Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van wegwerp koffiebekers op het station naar herbruikbare bekers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Van wegwerp koffiebekers op het station naar herbruikbare bekers
Van 11 tot en met 14 april kunnen reizigers op station Utrecht Centraal zien hoeveel bekers te besparen zijn per uur, als iedere reiziger een herbruikbare beker meeneemt. Samen met Milieu Centraal en 30 ondernemers op het station wordt het gebruik van een herbruikbare beker onder de aandacht gebracht om zo reizigers aan te moedigen om een duurzamer alternatief voor de wegwerpbeker te kiezen. Jaarlijks gaan er meer dan 30 miljoen warme dranken over de toonbank op het station. Heerlijk natuurlijk, even een moment van ontspanning met bijvoorbeeld een kop koffie. Maar al deze wegwerpbekers zorgen voor een enorme berg afval die moeilijk te recyclen is. NS wil het liefst van de wegwerpbeker op de stations af. Om het meenemen van een herbruikbare beker te stimuleren, krijgen reizigers al sinds 2018 bij verschillende retailers op het station 25 cent korting op een warme drank met een herbruikbare beker. Dat meldt de NS.

Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: “Als je iets niet echt nodig hebt, kan je makkelijk grondstoffen besparen door het niet te kopen of te gebruiken. Zo ook met een beker voor onderweg. Met je eigen meeneembeker bespaar je grondstoffen en energie. Al bij 25 keer gebruiken heb je het milieuvoordeel te pakken bij een beker van siliconen of hard plastic.”

Afvalvrij station 

NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden. Wij werken samen met onze partners om deze ambitieuze verduurzaming voor elkaar te krijgen.

Wegwerpbekers 

Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met diverse retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. Zo kunnen we samen met reizigers en bezoekers van stations afval verminderen. NS gaat daarnaast ook wegwerpbekers in de kantoren stapsgewijs vervangen. Vanaf begin mei zullen de kantoren van NS in Utrecht geen wegwerpbekers meer hebben, maar zal servies gebruikt worden op de kantoren.

Roald Lapperre, directeur-generaal Milieu en Internationaal, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat: “Dagelijks gooien we in Nederland 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen weg. Die berg afval moet echt kleiner. Voor een schonere wereld zetten we daarom vol in op hergebruik en is het weg met wegwerp.”

Herbruikbare bekers 

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Wij vinden het belangrijk dat we onze reizigers blij maken met een kop koffie of thee op het station, maar helaas zorgt dit ook voor veel afval. Ik vind het heel bijzonder dat we ons samen met zoveel ondernemers op alle stations inzetten voor minder afval. Daarom is het stimuleren van het gebruik van de herbruikbare beker een belangrijke stap. Samen met deze ondernemers, met IenW en ProRail gaan we voor een afvalvrij station in 2040.”

Circulaire stations 

Astrid Bunt, directeur Stations ProRail: “ProRail juicht het ‘Bring Your Own’ initiatief van harte toe. Wij zetten ons in voor volledig duurzame en circulaire stations. We ontwerpen, realiseren en beheren onze 400 stations duurzaam. Zo maken we gebruik van circulaire perrontegels, wekken we energie op via zonnepanelen en streven we naar volledig afvalvrije stations. Een stap daarin is het plaatsen van afvalbakken om reizigers bewust te maken en te faciliteren bij het scheiden van hun afval."

Reizigers kunnen op Utrecht Centraal hun laatste wegwerpbeker weggooien en maken daarmee kans op het winnen van een herbruikbare beker. Bij verschillende ondernemers op het station zijn mooie, lekvrije herbruikbare bekers te verkrijgen voor het geval iemand er nog geen heeft. Er wordt op diverse kanalen, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels én op social media van deelnemende partijen, aandacht gevraagd voor deze campagne.

Door: N ationale Transportgids 

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

23 april '24 (14:15)

Verkoop van Duitse NS-dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

23 april '24 ( 9:00)

Rover ontvangt 120 klachten over nieuwe samenreiskorting NS

Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

23 april '24 ( 7:16)

Aangepaste dienstregeling rond Amsterdam Centraal in meivakantie

Spoorwegbeheerder ProRail voert van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei 2024 werkzaamheden uit aan enkele spoorbruggen en sporen op en nabij station Amsterdam Centraal en op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA. Hierdoor kunnen daar in deze periode minder treinen rijden. Dat meldt NS.

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.