Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concrete acties voor verbetering stationsomgeving rondom het Gooi

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Concrete acties voor verbetering stationsomgeving rondom het Gooi
De provincie Noord-Holland, provincie Utrecht, NS, ProRail en betrokken gemeenten/regio’s slaan met een opgesteld actieprogramma de handen ineen om de stationsomgevingen te verbeteren in de regio’s Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Dit meldt de provincie Noord-Holland. 

Door woningbouw, bedrijvigheid en de daarbij horende vervoersdrukte beter op elkaar aan te sluiten, worden reistijden korter. Ook draagt dit bij aan duurzame mobiliteit en blijft het landschap rond dorpen en steden behouden. Dit wordt gedaan door het concentreren van woningen, bedrijven en voorzieningen rondom aantrekkelijke stationsomgevingen (OV-knooppunten), het voorzien in goede routes en het verbeteren van faciliteiten zoals fietsenstallingen en parkeergelegenheden. 

Samenwerking 

Op het gebied van verbeteren van stationsomgevingen werkt de provincie voor het eerst samen met de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de regio Amersfoort.

Fietsnetwerk 

Concrete acties, beschreven in het actieprogramma, die bij meerdere stations worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld het fietsnetwerk beter aansluiten op stations waar openbaar vervoer samenkomt (OV-knooppunten), meer parkeerplekken voor fietsers realiseren en ontmoetingsplekken aanbieden. Daarnaast wordt er verkend hoe bezoekers van nabijgelegen recreatie- en natuurgebieden gestimuleerd kunnen worden om met het openbaar vervoer te reizen. Hierbij hoort ook het vergroenen en verduurzamen van stations. Of denk aan het onderzoeken van mogelijke locaties voor P+R aan de A27. 

Meer gebruik maken van OV

Ook gaat meer samengewerkt worden met werkgevers om werknemers te stimuleren meer gebruik te maken van het OV. Dat betekent ook dat de looproutes bij bijvoorbeeld Hilversum Sportpark tussen station en werklocaties worden verbeterd.

Toenemende vervoersdrukte 

De verwachting is dat door woningbouw en het vergroten van de werkgelegenheid in de provincies, het drukker gaat worden op de weg en in het openbaar vervoer. Alleen door een goede samenwerking tussen de provincies, gemeenten/regio’s en vervoerpartijen kan er efficiënt ingespeeld worden op deze toenemende vervoersdrukte. Voor de Zaancorridor en de Hoornselijn volgen de actieprogramma’s verderop in dit jaar. Het actieprogramma voor de regio IJmond/Zuid-Kennemerland is al opgeleverd en is hier terug te vinden. De actieprogramma’s zijn onderdeel van het programma OV-knooppunten.

Door: Nationale Transportgids

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.