Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NS sluit contract met PZEM en Shell: treinen rijden ook vanaf 2025 klimaatneutraal

Door ANP
schedule 5 min
NS sluit contract met PZEM en Shell: treinen rijden ook vanaf 2025 klimaatneutraal
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben namens de spoorsector een contract gesloten met energiebedrijven PZEM en Shell waardoor treinen in Nederland ook vanaf 2025 klimaatneutraal rijden. Eerder had het spoorbedrijf een overeenkomst met Eneco, maar dat contract loopt eind 2024 af. Het nieuwe contract betreft nog wel een voorlopige gunning: de overeenkomst is pas definitief na het verlopen van de bezwaartermijn van drie weken.

In het driejarige contract met het Zeeuwse PZEM en Shell zijn afspraken gemaakt over zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO's). Dat zijn een soort contracten die laten zien waar stroom vandaan komt, bijvoorbeeld van duurzame bronnen als wind- en zonne-energie. PZEM levert de stroom, Shell de GVO's.

De stroom waarop de treinen gaan rijden hoeft dan echter niet direct afkomstig te zijn van duurzame energiebronnen. GVO's worden namelijk internationaal verhandeld. Maar volgens NS wordt daarmee wel "gegarandeerd dat er op jaarbasis in Europa net zoveel elektriciteit via zon en wind wordt opgewekt als NS verbruikt voor het rijden van treinen", aldus NS.

Minder afhankelijk

NS-bestuurder Tjalling Smit, verantwoordelijk voor het energiecontract, is tevreden dat het gelukt is een nieuw contract af te sluiten. Zeker gezien de moeilijke energiemarkt. Aanvankelijk wilde hij een contract voor de langere termijn. Maar volgens hem zijn energieleveranciers op dit moment terughoudend met het sluiten van langetermijncontracten.

Met een langer lopend contract hadden namelijk concrete stappen gezet kunnen worden om volledig onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen als back-up, legt Smit uit. Maar hij verwacht dat de technologische mogelijkheden op het gebied van energie-ontwikkeling en -opslag de komende jaren nog zullen toenemen. Hij wil NS dan ook voorbereiden om na 2027 wel minder afhankelijk te maken van die fossiele back-up.

Hogere energiekosten

Verder meldt het spoorbedrijf dat de energiekosten de komende jaren nog hoger zullen zijn dan onder het huidige energiecontract. Maar NS benadrukt dat dit geen directe impact zal hebben op de prijs van treinkaartjes. Die prijzen worden jaarlijks weliswaar verhoogd, maar omdat dit op basis van de inflatie is, zit de veranderende energieprijs daar al voor een deel in. "Alleen als in de toekomst de prijs van energie hoger of veel lager uitvalt dan de inflatie, dan kan de prijs van het treinkaartje daarop naar boven of naar beneden worden bijgesteld", stelt NS.

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

15 september '23 ( 8:36)

Trein raakt stilstaande auto met aanhanger in Prinsenbeek

Donderdag 14 september 2023 is in Prinsenbeek 's ochtends een auto met aanhanger terechtgekomen op het spoor en vervolgens geraakt door een trein. De circa vierhonderd reizigers in de Sprinter zijn geëvacueerd en hebben hun reis naderhand vervolgd in een andere trein. Voor zover bekend zijn bij de botsing geen gewonden gevallen. Dat meldt Omroep Brabant.