Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door staking ov op 15 maart is stemmen voor slechtzienden lastiger

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Door staking ov op 15 maart is stemmen voor slechtzienden lastiger
Door de geplande staking in het streekvervoer op 15 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, wordt het voor blinden en slechtzienden moeilijker om te stemmen. Sommige mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar een toegankelijk stembureau te gaan, legt een woordvoerder van de Oogvereniging uit.

"Mensen snappen wel dat er stakingen zijn, maar we zijn volledig afhankelijk van het openbaar vervoer. We komen nergens meer. In het algemeen zijn die stakingen al een probleem", aldus de woordvoerder.

Nederland telt zo’n 350.000 slechtzienden. Veel van hen hebben genoeg aan hulpmiddelen die op alle stembureaus aanwezig zijn, zoals een loep. Maar een behoorlijk deel van die 350.000 mensen heeft baat bij extra hulp. Slechts 95 gemeenten hebben op zijn minst één stembureau met die extra hulpmiddelen.

Gesprekken lopen nog

"Verkiezingen zijn maar op één dag. Je kunt de rit naar een stembureau niet een dag uitstellen. Stel je woont in de gemeente Haarlemmermeer, dan kan het zomaar dat je eerst de hele polder door moet om bij een stembureau te komen met de nodige hulpmiddelen. Dan ben je dus afhankelijk van het ov. Of de gemeente moet iets regelen", stelt de woordvoerder.

Een woordvoerder van vakbond FNV zegt dat er nog overleg is over het wel of niet laten doorgaan van de staking op 15 maart. "Het heeft onze aandacht, maar we kunnen nog geen garantie geven over wat het gaat worden."

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.