Oproep om meer thuis te werken nog niet terug te zien in gebruik trein en bus

In de bussen, treinen, metro's en trams is het nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken vorige week dinsdag heeft aangescherpt. In cijfers die zijn verstrekt door ov-chipkaartbedrijf Translink is woensdag, donderdag en vrijdag geen duidelijke daling te zien in het aantal check-ins bij het openbaar vervoer.

Mark Rutte herhaalde tijdens de persconferentie dinsdag het advies om thuis te werken en schepte die met onmiddellijke ingang aan tot "werk minimaal de helft van je werktijd thuis".

Herfstvakantie

In de daarop volgende werkdagen woensdag, donderdag en vrijdag gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,4 miljoen keer per dag hun ov-chipkaart om in te checken bij een trein, bus, tram of metro. Een week eerder bedroeg het gemiddelde op die dagen 3,2 miljoen check-ins. Regio Zuid was toen nog met herfstvakantie. In de week van 11 oktober - de laatste voor de herfstvakantie - maakten mensen ongeveer evenveel gebruik van het openbaar vervoer als vorige week.

Gebruik ov niet hoger dan voor pandemie

Nederlanders zijn het openbaar vervoer sinds half augustus steeds meer gaan gebruiken. Maar dat doen ze nog steeds niet meer dan in de periode voor de coronapandemie. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het aantal check-ins de laatste weken telkens ongeveer 30 procent lager.

Door: ANP