Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie Gelderland mag doorgaan met aanleg Railterminal naast Betuwelijn

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Provincie Gelderland mag doorgaan met aanleg Railterminal naast Betuwelijn
De provincie Gelderland mag doorgaan met de aanleg van de Railterminal Gelderland bij het dorp Valburg naast de Betuwelijn. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist, nadat de provincie een aantal fouten in het eerdere plan voor het containeroverslagpunt had hersteld. De gemeente Overbetuwe, inwoners en omwonenden van de terminal hebben lang geprobeerd om de aanleg tegen te houden, omdat zij aantasting van hun landelijke leefomgeving vrezen.

De railterminal wordt een overslagpunt voor het op- en afladen van containers op goederentreinen, die via de Betuwelijn van en naar Duitsland en Oost-Europa rijden. Dat maakt het volgens de provincie mogelijk om goederen die anders per vrachtwagen zouden worden vervoerd op de trein naar Rotterdam of richting Duitsland en Italië te zetten. Dat zou duizenden vrachtwagenritten per jaar schelen en dus ook de uitstoot aanzienlijk beperken.

Gelderland heeft nu vastgelegd dat de railterminal maximaal 340 vrachtwagenbewegingen per dag mag veroorzaken op een weg naar het terrein, die speciaal zal worden aangelegd. Eerder was dat aantal ritten geschat, maar niet precies vastgelegd.

Maatregelen tegen geluidshinder

De hoogste bestuursrechter is het met bezwaarmakers eens dat het overslagpunt bij drie woningen voor meer geluidsbelasting zal zorgen. Maar dat komt niet alleen door de railterminal, aldus de Raad van State, maar ook door meer verkeer op een doorgaande weg in de buurt, wat niets te maken heeft met de aanleg van het overslagpunt. Aangezien beloofd is dat er geluidswerende maatregelen aan de woningen zullen worden genomen en de geluidshinder volgens onderzoek niet extreem hoog is, mocht de provincie de toename van geluidshinder bij de woningen aanvaardbaar achten. Zeker gezien het belang van het project, aldus de hoogste bestuursrechter.

Inschrijven

De Railterminal Gelderland komt vlak naast de snelweg A15 en de Betuwelijn te liggen. Nu de aanleg door mag gaan, kunnen bedrijven zich tot eind van dit jaar inschrijven voor de aanleg van exploitatie van het overslagpunt.

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.