigersaantallen in het openbaar vervoer snel terug en daardoor daalden de inkomsten voor ov-bedrijven drastisch. Omdat grote groepen mensen voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, heeft de overheid vervoersbedrijven toen gevraagd zoveel mogelijk hun gewone dienstregeling te blijven rijden. De vervoerders krijgen daarvoor een beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk.

Reizigers keren terug

Dankzij deze regeling krijgen ov-bedrijven hun kosten grotendeels vergoed en blijft het fijnmazige ov-netwerk voor de reiziger behouden. De regeling ‘ademt mee’ met de reizigersinkomsten. Dat betekent dat de vervoersbedrijven een hogere vergoeding krijgen als er minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer en een lagere als er meer mensen met het openbaar vervoer reizen.

In 2020 hebben vervoerders 1,2 miljard euro aan vergoeding gekregen en in 2021 1,4 miljard euro. Omdat reizigers nu weer steeds vaker voor het openbaar vervoer kiezen, is de verwachting dat er dit jaar zo’n 140 miljoen euro nodig is om de kosten van ov-bedrijven te vergoeden. Daarnaast kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de sector naar acties om reizigers opnieuw voor het openbaar vervoer te winnen.

De voorspelling van het KiM is dat in 2023 het aantal reizigers in het openbaar vervoer op 97 procent van het aantal in 2019 uitkomt. Een nieuwe prognose van het KiM wordt in juni verwacht.

Door: Nationale Transportgids 

28 mei '24 (16:30)

Zeker komende uren nog geen treinen tussen Utrecht en Amersfoort

Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er geen treinen door een defect spoor tussen Den Dolder en Amersfoort. ProRail verwacht nog tot zeker dinsdagavond 20.45 uur bezig te zijn met het repareren van het spoor. De spoorwegbeheerder geeft aan dat dit mogelijk later wordt.

28 mei '24 (15:45)

Mogelijk ruim een uur minder reistijd door Lelylijn Groningen-Amsterdam-Zuid

De optimale vorm van de Lelylijn verkort de reistijd van Groningen naar Amsterdam-Zuid tot 68 minuten. Dat meldt de projectorganisatie Lelylijn op basis van onderzoeksresultaten naar de drie mogelijke trajecten. De trein zou dan tussen Amsterdam en Groningen stoppen in Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

28 mei '24 ( 8:31)

Proef met videohulpzuil van Arriva van start op station Winschoten

Donderdag 23 mei 2024 is de videohulpzuil van Arriva op station Winschoten feestelijk onthuld. Deze zuil is een proef en betreft een nieuwe vorm van serviceverlening van Arriva. De videohulpzuil blijft een halfjaar staan en biedt reizigers de mogelijkheid om ‘live’ vragen te stellen aan de klantenservice van Arriva. Dat meldt Arriva.

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.