Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niet eerder zoveel goederen over het spoor als in 2022

Door Nationale Transportgids
schedule 6 min
Niet eerder zoveel goederen over het spoor als in 2022
In 2022 zijn er 44,5 miljoen ton goederen vervoerd over het spoor. Dat is 4,3 procent meer dan een jaar eerder, en tegelijk het hoogste vervoerde gewicht ooit gemeten door het CBS. De groei kwam vooral door de toename van vervoerde kolen en goederen in containers. Dit meldt het CBS.Bijna 44 procent van het totale per trein vervoerde gewicht aan goederen wordt in containers vervoerd. Ten opzichte van 2021 nam de hoeveelheid goederen in containers in 2022 toe met 4,7 procent tot 19,6 miljoen.

Het aantal vervoerde containers steeg met 3,7 procent. Naar en vanuit Nederland gaan veel goederen in containers van en naar Duitsland en Italië. De aan- en afvoer van goederen in containers van en naar deze landen groeiden in 2022 met respectievelijk 12,0 en 5,6 procent.

Meer kolen en minder metaalertsen vervoerd

Na goederen in containers worden kolen en metaalertsen het meest vervoerd over het Nederlandse spoor. Het vervoer van kolen steeg in 2022 met 28,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Andere belangrijke goederensoorten werden minder over het spoor vervoerd dan een jaar eerder. Het transport van metaalertsen daalde met 10,6 procent en de hoeveelheid vervoerde metalen, waaronder staal, nam met 16,1 procent af. Het vervoer van chemische producten daalde licht met 1,5 procent.

Zowel binnenlands als internationaal vervoer toegenomen

De meeste over het spoor vervoerde goederen worden in Nederland geladen en in het buitenland gelost. Deze goederenstroom steeg tot 27,2 miljoen ton in 2022, 5,6 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de afvoer van kolen naar Duitsland nam toe, met 27,8 procent. De aanvoer van goederen, 10,5 miljoen ton, steeg met 2,8 procent. Deze toename bestond vooral uit goederen in containers (+ 2,9 procent) en producten van de landbouw, bosbouw en visserij die in bulk worden vervoerd (+ 35,6 procent). Binnen deze laatste groep gaat het onder andere om graan en mais.

Ook de doorvoer van goederen, oftewel het vervoer tussen twee buitenlandse plaatsen via het Nederlandse spoor, en het binnenlands vervoer zijn het afgelopen jaar gestegen, met respectievelijk 3,1 procent en 0,6 procent.

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

15 september '23 ( 8:36)

Trein raakt stilstaande auto met aanhanger in Prinsenbeek

Donderdag 14 september 2023 is in Prinsenbeek 's ochtends een auto met aanhanger terechtgekomen op het spoor en vervolgens geraakt door een trein. De circa vierhonderd reizigers in de Sprinter zijn geëvacueerd en hebben hun reis naderhand vervolgd in een andere trein. Voor zover bekend zijn bij de botsing geen gewonden gevallen. Dat meldt Omroep Brabant.