Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reizigers waren best tevreden en gaven het ov afgelopen jaar een 7,9

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Reizigers waren best tevreden en gaven het ov afgelopen jaar een 7,9
Reizigers zijn tevreden over het openbaar vervoer in het afgelopen coronajaar. Volgens de OV-Klantenbarometer van het kennisplatform CROW-KpVV gaven reizigers vorig jaar de kwaliteit van hun rit met trein, bus, tram, metro en boot gemiddeld een 7,9.

Mensen zijn in het hele ov met name tevreden over het gemakkelijke instappen (8,8), de kans op een zitplaats (8,4), de gebruiksvriendelijke ov-chipkaart (8,5) en de veiligheid van de rit (8,3). Over de prijs van het ov zijn reizigers minder te spreken. Zo krijgt de prijs voor een ov-rit gemiddeld een 5,6 en wordt de prijs van een kaartje voor een Intercity met een 4,8 beoordeeld. Ook zijn mensen minder tevreden over de informatievoorziening bij vertragingen (6,2).

Compliment van de reizigers 

Gerrit Spijksma, voorzitter van branchevereniging OV-NL, is na een "uitdagende periode" blij met het rapport. "Dat we ondanks alle coronabeperkingen toch dermate hoge rapportcijfers hebben behaald, zie ik als een compliment van onze reizigers. Welverdiend voor alle ov-medewerkers die het vervoer in Nederland tijdens de lockdowns draaiende hebben gehouden. Daar mogen we trots op zijn."

Vlak voor nieuwe lockdown 

Omdat het onderzoek werd uitgevoerd in november 2021, vlak voor een nieuwe lockdown, is de meting anders dan in voorgaande jaren. "Reizigers moesten mondkapjes op, er werd minder gereisd, het onderzoek vond in een korte periode plaats en het aantal opgehaalde enquêtes lag lager", aldus CROW-KpVV. In totaal vulden 54.648 reizigers de vragenlijsten in.

Coronacrisis 

In 2020 werd vanwege de coronacrisis geen meting uitgevoerd, waardoor geen vergelijking met dat voorgaande jaar is te maken. In 2019 werd het ov beoordeeld met een 7,8. In 2018 was dat een 7,7.

Door: ANP 

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.

27 september '22 (13:15)

Vanaf eind september spoorwerkzaamheden in Tilburg

Eind deze maand maakt spoorwegbeheerder ProRail een begin met aanpassingen aan het spoor bij station Tilburg, station Universiteit en daartussen. Daardoor kunnen uiteindelijk meer reizigers blijven gebruikmaken van de Tilburger stations. Dit meldt de gemeente Tilburg.