Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NS roept reizigers op om plastic flessen en blikjes met statiegeld in te leveren op station

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
NS roept reizigers op om plastic flessen en blikjes met statiegeld in te leveren op station
De NS roept reizigers en mensen op hun lege plastic flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren bij de twaalf innamepunten op de centraal stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Vanaf zaterdag zit er ook statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

"Wij roepen iedereen op: lever je lege plastic flesjes en blikjes met statiegeld in. Het is zonde als ze in de prullenbak verdwijnen", zegt Willemijn Weinands die bij de NS woordvoering doet rond onder meer duurzaamheid. Door de flessen en blikjes bij de statiegeldautomaten in te leveren kunnen ze gebruikt worden voor recycling en de productie van bijvoorbeeld nieuwe flesjes en blikjes. Mensen krijgen dan via Tikkie het statiegeld gestort op de rekening. Het is ook mogelijk dat geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation die strijdt tegen plasticvervuiling van het milieu.

Buiten de poort

Volgens de NS kunnen op die grote vijf treinstations in potentie meer dan 15 miljoen flesjes per jaar ingeleverd worden. Daar komen straks dan nog blikjes bovenop. De inzamelpunten staan buiten de poortjes zodat ook mensen die niet met met de trein reizen er gebruik van kunnen maken. Op kleine flesjes en blikjes zit 15 cent statiegeld en op grote flessen 25 cent.

Weinands zegt dat tot en met februari alleen al op Utrecht CS ruim 13.000 flesjes werden ingeleverd. De NS is van plan ook op andere stations inzamelpunten op te zetten. Op welke stations die komen kan Weinands nog niet zeggen. "Uiteindelijk hebben wij de ambitie om op vijftig stations inzamelautomaten te plaatsen."

Door: ANP

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.

21 mei '24 ( 9:32)

Tentoonstelling De Wandeling ook op station Nijmegen

Sinds vrijdag 17 mei 2024 is De Mix van Nederland 'De Wandeling' toegankelijk voor publiek. Een dag eerder werd deze tentoonstelling met fotografie van Paul den Hollander en Erik van Cusk officieel geopend op station Nijmegen. Dat meldt NS.

19 mei '24 (19:30)

Blikseminslagen zorgden zondagavond voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.