Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staatssecretaris Broekers gaat praten over problemen in ov bij Ter Apel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd en een deel van de asielzoekers zorgt al lange tijd voor problemen in de bussen en treinen die tussen deze plaatsen rijden.
Het zou vooral gaan om asielzoekers die uit veilige landen komen, geen kans maken op asiel en zich misdragen of crimineel gedrag vertonen. Asielzoekers die buiten de azc's ernstige overlast veroorzaken, kunnen in een speciale opvang- en toezichtlocatie worden geplaatst. Op dat terrein is uitbreiding in de maak, meldde Broekers aan de Kamer.
 
De buschauffeurs hebben al vaker geklaagd over de problemen en de afgelopen week nog actie gevoerd samen met de vakbond. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk trekken de chauffeurs daar het niet meer. Hij meldde in een debat over asielzaken dat eerder woensdag nog een buschauffeur is beroofd en dat er in de avond op het station sprake was van een mishandeling, kennelijk door veiligelanders.
 

'Echt vreselijk om te horen'

 
Broekers vond dat "echt vreselijk om te horen" en zegde toe er "meteen op af te gaan". De politie was woensdagavond niet direct bereikbaar om het nieuws over de beroving en de mishandeling te bevestigen.
 
Volgens haar wordt er al veel gedaan om de problemen aan te pakken. Zo heeft het ministerie 250.000 euro beschikbaar gesteld om de buslijn naar Emmen beter te beveiligen. Ook zijn boa's actief bij het instappen van passagiers. De staatssecretaris benadrukte wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om te zorgen voor veiligheid van het personeel en de passagiers. Maar een breder gesprek is volgens haar nodig.
 

Veel steun voor motie

 
SP, VVD en CDA hebben een motie ingediend die het demissionaire kabinet aanspoort om snel om tafel te gaan en oplossingen te vinden. Over de motie, die veel steun zal krijgen, wordt dinsdag gestemd.
 
Eerder deze week werd bekend dat vervoerder Arriva toestemming heeft gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid om toezichthoudende medewerkers "een beperkte geweldsbevoegdheid" te geven. Die plannen worden nu verder uitgewerkt, schreef staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) aan de Kamer in antwoord op vragen van de PVV.
 

Bodycams

 
Arriva zet de extra toezichthoudende medewerkers in als duo’s en heeft ze voorzien van bodycams. Ook is personeel ingezet voor de toegangscontroles op de perrons in Zwolle en Emmen en zijn camera’s geplaatst op station Zwolle, aldus Van Weyenberg.
 
Door: ANP
12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.