Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Elk station is nu voorzien van een AED

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Elk station is nu voorzien van een AED
Op ieder station in Nederland is vanaf donderdag 17 maart een AED aanwezig. NS en ProRail hebben sinds juli 2021 hard gewerkt om op elk station minimaal een AED te plaatsen. De laatste is deze donderdag opgehangen op station Woerden. Dat meldt ProRail. 

AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator’. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Grotere overlevingskansen

Door het aanbod van AED’s uit te breiden van de 50 grootste naar alle treinstations, leveren ProRail en NS een grote bijdrage aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Er hangen vanaf donderdag 17 maart 575 AED’s verspreid over de 400 stations in Nederland. De AED's op de grootste stations worden vervangen. 

AED-loze zone

In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder AED’s in een straal van 500 meter die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. ‘‘Als Hartstichting zijn we zeer blij met de voortvarendheid waarmee NS en ProRail de stations hebben voorzien van AED’s”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. De nieuwe AED’s zijn te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Het is een belangrijke en onmisbare bijdrage voor een dekkend AED-netwerk, nu én in de toekomst.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die NS en ProRail nemen op stations. “Waar we ons in vroeger tijden vooral strikt hielden aan onze rol als vervoerder en spoorbeheerder, zien we tegenwoordig een bredere taak voor de spoorsector weggelegd. Die gaat niet alleen om reizigers snel en veilig van A naar B brengen, maar ook om het algehele welzijn van de mensen op stations. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het rookverbod dat NS en ProRail enkele jaren geleden op stations hebben ingevoerd, in de watertappunten die NS heeft aangelegd en nu in de aanleg van meer AED’s.”

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur NS: "Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij kunnen bijdragen aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, is de kans op overleven het grootst. Het liefst met de inzet van een AED.’’

Door: Nationale Transportgids

29 mei '24 (13:30)

EK voetbal: Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes

Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

28 mei '24 (16:30)

Zeker komende uren nog geen treinen tussen Utrecht en Amersfoort

Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er geen treinen door een defect spoor tussen Den Dolder en Amersfoort. ProRail verwacht nog tot zeker dinsdagavond 20.45 uur bezig te zijn met het repareren van het spoor. De spoorwegbeheerder geeft aan dat dit mogelijk later wordt.

28 mei '24 (15:45)

Mogelijk ruim een uur minder reistijd door Lelylijn Groningen-Amsterdam-Zuid

De optimale vorm van de Lelylijn verkort de reistijd van Groningen naar Amsterdam-Zuid tot 68 minuten. Dat meldt de projectorganisatie Lelylijn op basis van onderzoeksresultaten naar de drie mogelijke trajecten. De trein zou dan tussen Amsterdam en Groningen stoppen in Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

28 mei '24 ( 8:31)

Proef met videohulpzuil van Arriva van start op station Winschoten

Donderdag 23 mei 2024 is de videohulpzuil van Arriva op station Winschoten feestelijk onthuld. Deze zuil is een proef en betreft een nieuwe vorm van serviceverlening van Arriva. De videohulpzuil blijft een halfjaar staan en biedt reizigers de mogelijkheid om ‘live’ vragen te stellen aan de klantenservice van Arriva. Dat meldt Arriva.

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.