Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen door verliezen concessies

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen door verliezen concessies
Abellio, dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, vertrekt begin volgend jaar uit Noordrijn-Westfalen. Het vervoersbedrijf verliest vanaf februari 2022 al zijn concessies in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat.

De NS-dochter leed grote verliezen in Duitsland. Abellio begon eerder dit jaar daarom aan een grote herstructurering onder leiding van een door de rechter aangewezen zaakwaarnemer. Die ingreep moest voorkomen dat de NS als aandeelhouder het dochterbedrijf nog jarenlang met miljoenen euro's moest ondersteunen. In de vier regio's waar de Duitse tak van Abellio actief was liepen daarom onderhandelingen met opdrachtgevers om tot nieuwe afspraken te komen. Die moesten de dienstverlening weer rendabel maken.

In Noordrijn-Westfalen, voor Abellio de grootste Duitse regio, lukte dit volgens een woordvoerder van NS niet. De lokale vervoersautoriteit besloot daarom deze week Abellio's vijf concessies in de regio vanaf 1 februari als noodconcessie te gunnen. Abellio is daarvan uitgesloten. De lokale autoriteiten voor openbaar vervoer beloven dat de 1080 getroffen Abellio-medewerkers bij een nieuwe werkgever aan de slag kunnen.

Verlies

Het dochterbedrijf van de NS dreigde zonder herstructurering in Duitsland jaarlijks 30 miljoen tot 50 miljoen euro verlies te lijden, zo schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra afgelopen zomer in een Kamerbrief. Dat komt onder meer door gestegen personeelskosten en boetes die het bedrijf moest betalen. Die geldstraffen kreeg het vervoersbedrijf omdat het prestatieafspraken niet kon nakomen.

In andere Duitse regio's lukte het Abellio wel om tot nieuwe afspraken over de concessies te komen. Sommige lijnen werden afgestoten en nieuwe financiële afspraken maakten activiteiten op andere spoorverbindingen weer rendabel, aldus het spoorbedrijf.

Het vertrek uit Noordrijn-Westfalen helpt de NS om de verliezen van Abellio te stoppen, erkent de zegsman. "Maar het voelt niet bevredigend. Enerzijds hadden we de intentie om te blijven. Anderzijds hebben we voorkomen dat de financiële steun bleef doorgaan. We wilden blijven maar niet tegen elke prijs."

Door: ANP

08 december '23 ( 9:30)

Dinsdag weer treinen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan

Dinsdag 12 december 2023 wordt het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan hervat. Na incidenten rondom de detectie van treinen, die vooral werden veroorzaakt door vuil en bladeren op de rails, lag dit sinds 8 novermber 2023 stil. Dat meldt ProRail.

07 december '23 (11:00)

NS: vrijdag geen internationale treinen naar Duitsland door spoorstaking

Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

07 december '23 ( 9:45)

Duitse treinstaking: geen Arriva-trein tussen Heerlen en Aken

De Arriva-treinen tussen Heerlen en de Duitse stad Aken rijden vanaf donderdagavond 22.00 uur ongeveer een dag niet door een treinstaking op het Duitse spoor. Dat zegt vervoerder Arriva. Vanaf zaterdagochtend wordt de dienstregeling op het traject weer hervat, laat een woordvoerder van de vervoerder weten.

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.