Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie Gelderland mag doorgaan met aanleg Railterminal naast Betuwelijn

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Provincie Gelderland mag doorgaan met aanleg Railterminal naast Betuwelijn
De provincie Gelderland mag doorgaan met de aanleg van de Railterminal Gelderland bij het dorp Valburg naast de Betuwelijn. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist, nadat de provincie een aantal fouten in het eerdere plan voor het containeroverslagpunt had hersteld. De gemeente Overbetuwe, inwoners en omwonenden van de terminal hebben lang geprobeerd om de aanleg tegen te houden, omdat zij aantasting van hun landelijke leefomgeving vrezen.

De railterminal wordt een overslagpunt voor het op- en afladen van containers op goederentreinen, die via de Betuwelijn van en naar Duitsland en Oost-Europa rijden. Dat maakt het volgens de provincie mogelijk om goederen die anders per vrachtwagen zouden worden vervoerd op de trein naar Rotterdam of richting Duitsland en Italië te zetten. Dat zou duizenden vrachtwagenritten per jaar schelen en dus ook de uitstoot aanzienlijk beperken.

Gelderland heeft nu vastgelegd dat de railterminal maximaal 340 vrachtwagenbewegingen per dag mag veroorzaken op een weg naar het terrein, die speciaal zal worden aangelegd. Eerder was dat aantal ritten geschat, maar niet precies vastgelegd.

Maatregelen tegen geluidshinder

De hoogste bestuursrechter is het met bezwaarmakers eens dat het overslagpunt bij drie woningen voor meer geluidsbelasting zal zorgen. Maar dat komt niet alleen door de railterminal, aldus de Raad van State, maar ook door meer verkeer op een doorgaande weg in de buurt, wat niets te maken heeft met de aanleg van het overslagpunt. Aangezien beloofd is dat er geluidswerende maatregelen aan de woningen zullen worden genomen en de geluidshinder volgens onderzoek niet extreem hoog is, mocht de provincie de toename van geluidshinder bij de woningen aanvaardbaar achten. Zeker gezien het belang van het project, aldus de hoogste bestuursrechter.

Inschrijven

De Railterminal Gelderland komt vlak naast de snelweg A15 en de Betuwelijn te liggen. Nu de aanleg door mag gaan, kunnen bedrijven zich tot eind van dit jaar inschrijven voor de aanleg van exploitatie van het overslagpunt.

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.