Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Treinreizigers kregen in 2021 meer grote storingen te verduren

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Treinreizigers kregen in 2021 meer grote storingen te verduren
Treinreizigers kregen in 2021 meer grote storingen te verduren dan een jaar eerder, al hebben ze hier nog steeds minder mee te maken dan voor de coronacrisis. Dat blijjkt uit een analyse op gegevens van Rijdendetreinen.nl van alle storingen waardoor treinen minstens 10 minuten waren vertraagd.

In 2021 waren op spoortrajecten 4.150 vertragingen van tien minuten of langer. Dat is meer dan de 3.585 storingen die in 2020 werden geteld. In 2019 hadden reizigers nog met 4.639 storingen te maken.

Vorig jaar zijn de meeste storingen veroorzaakt door problemen met het treinmaterieel, namelijk een derde van het totaal. Ook problemen met de infrastructuur zijn een belangrijke oorzaak van niet-rijdende of vertraagde treinen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een beschadigde bovenleiding, een defecte overweg of een wisselstoring. Een opvallend groot deel van de treinstoringen vond plaats tijdens de avond- of ochtendspits, namelijk een kwart.

Op tijd aankomen

De NS zegt in een reactie zijn eigen prestaties te beoordelen door onder meer te bekijken hoe vaak reizigers op tijd aankomen. De spoorvervoerder schat in dat 94,4 procent van de reizigers in 2021 op tijd was, een verbetering ten opzichte van de 93,5 procent die een jaar eerder werd gemeten. De NS vervoerde dagelijks gemiddeld 611.000 reizigers, een ruime halvering ten opzichte van 2019, toen er nog geen coronapandemie was.

De cijfers over treinstoringen van Rijdendetreinen.nl gaan overigens niet alleen over de NS, maar ook over regionale vervoerders als Connexxion en Keolis.

Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal kreeg in 2021 net als een jaar eerder de meeste treinstoringen te verduren, namelijk 421. Daarna volgen Schiphol Airport en Utrecht Centraal met respectievelijk 314 en 308 storingen. Breda, Amersfoort Centraal, Arnhem Centraal, Amsterdam Centraal en Leiden Centraal staan eveneens hoog in de lijst, met elk meer dan 200 storingen.

Bij Arnhem Centraal is het aantal storingen het meest toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, met 96. Ook bij Amersfoort Centraal, Leiden Centraal, Dordrecht, Arnhem Zuid, Elst, Haarlem en Utrecht Overvecht nam het aantal storingen in een jaar met meer dan 50 toe.

Door: ANP

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.