Aantal reizigers bij NS blijft ver onder pre-crisisniveau

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben dit jaar maar ongeveer de helft van het aantal reizigers vervoerd vergeleken met de aantallen van voor de coronapandemie. Door de lockdown aan het begin van het jaar en de opnieuw flink aangescherpte coronamaatregelen van de laatste tijd, bleven veel Nederlanders weg uit de trein.

Dat volgt uit de eindejaarsprognose die de spoorvervoerder naar buiten heeft gebracht. NS rekent erop over heel 2021 op 48 procent van het aantal reizigers uit te komen dat in 2019 met het bedrijf reisde. Dat zijn gemiddeld 611.000 reizigers per dag. Daarmee zijn de reizigersaantallen in vergelijking met 2020 maar beperkt toegenomen. Toen bleef het aantal reizigers steken op 45 procent van het pre-crisisniveau.

Volgens NS-topvrouw Marjan Rintel was het "opnieuw een lastig jaar". Maar ze blijft geloven dat mensen, als de coronapandemie voorbij is, weer massaal terugkeren in de trein. "Tijdens de versoepelingen hebben we gezien dat veel mensen de trein weer willen pakken. We blijven optimistisch voor het nieuwe jaar."

Drukte september

In september, de drukste maand, lag het aantal reizigers al weer op 72 procent van het niveau dat dezelfde maand twee jaar eerder werd bereikt. Maar sinds oktober loopt het aantal reizigers weer terug. Dat komt volgens de NS onder andere door het kabinetsadvies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Momenteel, tijdens de nieuwe lockdown, vervoert NS nog zo'n 45 procent van het aantal reizigers dat in deze tijd van het jaar in 2019 in de trein stapte.

De onderneming laat verder weten dat naar verwachting 94,1 procent de reizigers dit jaar op tijd op bestemming is aangekomen. Dit betekent een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen kwam 93,5 procent op tijd aan. Ook was het volgens de metingen van NS dit jaar makkelijker om tijdens de spits een zitplaats te vinden in de trein. Dit jaar zou 99,5 procent van de reizigers tijdens de spits een zitplaats hebben gehad, tegen 97,3 procent vorig jaar.

Door: ANP