ProRail neemt extra maatregelen tegen personeelstekort Verkeersleiding

ProRail gaat extra maatregelen nemen om het personeelstekort bij Verkeersleiding tegen te gaan. De spoorbeheerder heeft onder meer besloten een compensatietoeslag te geven aan alle treinverkeersleiders en decentrale verkeersleiders. Dit meldt ProRail.

ProRail kampt al geruime tijd met een personeelstekort, met als gevolg dat op sommige momenten besloten moest worden treinen niet te laten rijden. Op dit moment heeft de organisatie naar eigen zeggen zestig mensen nodig om de roosters op een duurzame manier gevuld te krijgen. In totaal streeft ProRail ernaar om 750 mensen in de verkeersleiding te hebben. 

Toenemende werkdruk

De gevolgen van de onderbezetting worden merkbaar, schrijft ProRail op de website. "De werkdruk neemt toe. Dat merken we op verschillende posten, het wringt. We hebben veel flexibiliteit gevraagd van onze collega’s. Dat heeft onder meer tot gevolg gehad dat mensen extra diensten draaien, mensen gevraagd wordt eerder terug te komen van vakantie of vrije dagen op te geven en soms geen pauze kunnen nemen."

Voorlopige compensatietoeslag

Als blijk van erkenning en waardering voor het werk dat onze collega’s verrichten, en onder de condities waaronder dat plaatsvindt, heeft ProRail besloten de treinverkeersleiders en decentrale verkeersleiders vanaf 1 december tijdelijk een compensatietoeslag te geven. "Deze toeslag benadrukt onze dank voor hun werk. Maar we weten ook dat dit het probleem van onderbezetting en treinuitval niet oplost."

ProRail zoekt, in overleg met betrokken partijen, naar mogelijkheden om de werkdruk op de verkeersleidingsposten tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Daarnaast is ProRail bezig om bij vergelijkbare sectoren, (luchtverkeersleiding en politie) te rade te gaan hoe zij met de krapte op de arbeidsmarkt omgaan.

Door: Nationale Transportgids
Beeld en video: ProRail