Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Menselijke maat is voor verkeersleiding ProRail ondergeschikt geraakt’

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vandaag is een onderzoek gepubliceerd naar de werkbeleving  van verkeersleidingmedewerkers bij ProRail. 63 procent van hen is tevreden of zeer tevreden, 13 procent is ontevreden en 2 procent is zeer ontevreden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van ProRail, FNV, CNV en VHS, meldt vakbond FNV. 

In het rapport staat dat de focus sinds de splitsing met NS vooral is komen te liggen op de prestaties op het spoor en de structuren en processen van de organisatie. De prestaties zijn daardoor sterk verbeterd, maar dat heeft een prijs gekend. De menselijke maat is onderbelicht geraakt. Dat heeft volgens het onderzoek geleid tot de ontevredenheid die nu door een deel van de organisatie wordt ervaren.

Onvrede en onrust

De vraag naar het onderzoek kwam voort uit onvrede die al langere tijd door de vakbonden en ProRail gesignaleerd werd. Veel medewerkers bij Verkeersleiding ervaarden onvrede en onrust, wat ook een grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de laatste twee cao’s. ProRail en de bonden zijn tevreden met de manier waarop dit rapport tot stand is gekomen. Ze omarmen de stevige conclusies en voelen zich verantwoordelijk voor het samen met de medewerkers vinden van oplossingen.

Onveilige werkvloer

Jerry Piqué, onderhandelaar CNV Vakmensen: "Het rapport maakt pijnlijk duidelijk dat er op veel plekken in de organisatie sprake is van een onveilige werkvloer. Angst, intimidatie, pestgedrag. Dit probleem is niet gisteren ontstaan en ook niet van vandaag op morgen opgelost. Het zal veel tijd en aandacht vragen. Het is zaak om met elkaar te werken aan een gezondere cultuur, met meer begrip, waardering en werkplezier. We hebben er als CNV vertrouwen in dat ProRail de conclusies en aanbevelingen van dit rapport zeer serieus neemt en dat het op tafel blijft totdat de problemen zijn opgelost."

Schaduwkant

Hans Smits, directeur Verkeersleiding ProRail: “Ik herken wat het rapport weergeeft. Er is passie, trots, vakmanschap en overwegend tevredenheid. Dat is een goed fundament om te bouwen en te ontwikkelen. Ik schrik tegelijkertijd van de schaduwkant waar gevoelens van angst, onmacht, onrechtvaardigheid en buiten spel staan heersen. Ik vind het noodzakelijk dat te verbeteren. Hier ligt een opgave voor mij en iedereen in onze organisatie, we kunnen dit niet zonder elkaar.”

Door: Nationale Transportgids

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.