Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eurostar: Amsterdam moet volwaardige Europese treinreishub worden

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Eurostar: Amsterdam moet volwaardige Europese treinreishub worden
Amsterdam moet uitgroeien tot een volwaardige Europese hub voor treinreizen door Europa. Dat zegt topvrouw van de Eurostar Group Gwendoline Cazenave in een interview met het ANP. Voorbereidingen daarvoor worden volgens haar al getroffen, naar verwachting zijn alle aanpassingen in 2025 gereed. Onder meer op die manier werkt de Eurostar Group, waar zowel de Thalys als Eurostar onder vallen, aan zijn doel om jaarlijks 30 miljoen reizigers te verwerken tegen 2030.

Momenteel vertrekken dagelijks vier treinen uit de hoofdstad richting Londen. Daarin bevinden zich ook intercontinentale reizigers die Nederland binnen komen met het vliegtuig en in Amsterdam de trein pakken. Op termijn zou Cazenave daar nog een vijfde trein aan toe willen voegen. "Die trein moet wat vroeger op de dag gaan rijden, waardoor het met name voor zakelijke reizigers aantrekkelijker wordt om voor een treinreis te kiezen. Zij vertrekken dan vroeg uit Amsterdam en kunnen zo op tijd in Londen zijn voor afspraken."

De groeiende vraag naar treinreizen is inmiddels weer aangetrokken, nadat de coronacrisis het treinverkeer in Europa vorig jaar nog had platgelegd. Cazenave vertelt dat het aantal passagiers in de Eurostar en Thalys in maart vorig jaar nog maar op respectievelijk 10 procent en 30 procent van de capaciteit zat van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. "Maar van de een op de andere dag trok de vraag weer aan, en tegen mei zaten we voor beide trajecten op 80 procent." Inmiddels rijden beide treinen weer op volle sterkte.

Veranderingen nodig

Maar om verder te groeien zijn wel veranderingen nodig. In Amsterdam liggen daar al plannen voor. Op Amsterdam Centraal moeten uiteindelijk 600 mensen aan boord van een Eurostar-trein kunnen stappen, momenteel is die capaciteit nog beperkt tot 200 door de omvang van de terminal waar de paspoortcontroles worden uitgevoerd. Terwijl de capaciteit van een trein 900 reizigers bedraagt. Onder meer de inrichting van de stations vormt daardoor een van de grootste obstakels richting de doelstelling van 30 miljoen reizigers per jaar.

Ook de spoorinfrastructuur in Nederland bemoeilijkt het verder groeien. Maar Cazenave blijft optimistisch, volgens haar is de reizigersdoelstelling nog altijd realistisch. De samenwerking met partijen als NS en ProRail voor wat betreft de dienstregeling is daarvoor "de toekomst", aldus de Eurostar-topvrouw, ook met het oog op die vijfde dagelijkse trein richting Londen. "Zo moeten we ervoor zorgen dat we voldoende capaciteit hebben om te werken aan een duurzamere wereld en een duurzamere manier van reizen."

Cazenave denkt voor nu nog niet aan het uitbreiden van het aantal bestemmingen, daarvoor moeten eerst de infrastructuur en dienstregeling goed op elkaar aansluiten. Tegen het einde van het jaar verdwijnt de Thalys bovendien van het spoor, het gevolg van een fusie met Eurostar. Vanaf dat moment reizen passagiers ook met een Eurostar-trein richting Brussel en Parijs, daar waar nu nog een Thalys-trein rijdt.

19 juni '25 (14:16)

Acht weken lang geen treinen bij grensovergang Betuweroute

De grensovergang op de Betuweroute bij Zevenaar is komende zomer gedurende acht weken niet beschikbaar voor spoorvervoer. Van 27 juni tot en met 24 augustus 2025 wordt daar gewerkt aan het Derde Spoor tussen Emmerich en Oberhausen in Duitsland. Dat meldt ProRail.

19 juni '25 (13:26)

Geen treinen en een wegafsluiting bij Zandvoort tijdens warm weekend

De stranden bij Zandvoort zijn het aankomende tropische weekend slecht bereikbaar. Treinen rijden er niet en één van de twee toegangswegen is voor een gedeelte afgesloten. Precies op het moment dat de Historic Grand Prix wordt gereden en er meerdere evenementen op de planning staan. Dat meldt NH Nieuws.

19 juni '25 ( 8:42)

Werk aan de winkel op station Amsterdam Zuid en de A10 Zuid

ProRail, Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam voeren van donderdag 26 juni (21.00 uur) tot en met zaterdag 12 juli (21.00 uur) ingrijpende werkzaamheden uit aan station Amsterdam Zuid en de A10 Zuid. Deze werkzaamheden, onderdeel van het project Zuidasdok, hebben grote impact op het trein- en wegverkeer in en rond Amsterdam. Reizigers en weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot een uur. Dat meldt ProRail.

18 juni '25 (15:54)

Treinen waarschijnlijk extra druk van en naar Amsterdam tijdens festival Op de Ring

Op 21 juni viert Amsterdam haar 750e verjaardag met het festival Op de Ring. Om alle feestgangers naar Amsterdam te brengen, rijdt NS de hele dag langere treinen van en naar Amsterdam. Daarnaast worden op de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk crowd management-maatregelen getroffen en zijn er extra NS-collega’s aan het werk om reizigers op weg te helpen. Er stoppen die dag geen treinen op de stations Amsterdam RAI en Amsterdam Lelylaan om onveilige situaties te voorkomen. NS adviseert reizigers rekening te houden met zeer grote drukte en zich voor te bereiden op heel warm weer. Dat meldt de NS.

18 juni '25 (15:18)

Voorlopig geen stakingen meer na eindbod NS

De NS heeft hun eindbond aan de vakbonden bekendgemaakt en hoopt dat er daarmee een einde komt aan het cao-conflict. Het spoorbedrijf komt onder andere met een hoger loonbod. Voor het personeel komt er een verbeterde en structurele regeling als ze eerder willen stoppen met werken. De vakbonden hebben besloten voorlopig niet meer te staken. Dat meldt Hart van Nederland.

18 juni '25 (13:03)

Storing NS-claimsite hopelijk voor het weekend verholpen

De NS verwacht dat voor komend weekend de storing met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding is verholpen. Reizigers kunnen al enige tijd geen claim indienen voor compensatie van hun reiskosten omdat het systeem platligt.

18 juni '25 (10:59)

NS doet eindbod aan de vakbonden

NS heeft de vakbonden een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Belangrijke onderdelen van dit eindbod zijn een verbeterde en structurele regeling voor zware beroepen en een loonstijging die koopkrachtverbetering voor onze collega’s oplevert. Tegelijkertijd past het eindbod bij de financiële situatie waarin NS zich bevindt. Daarnaast bevat het eindbod nog diverse andere elementen. Dat meldt de NS.

18 juni '25 ( 8:34)

NS: treinverkeer dag na staking goed opgestart

Een dag na de staking van NS-personeel is het treinverkeer weer goed op gang gekomen, meldt de NS. Mogelijk staan in de gebieden waar is gestaakt nog niet alle treinen op de juiste plek en zijn sommige treinen te lang of juist te kort. "Maar dat lost zich in de loop van de dag weer op", zegt een woordvoerder.

17 juni '25 (13:51)

Reizigersvereniging Rover: vierde treinstaking is te veel

Voor de vierde keer zijn grote delen van het land niet per trein bereikbaar door een staking van NS-personeel. "Voor een vitale sector in de samenleving is dat te veel", vindt directeur van reizigersvereniging Rover Freek Bos. Volgens hem is de impact van de treinstakingen te groot, zeker voor mensen zonder alternatief.

17 juni '25 (13:51)

Dinsdag geen overleg tussen NS en bonden over cao-conflict

De NS voert dinsdag geen overleg met de vakbonden over het slepende cao-conflict. NS-personeel in de regio's Noordwest en Oost is dinsdag aan het staken om de eisen voor hoger loon en verbeterde regelingen rond zwaar werk kracht bij te zetten. Die staking werd uitgeroepen door de bonden FNV en VVMC.