Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NS-medewerkers van Veiligheid & Service zien agressie toenemen in de trein

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
NS-medewerkers van Veiligheid & Service zien agressie toenemen in de trein
Agressie op de stations en in de treinen is afgelopen jaar toegenomen. Om daar beter tegen op te kunnen treden roept de NS het ministerie van Justitie en Veiligheid op om speciale NS-medewerkers van Veiligheid & Service extra bevoegdheden te geven. Dat heeft ook te maken met de verharding in de maatschappij, stelt de spoorvervoerder die met betrokken partijen, zoals politie, om de tafel wil om de problematiek aan te pakken.

Vorig jaar zijn door de NS 744 incidenten met agressie gerapporteerd. In 2020 waren dat er 661 en in het coronavrije jaar daarvoor 678. NS heeft zo’n 700 medewerkers bij Veiligheid & Service in dienst die ook een boa-bevoegdheid hebben. Die kwamen in totaal in 2021 ruim 3 miljoen keer in actie. Dat is volgens de NS fors meer dan de 2,5 miljoen van een jaar eerder.

Letsel 

Ook nam het aantal meldingen van incidenten tussen reizigers onderling toe met 20 procent tot 2300. En er waren meer NS-medewerkers betrokken bij enige vorm van agressie. 186 van hen liepen zelfs letsel op. Daarbij ging het in 87 procent van de gevallen om licht letsel.

Coronatijd 

"We zien dat een deel van de reizigers in coronatijd een korter lontje heeft, wat past binnen een trend die we breder in de samenleving zien", zegt verantwoordelijk bestuurslid Eelco van Asch. Hij geeft aan dat in de loop van het jaar bij "een deel van de reizigers 'onduidelijkheid' was over de coronamaatregelen waardoor soms discussies ontstonden".

Identiteit vaststellen 

Om sneller te kunnen handelen, wil de NS dat de speciaal getrainde medewerkers voortaan de identiteit van iemand mogen vaststellen. Daarvoor moet nu nog de politie worden gebeld. "Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen", aldus de NS, die er ook voor pleit dat de medewerkers over de grens kunnen optreden op de internationale Intercity tussen Amsterdam en Brussel.

Door: ANP 

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.