Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Streekvervoerders ultimatum gesteld door CNV

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Streekvervoerders ultimatum gesteld door CNV
Vakbond CNV gaat werkgevers in het stads- en streekvervoer een ultimatum stellen voor een betere cao. Dat besluit volgt na ledenraadplegingen die maandag en dinsdag zijn gehouden. Gaan de vervoerders hier niet op in, dan gaat het CNV samen met de FNV "op grote schaal acties voorbereiden", aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.

VOnder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. Chikhi benadrukt dat de eisen van de bond niet alleen betrekking hebben op een hoger loon. Ook is er sprake van een hoge werkdruk onder personeel. "De roosters zijn te krap, verlofaanvragen worden te vaak afgewezen en chauffeurs hebben bijvoorbeeld in late diensten maar vijftien minuten om een warme maaltijd naar binnen te werken", aldus Chikhi.

Ledenvergadering CNV

FNV staakte vorige week al, maar CNV wilde eerst met de leden overleggen. Door de staking reed donderdag en vrijdag ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer niet. FNV liet eerder weten mogelijk woensdag met meer informatie te komen over eventuele vervolgacties.

Medewerkers binnen de kleinere cao in het streekvervoer gaan binnenkort hoe dan ook weer staken, meldde vakbond VVMC dinsdagavond. Onder de zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis. De bonden voerden de afgelopen tijd gesprekken met de werkgevers, maar het loonbod dat daaruit volgde was niet "noemenswaardig" en "nog steeds te laag", liet een woordvoerster van de VVMC weten. Wanneer de nieuwe stakingen gaan plaatsvinden is nog niet bekend, maar volgens de bond zou dat in meerdere regio's tegelijkertijd zijn.

Door: ANP

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.

18 maart '24 ( 9:53)

Tot 11:45 geen treinen tussen Gouda Goverwelle en Breukelen

Naar verwachting rijdt er tot en met 11:45 maandagochtend geen treinen tussen Gouda Goverwelle en Breukelen. Dat meldt treinposities.nl. Dit heeft te maken met een wisselstoring.

18 maart '24 ( 9:34)

MerwedeLingenlijn krijgt vanaf 2027 nieuwe treinen

De MerwedeLingenlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen krijgt vanaf 2027 nieuwe treinen. Dat meldt treinenweb.nl. Het type trein is hetzelfde als de SNG (zie foto) van NS, de CAF Civity.

15 maart '24 (10:52)

Kabinet streng toegesproken door Europese Commissie: gunning NS was niet eerlijk

De onderhandse gunning van het hoofdrailnet (HRN) aan NS is onrechtvaardig. Dat oordeelt de Europese Commissie. Door tot en met 2033 het HRN aan NS te gunnen heeft het kabinet de Europese regels genegeerd.

15 maart '24 ( 7:36)

Kunst en cultuur op station Almere Centrum

De komende drie maanden inspireren verschillende kunstvormen en subculturen reizigers op station Almere Centrum. In de pop-up Spoor 5 kunnen zij onder andere genieten van streetart en streetwear. Dat meldt NS.

14 maart '24 (15:21)

Werkzaamheden: eind maart geen treinen tussen Zwolle en Amersfoort

Van woensdag 27 maart tot en met maandag 1 april rijden er geen treinen tussen Zwolle en Amersfoort. Dit heeft te maken met werkzaamheden, meldt de NS op hun website. Er rijden die dagen ook geen sprinters tussen Zwolle en Nunspeet.

14 maart '24 (12:39)

ProRail doet onderzoek naar derde perron Amsterdam Zuid

ProRail gaat onderzoek doen naar een mogelijk derde perron op station Amsterdam Zuid. Dat laat de railbeheerder weten in een persbericht. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft die opdracht gegeven aan ProRail.

13 maart '24 (14:00)

Europese Commissie standvastig: Nederland mag niet zomaar langer door met NS

De Europese Commissie legt zich niet neer bij de gunning van het belangrijkste binnenlandse treinverkeer voor de komende jaren aan de NS. Nederland moet opnieuw tekst en uitleg geven. De zaak kan eindigen bij de Europese rechter, die boetes en dwangsommen kan opleggen.

12 maart '24 (13:40)

NedTrain niet aansprakelijk voor gezondheidsschade werknemers chroom-6

Het gerechtshof in Den Bosch heeft beslist dat NS-dochter NedTrain niet aansprakelijk gehouden kan worden voor vermeende gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6. Dat meldt ANP. Dertig voormalig re-integratiemedewerkers wilden een schadevergoeding van het bedrijf omdat zij gezondheidsproblemen zouden hebben gekregen door restauratiewerkzaamheden aan oude treinstellen. Het hof wijst hun vorderingen af omdat de medewerkers hun gezondheidsklachten niet per individu hebben onderbouwd.

12 maart '24 ( 7:50)

Porseleinen replica's in expositieruimte station Leeuwarden

In Keramiekmuseum Princessehof is tot zondag 1 september 2024 de tentoonstelling 'Porseleinkoorts' te zien. Op het NS-station van Leeuwarden, op loopafstand van het museum, krijgen reizigers een voorproefje van wat hen tijdens de expositie te wachten staat. Dat meldt NS.