Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Das en Boom steunt wens ProRail in te grijpen bij dassenoverlast

Door ANP
schedule 3 min
Das en Boom steunt wens ProRail in te grijpen bij dassenoverlast
Dassenorganisaties steunen de wens van ProRail om de regels te versoepelen voor dassen bij het spoor. Stichting Das en Boom en Dassenwerkgroep Brabant vinden dat voor het spoor dezelfde ontheffing moet gelden als voor de dijken, waar de waterschappen wel mogen ingrijpen als er dassen zitten.

Volgens een woordvoerder van de stichting horen dassen niet bij het spoor te zitten en moet ProRail meteen in actie kunnen komen als dit wel gebeurt. Op die manier kan schade aan het spoor worden voorkomen. Dat vindt ook een woordvoerder van Dassenwerkgroep Brabant. Hij stelt wel als voorwaarde dat de spoorbeheerder de beschermde das op een diervriendelijke manier wegjaagt. Dat betekent volgens hem dat er geregeld gecontroleerd moet worden, zodat beginnende holen gelijk kunnen worden verwijderd.

ProRail presenteerde dinsdag het jaarverslag van 2022. Het bedrijf wil een uitzonderingspositie voor bepaalde regels die de overheid heeft ingesteld. ProRail kan nu niet alles doen omdat er regels zijn rond stikstof en bijvoorbeeld dassen die schade veroorzaken aan spoordijken.

Stichting Das en Boom zit binnenkort met de spoorbeheerder om tafel om verder te praten over de dassen bij het spoor. Onlangs veroorzaakten de dieren problemen omdat ze burchten hadden gegraven bij het spoor in het Friese Molkwerum en bij het Brabantse Esch en Vught. Daardoor lag het treinverkeer plat. De das is een beschermde diersoort. Daarom moest de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) eerst toestemming geven voordat ProRail maatregelen kon nemen.

24 mei '23 (13:52)

Onderhandse gunning nog steeds naar NS na uitspraak rechter

Het kabinet gaat door met het voorgenomen besluit de concessie voor het hoofdrailnet onderhands te gunnen aan de NS. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

24 mei '23 ( 7:12)

NS en ROC Tilburg zetten handtekeningen onder overeenkomst TechniekFabriek

De eerste TechniekFabriek van NS in het zuiden van het land gaat haar deuren openen in Berkel-Enschot. De TechniekFabriek, waarbinnen NS en ROC Tilburg samenwerken, is de eerste mogelijkheid om een opleiding tot NS-monteur te volgen in Zuid-Nederland. Deze opleiding start komend studiejaar en krijgt een plek bij het NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot. Dat meldt NS.

24 mei '23 ( 6:07)

Rechter beslist over treinconcessie aan NS zonder aanbesteding

De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in een bodemprocedure die een collectief van regionale treinvervoerders heeft aangespannen tegen de Staat. Centraal staat de onderhandse gunning van de zogeheten hoofdrailnetconcessie, het uitbaten van het grootste deel van het Nederlandse spoor. Dat wordt sinds jaar en dag gedaan door de Nederlandse Spoorwegen, maar vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz willen daarin meedingen.

22 mei '23 ( 9:07)

Treinen rond Rotterdam CS rijden weer

De herstelwerkzaamheden aan de bovenleiding bij Rotterdam Centraal zijn afgerond en het treinverkeer is opgestart, meldt ProRail maandagochtend vroeg. Het treinverkeer rond Rotterdam Centraal kwam zondagmiddag grotendeels stil te liggen door een beschadigde bovenleiding.

19 mei '23 (12:37)

Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie

Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is flink gestegen sinds het laatste jaar voor de coronapandemie. De Amsterdamse vervoerder GVB bevestigt na berichtgeving in Het Parool dat het aantal reizigers zonder kaartje vorig jaar met 50 procent is toegenomen vergeleken met de jaren voor corona. Ook het Rotterdamse RET betrapte in 2022 meer zwartrijders, vooral in trams.

17 mei '23 ( 8:58)

ProRail berekent hogere gebruiksvergoeding van het spoor voor 2024

Spoorwegbeheerder ProRail heeft na een berekening de gebruiksvergoeding van het spoor voor 2024 bekendgemaakt. Deze vergoeding zou volgens die berekening met 14 procent stijgen. Er is voor gekozen om de gebruiksvergoeding iets minder te laten stijgen: 10,5 procent. Daarover bericht ProRail.

16 mei '23 (13:07)

Rotterdam Centraal op 24 en 25 juni dicht

Reizigers kunnen in het weekend van 24 en 25 juni niet met de trein van en naar Rotterdam Centraal, meldt spoorbeheerder ProRail. Op en rond het station zijn in die periode werkzaamheden aan het spoor gepland.

15 mei '23 (15:37)

Eén op drie lange treinreizen over Duits spoor valt alsnog uit

Ongeveer een op de drie langeafstandsritten over het Duitse spoor valt maandag toch uit, ondanks het afblazen van de landelijke staking door spoorwegmedewerkers. Doordat vakbonden de tweedaagse werkonderbreking pas vlak van tevoren annuleerden, was het volgens spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn moeilijk om weer een volwaardige dienstregeling op te zetten.

15 mei '23 ( 9:22)

Feyenoord-fans stappen massaal in treinen richting Rotterdam voor huldiging

In treinen naar Rotterdam zitten maandagochtend veel Feyenoord-fans die onderweg zijn naar de huldiging op de Coolsingel. Volgens de NS is het nog niet drukker dan normaal in de ochtendspits, maar zitten er al wel veel voetbalsupporters in de trein. "Het is gezellig druk, maar het loopt goed door", zegt een woordvoerder.

12 mei '23 (12:38)

Boombakken in dak station Breda worden hersteld

Een storm zorgde er in de zomer van 2018 voor dat een glasplaat in het dak van station Breda losraakte en viel. Besloten werd toen om de glasplaten uit de overige boombakken uit voorzorg te verwijderen. Vanaf maandag 22 mei 2023 worden de twaalf boombakken hersteld. Dat meldt ProRail.