Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Havenspoor Rotterdam kampt nog steeds met veiligheidsproblemen

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Havenspoor Rotterdam kampt nog steeds met veiligheidsproblemen
De al jaren durende veiligheidsproblemen met de blusvoorzieningen op emplacementen voor treinstellen met gevaarlijke stoffen in de Rotterdamse haven zijn nog niet opgelost. Spoorbeheerder ProRail heeft de gemeente laten weten dat het werk niet op de afgesproken datum van 1 januari 2023, maar pas op uiterlijk 23 april 2023 helemaal klaar zal zijn. Mocht die nieuwe datum niet gehaald worden, dan dreigt Rotterdam met een dwangsom.

Er zijn de afgelopen tijd vele kilometers aan calamiteitenwegen aangelegd op de emplacementen Waalhaven-Zuid, Pernis, Botlek, Europoort en Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Daarbij zijn ook blusleidingen en honderden brandkranen geïnstalleerd, waarmee het bestaande verouderde bluswatersysteem is vervangen.

Bij het testen is echter een probleem naar boven gekomen. Er bleek veel vuil terecht te zijn gekomen in de leidingen, die nu met krachtige waterstralen doorgespoeld dienen te worden. Dat vereist meer watercapaciteit dan er voorhanden is, waardoor niet op alle plekken tegelijk gespoeld kan worden. Zodoende is vertraging opgetreden, schrijft verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers aan de Rotterdamse raad.

Dwangsom

Volgens ProRail is het werk klaar, met uitzondering van het emplacement Pernis. Tijdelijke veiligheidsmaatregelen, zoals een blustrein, zorgen ervoor dat er behalve op Pernis toch gerangeerd kan worden.

Rotterdam ligt al enige jaren in de clinch met ProRail. Het rangeren van treinen met gevaarlijke stoffen op het emplacement in het havengebied lag sinds september 2019 geregeld stil. De blusvoorzieningen bleken niet te voldoen, waardoor er geen veilige inzet van de hulpdiensten kan worden gegarandeerd. Samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft de gemeente de afgelopen jaren meermaals gedreigd met het opleggen van een dwangsom vanwege veiligheidsovertredingen. In 2020 gaf Rotterdam uitstel aan ProRail tot 1 januari 2023 om te voldoen aan de veiligheidseisen. ProRail beloofde die afspraken te zullen nakomen.

Door: ANP

09 december '23 ( 9:00)

Internationele treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer volgens dienstregeling

De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

08 december '23 ( 9:30)

Dinsdag weer treinen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan

Dinsdag 12 december 2023 wordt het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan hervat. Na incidenten rondom de detectie van treinen, die vooral werden veroorzaakt door vuil en bladeren op de rails, lag dit sinds 8 novermber 2023 stil. Dat meldt ProRail.

07 december '23 (11:00)

NS: vrijdag geen internationale treinen naar Duitsland door spoorstaking

Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

07 december '23 ( 9:45)

Duitse treinstaking: geen Arriva-trein tussen Heerlen en Aken

De Arriva-treinen tussen Heerlen en de Duitse stad Aken rijden vanaf donderdagavond 22.00 uur ongeveer een dag niet door een treinstaking op het Duitse spoor. Dat zegt vervoerder Arriva. Vanaf zaterdagochtend wordt de dienstregeling op het traject weer hervat, laat een woordvoerder van de vervoerder weten.

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.