Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weggehaalde bankjes op Rotterdam Centraal moeten van oppositie terug

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Weggehaalde bankjes op Rotterdam Centraal moeten van oppositie terug
Negen oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen dat de bankjes die twee weken geleden uit de hal van het Centraal Station in Rotterdam zijn weggehaald, zo snel mogelijk teruggeplaatst worden. Ze zijn nog altijd niet te spreken over de maatregel van het gemeentebestuur en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Volgens het stadsbestuur zijn de bankjes weggehaald om de veiligheid van reizigers en treinpersoneel te waarborgen en overlast van rondhangende personen, met name dakloze Oost-Europeaanse stationsslapers, tegen te gaan. Het gaat om een groep van enkele tientallen mensen.

De oppositie erkent dat er overlast is. "Maar niet de grote overlast, zoals op het Gare du Nord in Parijs, die de burgemeester vorige week schetste. Het gaat om overlast door een kleine groep en op kleine schaal", aldus raadslid Tjalling Vonk. Hij verzocht het stadsbestuur dan ook om de overlast op te lossen en de bankjes zo snel mogelijk weer terug te plaatsen. "Als je het weghalen van de bankjes zou vergelijken met ons horecabeleid dan zou er geen café meer open zijn," aldus Vonk.

Symptoombestrijding

Ook de coalitiepartijen willen dat de bankjes op termijn terugkomen. De raad vraagt het gemeentebestuur ook om er voor te zorgen dat er voor alle daklozen opvang wordt geregeld. De meeste van de stationsslapers kunnen nu alleen terecht in de winterkoudeopvang.

Burgemeester Aboutaleb ziet naar eigen zeggen in dat het weghalen van de bankjes slechts symptoombestrijding is. Hij beloofde de raad de bankjes "in overleg met de NS" zo snel als mogelijk weer terug te zetten. "Maar we moeten niet willen dat het Centraal Station een opvangplek voor daklozen wordt", voegde hij er aan toe.

Het weghalen van de bankjes leidde tot veel ongenoegen. Vorige week voerden tientallen mensen, met zelf meegebrachte stoelen, een zitactie op het station tegen het besluit. Via sociale media werden veel afkeurende reacties geplaatst.

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.

21 mei '24 ( 9:32)

Tentoonstelling De Wandeling ook op station Nijmegen

Sinds vrijdag 17 mei 2024 is De Mix van Nederland 'De Wandeling' toegankelijk voor publiek. Een dag eerder werd deze tentoonstelling met fotografie van Paul den Hollander en Erik van Cusk officieel geopend op station Nijmegen. Dat meldt NS.

19 mei '24 (19:30)

Blikseminslagen zorgden zondagavond voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.