Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheden Randstad gaan door met ontwikkeling R-net

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam blijven samenwerken aan de ontwikkeling van R-net, kort voor: Randstad-netwerk. Dit meldt de provincie Noord-Holland.
R-net biedt reizigers aantrekkelijk openbaar vervoer als alternatief voor autoreizen op afstanden van 10 tot 30 kilometer. Zo draagt R-net bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Randstad. 
 
Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Het is ons doel dit netwerk van hoogwaardige openbaar vervoer verbindingen verder uit te breiden. Zodat meer reizigers, steeds vaker, een groter deel van hun reis het openbaar vervoer gebruiken."
 

De reisbehoefte groeit

 
Economische groei, een groeiende bevolking en een trek naar de stad zorgen voor toenemende drukte in het drukste deel van Nederland: de Randstad. De hoogwaardige R-net verbindingen spelen een belangrijke rol in het bereikbaar houden van de Randstad. Er zijn op dit moment meer dan 90 rood-grijze bus-, trein-, metro- en tramverbindingen die kernen met elkaar verbinden. Tot en met 2028 zal het netwerk onder de merknaam R-net verder groeien. 
 

Betere aansluitingen en overstapmogelijkheden 

 
R-net rijdt frequent over snelle, doorgaande routes, stopt in de regel minder vaak en is aantrekkelijk. Dit levert rijtijdwinst op, verkleint de kans op vertraging, leidt tot grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. De komende jaren wordt gewerkt aan betere aansluitingen van R-net op vervoerknooppunten, een verdere optimalisatie van overstapmogelijkheden en transport van en naar R-nethaltes. 
 

Reizen met de zekerheid van R-net 

 
Een reis met R-net voldoet aan vijf zekerheden: betrouwbaar, frequent, snel, toegankelijk en aantrekkelijk. Overstappen gaat makkelijk en snel op de knooppunten waar R-net samenkomt met andere vormen van vervoer. De bussen, trams, metro’s en treinen van R-net zijn herkenbaar aan de rood-grijze kleuren en het R-net logo. In dit filmpje stelt R-net zich voor.
 

Samenwerken aan bereikbaarheid

 
R-net is een initiatief van de samenwerkende provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam. Verschillende vervoerders rijden met het kwaliteitsmerk R-net. Voor het aanpassen van infrastructuur en haltes werken de initiatiefnemers samen met gemeenten. 

Door: Nationale Transportgids

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.