Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Proefritten met batterijtrein op het Nederlandse spoor

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ProRail en Arriva voeren vandaag testritten uit met een batterijtrein. Hierin kijken de bedrijven naar oplaadsnelheid, verbruik en de omschakeling van bovenleiding naar batterij. De proefritten worden uitgevoerd op de trajecten Almelo-Mariënberg-Hardenberg in Overijssel en Arnhem-Doetinchem in Gelderland, waar deels wel en deels geen bovenleiding beschikbaar is. Dit meldt ProRail.

In samenwerking met Arriva, de provincies Friesland, Overijssel en Gelderland koos ProRail voor het testen met een bestaande WINK-trein. Dat omdat de eerste batterijtrein die met het huidige bovenleidingsysteem kan rijden nog even op zich laat wachten. Pas eind 2023 komt deze trein op de markt.

De bestaande WINK-treinen hebben al een stroomafnemer én batterijen waarin energie opgeslagen wordt die vrijkomt tijdens het remmen. De batterij waarin de trein remenergie opslaat, fungeert in de aangepaste trein als energiebron om de trein aan te drijven. Deze trein is nu als batterijtrein getest op het Nederlandse spoor. De resultaten spelen een grote rol bij de toekomstige inzet van batterijtreinen.

Batterijtrein duurzame optie

"In Nederland is 15 procent van het spoor nog niet geëlektrificeerd", vertelt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur bij ProRail. "Dat is 572 kilometer spoor. Eén trein gebruikt per jaar 175.000 liter diesel."

Omdat 15 procent van het spoor nog geen bovenleiding heeft, rijden er nog dieseltreinen. Het elektrificeren van het spoor is kostbaar en tijdrovend, en neemt jaren in beslag. Trajecten die gedeeltelijk zijn voorzien van een bovenleiding lenen zich bij uitstek voor de inzet van batterijtreinen. Op deze trajecten kan de batterij opladen door de stroom van de bovenleiding te gebruiken. Als de batterij voldoende is opgeladen, kan de trein rijden op het stuk spoor zonder bovenleiding, waardoor gehele elektrificatie van de betreffende trajecten niet meer nodig is.

Door: Nationale Transportgids

29 mei '24 (13:30)

EK voetbal: Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes

Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

28 mei '24 (16:30)

Zeker komende uren nog geen treinen tussen Utrecht en Amersfoort

Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er geen treinen door een defect spoor tussen Den Dolder en Amersfoort. ProRail verwacht nog tot zeker dinsdagavond 20.45 uur bezig te zijn met het repareren van het spoor. De spoorwegbeheerder geeft aan dat dit mogelijk later wordt.

28 mei '24 (15:45)

Mogelijk ruim een uur minder reistijd door Lelylijn Groningen-Amsterdam-Zuid

De optimale vorm van de Lelylijn verkort de reistijd van Groningen naar Amsterdam-Zuid tot 68 minuten. Dat meldt de projectorganisatie Lelylijn op basis van onderzoeksresultaten naar de drie mogelijke trajecten. De trein zou dan tussen Amsterdam en Groningen stoppen in Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

28 mei '24 ( 8:31)

Proef met videohulpzuil van Arriva van start op station Winschoten

Donderdag 23 mei 2024 is de videohulpzuil van Arriva op station Winschoten feestelijk onthuld. Deze zuil is een proef en betreft een nieuwe vorm van serviceverlening van Arriva. De videohulpzuil blijft een halfjaar staan en biedt reizigers de mogelijkheid om ‘live’ vragen te stellen aan de klantenservice van Arriva. Dat meldt Arriva.

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.