Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toename aantal botsingen met beroepsvervoer op spoorwegovergangen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Toename aantal botsingen met beroepsvervoer op spoorwegovergangen
Het aandeel van botsingen met beroepsvervoer op spoorwegovergangen stijgt, zo meldt spoorbeheerder ProRail. Uit cijfers blijkt dat bij een kwart van de ongevallen op overwegen beroepschauffeurs zijn betrokken. Juist deze aanrijdingen tussen treinen en soms zware voertuigen zoals vrachtwagens kunnen grote gevolgen hebben. ProRail start daarom dinsdag een campagne gericht op deze doelgroep.

"Juist van beroepschauffeurs die met zwaar materieel werken verwacht je alert verkeersgedrag. Daarom trekken wij aan de bel en willen we deze bestuurders meer bewust maken van de risico's", legt CEO John Voppen van ProRail uit. Dat doet de spoorbeheerder door een aantal korte video's te verspreiden waarin verschillende situaties zijn te zien met zwaar vervoer op spoorkruisingen "waarbij het gevaar direct zichtbaar wordt".

Zes dodelijke slachtoffers

Beroepschauffeurs waren in de afgelopen tien jaar betrokken bij ongeveer 75 botsingen op overwegen, stelt ProRail. Hierbij vielen zes dodelijke slachtoffers en ongeveer vijftig zwaar- en lichtgewonden. Het totale aantal aanrijdingen op het spoor neemt de laatste jaren juist af. Het gemiddelde is tussen 2012 en 2022 gezakt van 44,8 naar 31,6 aanrijdingen op overwegen per jaar. Bij 25 procent van deze incidenten is beroepsvervoer betrokken.

Materiële schade

Ook de materiële schade als gevolg van ongelukken met beroepsvervoer is vaak "enorm", aldus ProRail. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade aan het spoor, overweginstallaties en de trein. Reizigers ondervinden vaak hinder als gevolg hiervan. "Jaarlijks zijn ongeveer 50.000 minuten treinvertraging het gevolg van overwegongevallen, wat overeenkomt met het opheffen van circa 1600 treinen per jaar", legt ProRail uit.

08 december '23 ( 9:30)

Dinsdag weer treinen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan

Dinsdag 12 december 2023 wordt het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan hervat. Na incidenten rondom de detectie van treinen, die vooral werden veroorzaakt door vuil en bladeren op de rails, lag dit sinds 8 novermber 2023 stil. Dat meldt ProRail.

07 december '23 (11:00)

NS: vrijdag geen internationale treinen naar Duitsland door spoorstaking

Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

07 december '23 ( 9:45)

Duitse treinstaking: geen Arriva-trein tussen Heerlen en Aken

De Arriva-treinen tussen Heerlen en de Duitse stad Aken rijden vanaf donderdagavond 22.00 uur ongeveer een dag niet door een treinstaking op het Duitse spoor. Dat zegt vervoerder Arriva. Vanaf zaterdagochtend wordt de dienstregeling op het traject weer hervat, laat een woordvoerder van de vervoerder weten.

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.