Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen door verliezen concessies

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen door verliezen concessies
Abellio, dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, vertrekt begin volgend jaar uit Noordrijn-Westfalen. Het vervoersbedrijf verliest vanaf februari 2022 al zijn concessies in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat.

De NS-dochter leed grote verliezen in Duitsland. Abellio begon eerder dit jaar daarom aan een grote herstructurering onder leiding van een door de rechter aangewezen zaakwaarnemer. Die ingreep moest voorkomen dat de NS als aandeelhouder het dochterbedrijf nog jarenlang met miljoenen euro's moest ondersteunen. In de vier regio's waar de Duitse tak van Abellio actief was liepen daarom onderhandelingen met opdrachtgevers om tot nieuwe afspraken te komen. Die moesten de dienstverlening weer rendabel maken.

In Noordrijn-Westfalen, voor Abellio de grootste Duitse regio, lukte dit volgens een woordvoerder van NS niet. De lokale vervoersautoriteit besloot daarom deze week Abellio's vijf concessies in de regio vanaf 1 februari als noodconcessie te gunnen. Abellio is daarvan uitgesloten. De lokale autoriteiten voor openbaar vervoer beloven dat de 1080 getroffen Abellio-medewerkers bij een nieuwe werkgever aan de slag kunnen.

Verlies

Het dochterbedrijf van de NS dreigde zonder herstructurering in Duitsland jaarlijks 30 miljoen tot 50 miljoen euro verlies te lijden, zo schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra afgelopen zomer in een Kamerbrief. Dat komt onder meer door gestegen personeelskosten en boetes die het bedrijf moest betalen. Die geldstraffen kreeg het vervoersbedrijf omdat het prestatieafspraken niet kon nakomen.

In andere Duitse regio's lukte het Abellio wel om tot nieuwe afspraken over de concessies te komen. Sommige lijnen werden afgestoten en nieuwe financiële afspraken maakten activiteiten op andere spoorverbindingen weer rendabel, aldus het spoorbedrijf.

Het vertrek uit Noordrijn-Westfalen helpt de NS om de verliezen van Abellio te stoppen, erkent de zegsman. "Maar het voelt niet bevredigend. Enerzijds hadden we de intentie om te blijven. Anderzijds hebben we voorkomen dat de financiële steun bleef doorgaan. We wilden blijven maar niet tegen elke prijs."

Door: ANP

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.