Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reizigers ondervinden komende jaren meer hinder van onderhoud op het spoor

Door ANP
schedule 5 min
Reizigers ondervinden komende jaren meer hinder van onderhoud op het spoor
Reizigers ondervinden de komende jaren meer hinder van onderhoud op het spoor. Spoorbeheerder ProRail zegt het werk vaker overdag en doordeweeks te moeten doen. Volgend jaar is dat vooral te merken in Friesland, maar ook het goederenvervoer op de Rotterdamse Havenspoorlijn en de Betuweroute wordt getroffen.

Vanwege personeelstekorten in combinatie met een "enorme toename" aan werk op het spoor kan ProRail de werkzaamheden niet meer alleen plannen in de weekeinden en vakanties. "Daarom gaan spooraannemers nu ook buiten de reizigersluwe periodes aan de slag. En dat zal de komende jaren steeds vaker en op meer plekken nodig zijn." Strukton, die de klussen uitvoert met ProRail, heeft momenteel zo'n tweehonderd vacatures. De instroom van jonge mensen is beperkt, en bovendien is deze groep minder bereid in de weekeinden en avond te werken.

In Friesland gaat de spoorbeheerder volgend jaar vanaf juni vijf weken lang overdag op meerdere trajecten aan de slag met groot onderhoud. Zo gaat vanaf station Leeuwarden, waar dagelijks zo'n 10.000 reizigers komen, van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli - op het laatste weekend na - alleen de trein van en naar Groningen. Van en naar Harlingen, Sneek en Akkrum (richting Heerenveen) is dan geen treinverkeer. Dat heeft ook gevolgen voor reizigers naar andere delen in het land. Ook wordt gewerkt bij Deinum, tussen Heerenveen en Steenwijk en tussen Akkrum en Wolvega. Waar treinen niet rijden, worden bussen ingezet.

Onvermijdelijk

ProRail betreurt het dat reizigers op zoek moeten naar een alternatief vervoersmiddel. "Maar we kunnen niet anders, omdat we in de zomervakantie ontzettend veel mensen nodig hebben voor grote spoorprojecten in Amersfoort en in Ede", aldus de spoorbeheerder. "Op deze plaatsen leidt doordeweeks werken buiten vakanties onherroepelijk tot een verkeersinfarct."

Op de Havenspoorlijn en Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen de haven van Rotterdam en de grens met Duitsland, wordt vanaf komende december twee jaar lang elke maandagochtend gewerkt.

Verwachting voor 2025

Volgens ProRail is 2024 "nog maar een voorproefje". "We zijn op dit moment met vervoerders en andere belanghebbenden in gesprek over de periodes van werkzaamheden in 2025", zegt de spoorbeheerder. "Wel weten we al dat wat we volgend jaar in Friesland doen, de komende jaren nog veel vaker zal gebeuren op meer plekken in het land. We moeten wel, om het spoor veilig te houden en om ook in de toekomst voldoende treinen te kunnen laten rijden." Waar deze werkzaamheden zullen plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk.

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

15 september '23 ( 8:36)

Trein raakt stilstaande auto met aanhanger in Prinsenbeek

Donderdag 14 september 2023 is in Prinsenbeek 's ochtends een auto met aanhanger terechtgekomen op het spoor en vervolgens geraakt door een trein. De circa vierhonderd reizigers in de Sprinter zijn geëvacueerd en hebben hun reis naderhand vervolgd in een andere trein. Voor zover bekend zijn bij de botsing geen gewonden gevallen. Dat meldt Omroep Brabant.