Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Spoorwegmuseum krijgt snelheidsmeter van locomotief treinramp Harmelen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Spoorwegmuseum krijgt snelheidsmeter van locomotief treinramp Harmelen
De snelheidsmeter van een locomotief die betrokken was bij de treinramp bij Harmelen op 8 januari 1962, is geschonken aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Bij de treinramp kwamen meer dan negentig mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. Het Spoorwegmuseum opent op 8 januari volgend jaar, zestig jaar na dato, een expositie over de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis.

Op 8 januari 1962 om 09.15 uur vertrok een stoptrein vanuit Woerden naar Breukelen met 180 reizigers aan boord. Uit de richting Utrecht naderde de sneltrein naar Rotterdam met circa negenhonderd passagiers. Er hing dichte mist, waardoor de machinist van de sneltrein een waarschuwingssein niet zag. Met een snelheid van 107 kilometer per uur boorde de sneltrein zich in de stoptrein. De ravage was enorm. De treinramp leidde tot een dag van nationale rouw op 12 januari.

Snelheidsmeter

Op de expositie zijn onder meer filmpjes te zijn van een overlevende en een nabestaande van de ramp naast foto's en onderzoeksverslagen. Een ingenieur van de Nederlandse Spoorwegen nam destijds de snelheidsmeter van de sneltrein mee. Zijn nazaten hebben die aan het Spoorwegmuseum geschonken. De tentoonstelling Treinramp Harmelen is tot en met 30 oktober 2022 in het Spoorwegmuseum te zien.

Door: ANP
Beeld: Spoorwegmuseum

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.