Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie
Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is flink gestegen sinds het laatste jaar voor de coronapandemie. De Amsterdamse vervoerder GVB bevestigt na berichtgeving in Het Parool dat het aantal reizigers zonder kaartje vorig jaar met 50 procent is toegenomen vergeleken met de jaren voor corona. Ook het Rotterdamse RET betrapte in 2022 meer zwartrijders, vooral in trams.

Het percentage tramreizigers zonder kaartje was vorig jaar bijna drie keer hoger dan in 2019, meldt een woordvoerder van de RET. Het laatste jaar voor de coronapandemie lag het percentage zwartrijders op 0,5 procent, vorig jaar stapte 1,4 procent van de tramreizigers in zonder vervoersbewijs. Volgens de Rotterdamse vervoerder komt dit omdat er minder conducteurs zijn in de trams vanwege bezuinigingen.

In de bus en metro zijn de percentages wat minder hard gestegen. In de metro's reed ruim 1 procent van de reizigers zwart in 2022 en in de bussen was dat 0,5 procent. Een woordvoerder meldt dat de RET altijd probeert om met behulp van mensen en techniek zwartrijden tegen te gaan. "We zetten techniek in om in beeld te brengen waar en wanneer het het meeste voorkomt", zegt een woordvoerder. Op die plekken worden dan extra controles uitgevoerd.

Nieuwe campagne

Het Amsterdamse GVB is deze week een nieuwe campagne gestart tegen zwartrijden vanwege de stijging. Daarmee wil het bedrijf reizigers duidelijk maken dat niet betalen voor een reis "asociaal" is. De GVB meldt dat de reden dat mensen zwartrijden verschilt per persoon en dat dit zowel onbewust als bewust gebeurt. "Niet betalen voor het ov lijkt het nieuwe normaal. Samenreizende scholieren willen nog wel eens baldadig zijn en elkaar opjutten om poortjes open te trappen", noemt de vervoerder als voorbeeld.

De campagne is niet gericht op regelmatige zwartrijders, maar op de volgers, reizigers die "kuddegedrag" vertonen. "We realiseren ons dat bepaalde, bewust niet-betalende reizigers, zich niet laten sturen."

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.

23 november '23 (14:18)

Ook op station Leiden OV-fietsen met elektronisch slot

Op Leiden Centraal kunnen reizigers sinds gisteren op een nieuwe manier hun OV-fiets huren. Alle 660 fietsen op dat station hebben nu een elektronisch slot dat opent met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.