Normal_aed_defibrillator

ProRail en NS hebben een AED op alle stations in Almere geplaatst. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal worden er 715 geplaatst. Eind dit jaar volgt station Dronten, vanaf dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. Dit meldt ProRail. 

Tot afgelopen zomer waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Harro Homan, regiodirecteur ProRail: “Met de plaatsing van deze AED’s zorgen we ervoor dat mensen in de omgeving van de stations in Almere een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand. Dat gebeurt samen met de vrijwilligers van HartslagNu, die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die dag en nacht beschikbaar zijn om levens te redden.”

Dekking in heel Flevoland

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Daarom werken ProRail, NS, gemeenten en de Hartstichting samen om op alle stations in Nederland een AED te plaatsen. In Flevoland is het bijna zo ver.

Na alle stations in Almere volgt eind dit jaar station Dronten. Vanaf dat moment zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. De AED’s op station Almere Centrum en Lelystad Centrum zijn dan nog niet aangesloten op het netwerk van HartslagNU, maar worden daar vervolgens ook op aangesloten.

Door: Nationale Transportgids