Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KLM schaft voor deze zomer extra stoelen aan op Thalystreinen van en naar Brussel

Door ANP
schedule 4 min
KLM schaft voor deze zomer extra stoelen aan op Thalystreinen van en naar Brussel
KLM heeft voor deze zomer extra stoelen ingekocht op vier Thalystreinen tussen Amsterdam en Brussel. De luchtvaartmaatschappij bereidt zich daarmee voor op de verdere afbouw van de vier dagelijkse vluchten die nog worden uitgevoerd op dat traject. De extra treinstoelen zijn vanaf 26 maart beschikbaar.

De uitbreiding is een vervolg op de proef die KLM samen met Thalys uitvoerde tussen juli en oktober 2022, waarbij één dagelijkse vlucht tussen Brussel en Amsterdam werd vervangen door de trein. Per 26 maart hebben transferpassagiers van en naar Brussel meer mogelijkheden om op dit traject met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig. In totaal wordt het air/rail-product straks op vijf treinen van en naar Brussel aangeboden.

Actieagenda Trein en Luchtvaart

De extra treinstoelen zijn onderdeel van de Actieagenda Trein en Luchtvaart, die als doel heeft het verbeteren van de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op zes bestemmingen, namelijk Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn. Eind 2020 is deze agenda opgesteld door Schiphol, ProRail, KLM en NS.

Obstakels

Voordat KLM de vluchten van en naar Brussel definitief kan vervangen door de trein, moeten er volgens de luchtvaartmaatschappij nog wel een aantal obstakels worden weggenomen. Zo dient de overstap voor air/rail-reizigers op Schiphol te worden versoepeld en moeten klanten met bagage bij de trein worden geholpen. Ook moet de communicatie naar de klanten worden verbeterd want reizigers buiten Europa zijn vaak niet bekend met de Thalys. KLM heeft daarvoor de medewerking nodig van Schiphol en de spoorwegbedrijven aangezien de maatschappij niet gaat over de treinen, perrons en luchthaven.

Door: ANP

03 oktober '23 ( 7:50)

Fototentoonstellingen op station Groningen en Tilburg

De reizende fototentoonstelling ‘De Mix Nederland’ is al ruim anderhalf jaar in steeds een andere provincie van het land te zien. Op dit moment op de stations van Groningen en Tilburg. Dat meldt ProRail. 

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.