S belooft meer treinen en beterere verbindingen bij start nieuwe dienstregeling

Vanaf zondag 12 december gaat de nieuwe dienstregeling van NS van start. De spoorvervoerder laat weten dat er meer treinen en snellere verbindingen komen en dat veel regio’s van Nederland nog beter op elkaar worden aangesloten. Zo komen er twee nieuwe tienminutentreinen bij tussen Rotterdam – Leiden – Schiphol en Schiphol – Utrecht – Nijmegen en gaan er meer treinen rijden op de Zeeuwse lijn. Dit meldt NS.

Volgens president-directeur van NS, Marjan Rintel, blijft corona een ongenode gast op het feest, maar biedt de nieuwe dienstregeling de NS ook kansen. "We verbinden regio's beter met elkaar en Nederland beter met het buitenland. Zo rijden we vanaf zondag meer tienminutentreinen, introduceren we de nachttrein naar Zürich en komen reizigers volgend jaar voor het eerst onze nieuwe Intercity's tegen. Tijdens de coronacrisis zijn we altijd blijven rijden en dat zullen we blijven doen. Ook volgend jaar trekken alle NS’ers er elke dag heel hard aan om Nederland voor iedereen bereikbaar te houden."

Meer en sneller in Zeeland

Naast de invoering van de tienminutentreinen heeft NS heeft de verbinding van Zeeland met Noord-Brabant en de Randstad verbeterd om zo aan de wens van snellere verbindingen te voldoen. Eén van de twee Intercity's per uur versnelt door op werkdagen overdag alleen te stoppen op de grotere stations (Vlissingen, Middelburg, Goes). Dit scheelt zo’n 15 minuten reistijd, zo meldt NS. 

Ook wordt een nieuwe Sprinterverbinding toegevoegd tussen Vlissingen en Roosendaal. Daarmee stopt op elk station in Zeeland minimaal twee keer per uur een trein.

Internationale reizen

Op 12 december vertrekt de eerste Nightjet Zürich vanuit Amsterdam naar Basel en Zürich. Deze trein zal dagelijks vertrekken in de avond. In omgekeerde richting arriveert elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland.

De IC Brussel gaat ieder uur van en naar Amsterdam Centraal. Nu rijden er nog vier treinen naar Den Haag HS. Door de komst van de tienminutentrein is er te weinig ruimte richting Den Haag. Reizigers tussen Den Haag en Brussel kunnen reizen via een sneller alternatief met een overstap in Breda of Rotterdam.

Voor 2022 zijn er plannen om nog meer internationale treinen te gaan rijden. Zo gaat er in maart weer een Thalys tussen Amsterdam en Marne-la-Vallée-Chassy (Disneyland Parijs) rijden via Airport Charles de Gaulle.

Nieuw op 25 stations: reisassistentie

Dit jaar komen er 25 nieuwe stations bij met reisassistentie. Daarbij helpt een opgeleide assistentieverlener mensen die dit nodig hebben op het station en bij het in- en uitstappen. Station Alkmaar Noord is inmiddels al voorzien van reisassistentie en daar komen nog 24 andere stations bij, waaronder Utrecht Vaartsche Rijn, Arnemuiden, Hilversum Media Park, Den Haag Laan van NOI, Nijmegen Lent, Tilburg Universiteit en Rotterdam Blaak. 193 stations hebben daarmee NS Reisassistentie.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS