Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eurostar: Amsterdam moet volwaardige Europese treinreishub worden

Door ANP
schedule 6 min
Eurostar: Amsterdam moet volwaardige Europese treinreishub worden
Amsterdam moet uitgroeien tot een volwaardige Europese hub voor treinreizen door Europa. Dat zegt topvrouw van de Eurostar Group Gwendoline Cazenave in een interview met het ANP. Voorbereidingen daarvoor worden volgens haar al getroffen, naar verwachting zijn alle aanpassingen in 2025 gereed. Onder meer op die manier werkt de Eurostar Group, waar zowel de Thalys als Eurostar onder vallen, aan zijn doel om jaarlijks 30 miljoen reizigers te verwerken tegen 2030.

Momenteel vertrekken dagelijks vier treinen uit de hoofdstad richting Londen. Daarin bevinden zich ook intercontinentale reizigers die Nederland binnen komen met het vliegtuig en in Amsterdam de trein pakken. Op termijn zou Cazenave daar nog een vijfde trein aan toe willen voegen. "Die trein moet wat vroeger op de dag gaan rijden, waardoor het met name voor zakelijke reizigers aantrekkelijker wordt om voor een treinreis te kiezen. Zij vertrekken dan vroeg uit Amsterdam en kunnen zo op tijd in Londen zijn voor afspraken."

De groeiende vraag naar treinreizen is inmiddels weer aangetrokken, nadat de coronacrisis het treinverkeer in Europa vorig jaar nog had platgelegd. Cazenave vertelt dat het aantal passagiers in de Eurostar en Thalys in maart vorig jaar nog maar op respectievelijk 10 procent en 30 procent van de capaciteit zat van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. "Maar van de een op de andere dag trok de vraag weer aan, en tegen mei zaten we voor beide trajecten op 80 procent." Inmiddels rijden beide treinen weer op volle sterkte.

Veranderingen nodig

Maar om verder te groeien zijn wel veranderingen nodig. In Amsterdam liggen daar al plannen voor. Op Amsterdam Centraal moeten uiteindelijk 600 mensen aan boord van een Eurostar-trein kunnen stappen, momenteel is die capaciteit nog beperkt tot 200 door de omvang van de terminal waar de paspoortcontroles worden uitgevoerd. Terwijl de capaciteit van een trein 900 reizigers bedraagt. Onder meer de inrichting van de stations vormt daardoor een van de grootste obstakels richting de doelstelling van 30 miljoen reizigers per jaar.

Ook de spoorinfrastructuur in Nederland bemoeilijkt het verder groeien. Maar Cazenave blijft optimistisch, volgens haar is de reizigersdoelstelling nog altijd realistisch. De samenwerking met partijen als NS en ProRail voor wat betreft de dienstregeling is daarvoor "de toekomst", aldus de Eurostar-topvrouw, ook met het oog op die vijfde dagelijkse trein richting Londen. "Zo moeten we ervoor zorgen dat we voldoende capaciteit hebben om te werken aan een duurzamere wereld en een duurzamere manier van reizen."

Cazenave denkt voor nu nog niet aan het uitbreiden van het aantal bestemmingen, daarvoor moeten eerst de infrastructuur en dienstregeling goed op elkaar aansluiten. Tegen het einde van het jaar verdwijnt de Thalys bovendien van het spoor, het gevolg van een fusie met Eurostar. Vanaf dat moment reizen passagiers ook met een Eurostar-trein richting Brussel en Parijs, daar waar nu nog een Thalys-trein rijdt.

24 mei '23 (13:52)

Onderhandse gunning nog steeds naar NS na uitspraak rechter

Het kabinet gaat door met het voorgenomen besluit de concessie voor het hoofdrailnet onderhands te gunnen aan de NS. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

24 mei '23 ( 7:12)

NS en ROC Tilburg zetten handtekeningen onder overeenkomst TechniekFabriek

De eerste TechniekFabriek van NS in het zuiden van het land gaat haar deuren openen in Berkel-Enschot. De TechniekFabriek, waarbinnen NS en ROC Tilburg samenwerken, is de eerste mogelijkheid om een opleiding tot NS-monteur te volgen in Zuid-Nederland. Deze opleiding start komend studiejaar en krijgt een plek bij het NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot. Dat meldt NS.

24 mei '23 ( 6:07)

Rechter beslist over treinconcessie aan NS zonder aanbesteding

De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in een bodemprocedure die een collectief van regionale treinvervoerders heeft aangespannen tegen de Staat. Centraal staat de onderhandse gunning van de zogeheten hoofdrailnetconcessie, het uitbaten van het grootste deel van het Nederlandse spoor. Dat wordt sinds jaar en dag gedaan door de Nederlandse Spoorwegen, maar vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz willen daarin meedingen.

22 mei '23 ( 9:07)

Treinen rond Rotterdam CS rijden weer

De herstelwerkzaamheden aan de bovenleiding bij Rotterdam Centraal zijn afgerond en het treinverkeer is opgestart, meldt ProRail maandagochtend vroeg. Het treinverkeer rond Rotterdam Centraal kwam zondagmiddag grotendeels stil te liggen door een beschadigde bovenleiding.

19 mei '23 (12:37)

Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie

Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is flink gestegen sinds het laatste jaar voor de coronapandemie. De Amsterdamse vervoerder GVB bevestigt na berichtgeving in Het Parool dat het aantal reizigers zonder kaartje vorig jaar met 50 procent is toegenomen vergeleken met de jaren voor corona. Ook het Rotterdamse RET betrapte in 2022 meer zwartrijders, vooral in trams.

17 mei '23 ( 8:58)

ProRail berekent hogere gebruiksvergoeding van het spoor voor 2024

Spoorwegbeheerder ProRail heeft na een berekening de gebruiksvergoeding van het spoor voor 2024 bekendgemaakt. Deze vergoeding zou volgens die berekening met 14 procent stijgen. Er is voor gekozen om de gebruiksvergoeding iets minder te laten stijgen: 10,5 procent. Daarover bericht ProRail.

16 mei '23 (13:07)

Rotterdam Centraal op 24 en 25 juni dicht

Reizigers kunnen in het weekend van 24 en 25 juni niet met de trein van en naar Rotterdam Centraal, meldt spoorbeheerder ProRail. Op en rond het station zijn in die periode werkzaamheden aan het spoor gepland.

15 mei '23 (15:37)

Eén op drie lange treinreizen over Duits spoor valt alsnog uit

Ongeveer een op de drie langeafstandsritten over het Duitse spoor valt maandag toch uit, ondanks het afblazen van de landelijke staking door spoorwegmedewerkers. Doordat vakbonden de tweedaagse werkonderbreking pas vlak van tevoren annuleerden, was het volgens spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn moeilijk om weer een volwaardige dienstregeling op te zetten.

15 mei '23 ( 9:22)

Feyenoord-fans stappen massaal in treinen richting Rotterdam voor huldiging

In treinen naar Rotterdam zitten maandagochtend veel Feyenoord-fans die onderweg zijn naar de huldiging op de Coolsingel. Volgens de NS is het nog niet drukker dan normaal in de ochtendspits, maar zitten er al wel veel voetbalsupporters in de trein. "Het is gezellig druk, maar het loopt goed door", zegt een woordvoerder.

12 mei '23 (12:38)

Boombakken in dak station Breda worden hersteld

Een storm zorgde er in de zomer van 2018 voor dat een glasplaat in het dak van station Breda losraakte en viel. Besloten werd toen om de glasplaten uit de overige boombakken uit voorzorg te verwijderen. Vanaf maandag 22 mei 2023 worden de twaalf boombakken hersteld. Dat meldt ProRail.