Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concrete acties voor verbetering stationsomgeving rondom het Gooi

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Concrete acties voor verbetering stationsomgeving rondom het Gooi
De provincie Noord-Holland, provincie Utrecht, NS, ProRail en betrokken gemeenten/regio’s slaan met een opgesteld actieprogramma de handen ineen om de stationsomgevingen te verbeteren in de regio’s Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Dit meldt de provincie Noord-Holland. 

Door woningbouw, bedrijvigheid en de daarbij horende vervoersdrukte beter op elkaar aan te sluiten, worden reistijden korter. Ook draagt dit bij aan duurzame mobiliteit en blijft het landschap rond dorpen en steden behouden. Dit wordt gedaan door het concentreren van woningen, bedrijven en voorzieningen rondom aantrekkelijke stationsomgevingen (OV-knooppunten), het voorzien in goede routes en het verbeteren van faciliteiten zoals fietsenstallingen en parkeergelegenheden. 

Samenwerking 

Op het gebied van verbeteren van stationsomgevingen werkt de provincie voor het eerst samen met de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de regio Amersfoort.

Fietsnetwerk 

Concrete acties, beschreven in het actieprogramma, die bij meerdere stations worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld het fietsnetwerk beter aansluiten op stations waar openbaar vervoer samenkomt (OV-knooppunten), meer parkeerplekken voor fietsers realiseren en ontmoetingsplekken aanbieden. Daarnaast wordt er verkend hoe bezoekers van nabijgelegen recreatie- en natuurgebieden gestimuleerd kunnen worden om met het openbaar vervoer te reizen. Hierbij hoort ook het vergroenen en verduurzamen van stations. Of denk aan het onderzoeken van mogelijke locaties voor P+R aan de A27. 

Meer gebruik maken van OV

Ook gaat meer samengewerkt worden met werkgevers om werknemers te stimuleren meer gebruik te maken van het OV. Dat betekent ook dat de looproutes bij bijvoorbeeld Hilversum Sportpark tussen station en werklocaties worden verbeterd.

Toenemende vervoersdrukte 

De verwachting is dat door woningbouw en het vergroten van de werkgelegenheid in de provincies, het drukker gaat worden op de weg en in het openbaar vervoer. Alleen door een goede samenwerking tussen de provincies, gemeenten/regio’s en vervoerpartijen kan er efficiënt ingespeeld worden op deze toenemende vervoersdrukte. Voor de Zaancorridor en de Hoornselijn volgen de actieprogramma’s verderop in dit jaar. Het actieprogramma voor de regio IJmond/Zuid-Kennemerland is al opgeleverd en is hier terug te vinden. De actieprogramma’s zijn onderdeel van het programma OV-knooppunten.

Door: Nationale Transportgids

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.