Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Niet 50 maar 75 procent van de dienstregeling rijdt niet, stelt FNV

Door ANP
schedule 5 min
Niet 50 maar 75 procent van de dienstregeling rijdt niet, stelt FNV
Vakbond FNV is het niet eens met de schatting van vertegenwoordiger van de vervoersbedrijven VWOV dat de helft van de streekbussen rijdt op dag twee van de staking in het regionale openbaar vervoer. Volgens FNV ligt 75 procent van de dienstregeling stil.

"De berichtgeving op de stations klopt niet", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. "De bedrijven sturen reizigers op pad met het idee dat ze gewoon kunnen reizen, maar dat is gewoon niet waar."

Hij berekent dat er dagelijks 6000 mensen werkzaam zijn in het regionale openbaar vervoer. Volgens Van der Gaag hebben FNV en CNV samen 4500 mensen geregistreerd als staker. "Daarmee kom je dus op 75 procent. Voorzitter van de VWOV Fred Kagie laat weten dat zijn organisatie geen belang heeft om verkeerde cijfers naar buiten te brengen. "Ik weet wat er staakt en ik weet wat er rijdt. "

Werkdruk

Sinds maandag hebben duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer het werk neergelegd. Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. Ze voeren actie voor een hoger loon.

Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen. "Iedereen gaat gebukt onder de hoge werkdruk", meent Van der Gaag. "Het is alleen maar jagen en futloos na een werkdag thuiszitten."

Druk zetten

Maandag verviel het cao-bod van werkgevers in het streekvervoer, waarmee de onderhandelingen opnieuw moeten beginnen. Volgens Arriva hadden vakbonden tot maandagmiddag 17.00 uur om te reageren, maar is dat niet gebeurd. Het betrof een bod voor de cao multimodaal. Een eerder bod voor de grotere cao in het streekvervoer was al vervallen.

Achter de schermen houden de bonden contact met de werkgevers, volgens Van der Gaag. "Het zit op inhoud goed vast, daar balen we van. Maar we zitten klem en we moeten druk blijven zetten," Volgens de vakbondsbestuurder voor het streekvervoer willen de vakbonden een bemiddelaar maar willen de werkgevers daar niet aan.

Kagie vindt dat een bemiddelaar of een gespreksleider wel degelijk iets kan bijdragen maar dat er ook "iets van te voren moet gebeuren". Hij doelt er daarmee op dat de VWOV niet aan tafel wil met de bonden op hun voorwaarden.

Door: ANP

24 maart '23 (12:41)

Geheugensteuntje in fietsenstalling station Den Bosch

In de fietsenstalling op station Den Bosch horen reizigers sinds woensdag 22 maart 2023 geregeld een luidsprekerstem. Deze stem attendeert hen op het slot van de OV-fiets, dat gesloten moet worden voordat zij de stalling verlaten. Dat meldt NS.

24 maart '23 (10:37)

Das die in spoordijk Molkwerum woont stopt treinverkeer tot en met 23 april

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

24 maart '23 ( 6:07)

Gestart met herstelwerkzaamheden spoor bij Esch

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

22 maart '23 (13:10)

Op 40 locaties dassen bij en onder spoor, worden volgens ProRail waarschijnlijk meer

Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

22 maart '23 ( 9:44)

Dassenburcht verhinderd treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch zeker tot en met maandag

Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch, vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

21 maart '23 (11:12)

Grotere fietsenstalling op station Sassenheim

Maandag 20 maart 2023 is begonnen met de bouw van een bewaakte fietsenstalling op station Sassenheim. Maar liefst 1.542 reizigers kunnen na het voltooien van de bouwwerkzaamheden hun fiets op dit station stallen. De fietsenstalling wordt bewaakt met hekken, bewakingscamera’s en toezichthouders. Dit meldt ProRail.

20 maart '23 (11:07)

In nasleep van treinramp ontslaat Griekenland het hoofd van de politie

In Griekenland is het hoofd van de politie ontslagenna kritiek op het politieoptreden tijdens de grote demonstraties na de dodelijke treinramp van eind februari.

17 maart '23 (13:15)

Handtekeningenactie van Rover voor beter openbaar vervoer

Met een handtekeningenactie wil Rover goed en betaalbaar openbaar vervoer in het vizier van provinciale besturen krijgen. Deze spelen een prominente rol bij het invullen van plaatselijk openbaar vervoer. Dit meldt Rover.

15 maart '23 (10:34)

Verstoringen op verschillende NS-trajecten

Op verschillende trajecten kampt de NS woensdagochtend met verstoringen. Zo rijdt de rechtstreekse trein tussen Den Haag en Utrecht niet na een aanrijding bij Zoetermeer-Oost. Ook zorgt rijp op de bovenleiding voor wat problemen voor treinen die tussen Hilversum en Weesp en Hilversum en Naarden-Bussum rijden.

15 maart '23 ( 9:24)

Ook dit jaar kan weer op tientallen treinstations gestemd worden

Op 36 treinstations verspreid over het land kunnen Nederlanders woensdag hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten (PS) en de waterschappen, meldt de NS.