Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProRail onderzoekt risico's opslag spoorstenen voor wijk Apeldoorn

Door ANP
schedule 3 min
Onderzoek ProRail naar gezondheidsrisico's opslag spoorstenen voor wijk in Apeldoorn
ProRail kondigt een onafhankelijk onderzoek aan naar de gezondheidsrisico's die omwonenden van een ballastdepot in Apeldoorn mogelijk lopen. Op die locatie worden spoorstenen opgeslagen, die gebruikt worden als ballast voor het spoor. Maar ze bevatten veelal het mineraal kwarts, dat in stofvorm kankerverwekkend is.

Omwonenden hebben hun zorgen geuit over het stof dat van de stenen in het depot afkwam en in hun tuin en huis terecht is gekomen. ProRail organiseerde maandag voor de omwonenden van Kanaal Zuid een informatieavond. Op die avond is een "extra onafhankelijk onderzoek" naar de gezondheidsrisico's toegezegd.

Ook onderzoekt ProRail of de aannemer zich aan alle geldende regelgeving heeft gehouden. "Hier was namelijk sprake van een groot ballastdepot dat er lang lag en zich dicht bij de woningen bevond", aldus de spoorwegbeheerder.

Voorzorg

De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft de gemeente geadviseerd om de betreffende huizen van binnen en buiten te laten schoonmaken. Dat is vooral uit voorzorg, laat een woordvoerster weten. Er zijn namelijk nog geen monsters genomen van het neergedaalde stof, dus het is bij de GGD niet bekend waar het uit bestaat.

Onderzoek risico's kwartsstof

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de risico's van kwartsstof voor bijvoorbeeld spoorwerkers. ProRail meldt dat voor spoorwerkers veel maatregelen worden getroffen om stofvorming en blootstelling aan kwartsstof te beperken. "Ballaststenen worden bijvoorbeeld natgehouden bij verwerking en werknemers beschermen zich in machines met overdrukcabines of dragen mondkapjes als ze met ballast werken." De Arbeidsinspectie wil al langer dat het bedrijf stopt met het gebruik van kwartsstenen.

Door: ANP

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

15 september '23 ( 8:36)

Trein raakt stilstaande auto met aanhanger in Prinsenbeek

Donderdag 14 september 2023 is in Prinsenbeek 's ochtends een auto met aanhanger terechtgekomen op het spoor en vervolgens geraakt door een trein. De circa vierhonderd reizigers in de Sprinter zijn geëvacueerd en hebben hun reis naderhand vervolgd in een andere trein. Voor zover bekend zijn bij de botsing geen gewonden gevallen. Dat meldt Omroep Brabant.